Rechercher dans ce blog

Selasa, 27 April 2021

LIVE | Gezondheidsraad wacht op info EMA voor nieuw advies AstraZeneca - Telegraaf.nl

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien.

De Gezondheidsraad is in afwachting van informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA en hoopt zich daarna „zo snel mogelijk” te kunnen buigen over een nieuw advies over het AstraZeneca-vacccin. Zorgminister Hugo de Jonge had daar om gevraagd. Hij wil weten of nieuwe informatie van het EMA aanleiding geeft „om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen.”

„Als het rapport met de onderliggende data van het EMA wordt gepubliceerd, kunnen wij aan de slag”, laat een woordvoerder van de Gezondheidsraad weten. Hij verwacht die informatie „een dezer dagen” te ontvangen. Hoe lang het daarna nog duurt, is lastig te voorspellen. „Zo snel als mogelijk uiteraard.”

Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren. Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen.

11.50 - Eilandstaat Fiji vreest ’tsunami’ aan coronabesmettingen

Een jaar lang wist Fiji nieuwe coronabesmettingen buiten de deur te houden, maar nu vreest de eilandstaat in de Stille Oceaan een „tsunami” aan besmettingen. Een recente uitbraak is toe te schrijven aan de Indiase variant van het virus, zeiden gezondheidsautoriteiten dinsdag. Tot nu toe zijn er 42 gevallen vastgesteld.

Minister van Volksgezondheid James Fong zei een „nachtmerrie” zoals nu in India, op Fiji te willen vermijden. „We hebben nog tijd om dit te voorkomen, maar een kleine misstap leidt tot dezelfde corona-tsunami als in India, Brazilië en Zuid-Afrika.”

Door strikte isolatie en grenscontroles heeft Fiji het virus grotendeels kunnen weren, tot nu toe kostte corona slechts twee mensen het leven. Maar een soldaat raakte besmet op een quarantainelocatie. Hij gaf het virus door aan zijn vrouw, die vervolgens vijfhonderd mensen op een begrafenis blootstelde aan het virus. Volgens Fong houden soldaten die terugkeerden uit het buitenland zich niet aan regels voor quarantaine. Hij noemt dat „onacceptabel.”

8.55 - Ook mensen uit 1961 krijgen vaccinatie-invitatie

Donderdag krijgen de eerste mensen die zijn geboren in 1961 een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het gaat om mensen die dit jaar 60 jaar worden. Zij kunnen vanaf dinsdag al online een afspraak inplannen via https://ift.tt/32d5jCB voor een vaccinatie bij de GGD.

Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Het gaat om bijna 250.000 mensen.

De uitnodigingen voor mensen geboren in 1961 ploffen van donderdag 29 april tot en met zaterdag 1 mei op de mat. De GGD heeft inmiddels ruim 100 vaccinatielocaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Leidraad hiervoor zijn de adviezen die de Gezondheidsraad hierover heeft uitgebracht.

7.07 - Dinsdagavond laatste avondklok

In de nacht van dinsdag op woensdag geldt voor de laatste keer de avondklok. Het kabinet stelde de regel in om feesten en bezoekjes tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Woensdagochtend 04.30 uur is Nederland van deze maatregel af.

Vanaf zaterdag 23 januari mochten Nederlanders tussen 21.00 uur en 04.30 uur alleen met een geldige verklaring, om bijvoorbeeld de hond uit te laten of te werken, op straat zijn. Mensen die zonder verklaring op straat zijn riskeren een boete van 95 euro. Op 31 maart verruimde het kabinet vanwege de zomertijd de regel met een uur. De avondklok gold vanaf toen tussen 22.00 uur en 04.30 uur.

Demissionair minister-president Mark Rutte zei eerder dat de besmettingscijfers en druk op de zorg nog altijd buitengewoon hoog zijn. Toch schaft hij de maatregel af. Rutte zei dat hij de versoepeling ongelofelijk spannend vindt, maar het is volgens hem niet mogelijk om met nul risico uit de coronacrisis te komen.

De politie heeft sinds de invoering van de maatregel ongeveer 6000 avondklokboetes per week uitgedeeld.

7.01 - India zet leger in om te helpen bij bestrijding coronavirus

Voor de zesde dag op rij zijn er meer dan 300.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in India. De strijdkrachten van het land hebben toegezegd medische hulp te verlenen om de enorme piek in het aantal besmettingen te bestrijden.

In de afgelopen 24 uur kwamen er 323.144 nieuwe gevallen bij, iets minder dan het wereldwijde recordaantal van 352.991 dat maandag werd vastgesteld. Ziekenhuizen kunnen de enorme toeloop van nieuwe patiënten niet aan en sturen mensen noodgedwongen weg vanwege een tekort aan bedden en zuurstof. Het afgelopen etmaal zijn 2771 sterfgevallen gerapporteerd, al denken gezondheidsdeskundigen dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt.

Verschillende landen, waaronder Nederland, Thailand, Bangladesh en Groot-Brittannië, hebben maatregelen genomen om reizen vanuit India aan banden te leggen om te voorkomen dat nieuwe virusvarianten hun grenzen binnenkomen. Australië zal een voorstel overwegen om vluchten vanuit India later op de dag op te schorten.

6.45 -Weekcijfers RIVM: stijgende lijn in besmettingen nog niet voorbij

Ook in de afgelopen week zijn hoogstwaarschijnlijk weer meer coronabesmettingen aan het licht gekomen dan de week ervoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dinsdag het exacte aantal bekend en beschrijft de coronasituatie in het land in een wekelijks rapport.

In de zes dagen sinds de vorige rapportage zijn 49.750 positieve testresultaten geregistreerd. Met een gemiddelde van meer dan 8000 gevallen per dag is de kans groot dat het totale aantal dat van een week eerder zal overstijgen. Toen noteerde het RIVM 53.981 positieve coronatesten. Dat was een stijging van 5,3 procent ten opzichte van de week daarvoor. Weer een week eerder bedroeg de toename 6 procent. Rond de paasdagen lieten minder mensen zich testen, wat resulteerde in een afname van 7 procent.

In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel mensen in de afgelopen week met Covid-19 zijn opgenomen in ziekenhuizen en hoeveel mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun coronabesmetting. Ook komt het instituut met cijfers over de vaccinatiecampagne. Volgens de berekeningen op het coronadashboard van de overheid zijn ruim 5 miljoen prikken gezet in de strijd tegen het virus.

Het reproductiegetal wordt ook weer opnieuw berekend. Dat gebeurt twee keer per week. Vorige week vrijdag stond het op 1,03. Dat betekent dat 100 mensen die het virus bij zich dragen gemiddeld 103 anderen besmetten. Het RIVM kijkt standaard twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het reproductiecijfer van 1,03 slaat dus op de situatie zoals die op 8 april was.

6.30 - Planning schoolvakanties speelt geen rol in vaccinatieplanning

Bij het versturen van uitnodigingen voor vaccinaties wordt er niet specifiek rekening gehouden met schoolvakanties en de spreiding daarvan. De prikvolgorde is gebaseerd op leeftijd en niet op regionale verschillen in vakantiedata, laat een woordvoerder van het RIVM aan NU.nl weten.

De meeste mensen ontvangen op basis van hun geboortejaar een uitnodiging. Ouders komen dus eerder aan de beurt dan bijvoorbeeld eventuele meerderjarige kinderen. Van die volgorde wordt alleen afgeweken als er een medische reden is om iemand eerder te vaccineren.

Eventuele hoop dat noorderlingen (die als eerste schoolvakantie krijgen) als eerste gevaccineerd worden en deze zomer ingeënt op reis kunnen, is dus niet terecht. Die twee zaken staan los van elkaar.

Mensen hoeven overigens niet te vrezen hun afspraak in de zomer te missen omdat ze op vakantie zijn. Ze kunnen na het ontvangen van hun uitnodiging zelf aangeven op welke dag ze geprikt willen worden.

Lunch Update

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.

Let's block ads! (Why?)


LIVE | Gezondheidsraad wacht op info EMA voor nieuw advies AstraZeneca - Telegraaf.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...