Rechercher dans ce blog

Rabu, 30 Juni 2021

Het is Keti Koti, maar wat houdt dat precies in? Dit moet je weten - NU.nl

In Nederland en in Suriname vieren donderdag tienduizenden mensen Keti Koti. Toch zullen veel Nederlanders nog niet bekend zijn met deze feestdag. NU.nl zet alles wat je moet weten over het bevrijdingsfeest op een rij.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en het Nederlands Caribisch gebied. Keti Koti betekent "ketenen gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo.

Op 1 juli 1863 kwamen met de afschaffing van de slavernij ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag. Daar heet de dag officieel Dag der Vrijheden.

Hoe en waar wordt het gevierd?

Keti Koti wordt sinds 2002 in verschillende grote steden in Nederland gevierd, maar het is geen nationale feestdag. De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij vindt vanaf 13.00 uur plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Daar staat sinds 2002 ook het Nationaal monument slavernijverleden.

Centraal in de herdenking bij het monument staan de minuut stilte en de kransleggingen. Die worden dit jaar omlijst door een optreden van Jeangu Macrooy en door toespraken van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en de voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), Linda Nooitmeer.

Vanwege de coronabeperkingen is de herdenking opnieuw alleen toegankelijk voor genodigden en gaat ook het traditionele Keti Koti Festival niet door.

De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden bij de NOS en AT5.

Waarom is deze dag niet zo bekend in Nederland?

In de bredere Nederlandse samenleving werd tot voor kort weinig tot geen interesse getoond in het slavernijverleden. Hele generaties Nederlanders zijn opgegroeid zonder dat ze op school veel leerden over het slavernijverleden en de actieve rol die Nederland daarin heeft gespeeld.

De aandacht voor het onderwerp is de afgelopen jaren echter zichtbaar toegenomen. Het Rijksmuseum werkte jarenlang aan een expositie waarin slavernij in de museumcollectie wordt belicht. Ook zwol de discussie over de omstreden koloniale afbeeldingen op de Gouden Koets aan. Verder kregen de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom en zijn boek Wij slaven van Suriname een plek in de Canon van Nederland.

Hoe staat de Nederlandse regering tegenover Keti Koti?

Het kabinet heeft nooit officieel excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. Wel betuigde Lodewijk Asscher in 2013 namens de vorige regering "diepe spijt en berouw" tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij, toen 150 jaar geleden. Keti Koti is in Nederland ook geen vrije dag.

Maar de roep om hier verandering in te brengen, wordt steeds luider. De vier grote steden pleitten er recent voor om van Keti Koti een nationale herdenkingsdag te maken die in het teken staat van het afschaffen van de slavernij. Het initiatief daarvoor ontstond in de Amsterdamse gemeenteraad.

Burgemeesters en wethouders onderschrijven "het belang van een dag waarop we rouwen en vieren, naar geleerde lessen uit het verleden en een gedeelde toekomst kijken, net zoals we dat doen op 4 en 5 mei". Omdat dit in het belang is "voor alle Amsterdammers en Nederlanders", zijn zij voor een nationale feestdag. Ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben zich achter die mening geschaard.

Hoe spreek je Keti Koti uit?

Adblock test (Why?)


Het is Keti Koti, maar wat houdt dat precies in? Dit moet je weten - NU.nl
Read More

GGD West-Brabant stopt per direct met sneltesten, PCR-test keert terug - BN DeStem

[unable to retrieve full-text content]

  1. GGD West-Brabant stopt per direct met sneltesten, PCR-test keert terug  BN DeStem
  2. Stormloop op gratis vakantietesten: telefoonlijn GGD overbelast  NU.nl
  3. Ict-problemen opgelost, online afspraak maken voor vakantietesten weer mogelijk  AD.nl
  4. PCR-test in Utrecht: in juli en augustus kan dat gratis op deze plekken  indebuurt
  5. GGD stopt met sneltest en stapt over op PCR-test om varianten op te sporen  NOS
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

GGD West-Brabant stopt per direct met sneltesten, PCR-test keert terug - BN DeStem
Read More

Kaag: toch wel zelf commentaar op documentaire geleverd - Parool.nl

null Beeld ANP
Beeld ANP

GeenStijl publiceerde dinsdag een artikel over de documentaire op basis van stukken verkregen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daaruit bleek dat D66 zich wel degelijk bemoeid heeft met de inhoud van de documentaire.

Kaag zei in eerste instantie dat de wijzigingen niet door of namens haarzelf zijn gemaakt, maar ze reageerde ‘een beetje te letterlijk’ op vragen van journalisten hierover, zegt ze nu.

Ze heeft twee specifieke wijzigingsvoorstellen genoemd: over het feit dat ze een aantal keer zichtbaar geen gordel draagt, en dat ze een opmerking over een van haar kinderen maakt. “Die heb ik zelf gemaakt, maar ik heb de uitwerking verder in goed vertrouwen aan of de woordvoerders van Buitenlandse Zaken of D66 meegegeven.”

Ze heeft dus geen direct contact gehad hierover met de documentairemakers. “Maar het is altijd namens mij. Ik ben uiteindelijk verantwoordelijk,” zegt de D66-leider. Na haar eerdere opmerkingen kreeg Kaag het verwijt dat zij haar campagneteam voor de bus zou gooien. Dat lijkt Kaag nu recht te willen zetten. “Alles wat fout gaat is mijn verantwoordelijkheid, mijn schuld. Alles wat goed gaat: alle eer naar andere mensen.”

De D66-leider hamerde er eerder op dat ze de opnames ‘intrusief’ vond. “Ik wilde van die documentaire af.” Ze baalde van het beeld dat ze zonder gordel in de dienstauto zit. De bekritiseerde documentaire schetst ‘niet altijd een flatteus beeld,’ meent Kaag.

Verontwaardiging

Uit een van de mails die is vrijgegeven blijkt dat de partij erop heeft aangedrongen om in de documentaire meer duidelijkheid te krijgen over de ‘inhoudelijk gedreven keuze’ van Kaag om zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap. “Er moet echt iets in de documentaire over haar idealen, over het waarom van de stap die ze zet,” valt te lezen in de mail. “Nu zit dat er helemaal niet in.” D66 noemt dit een ‘wezenlijk punt’ waar ook Kaag zelf van overtuigd was. Dat over deze mail van de partij verontwaardiging is ontstaan, ‘kan ik me goed voorstellen’, zegt Kaag desgevraagd.

Ze wil dan ook lessen trekken uit de ophef die is ontstaan over de communicatie tussen D66 en Buitenlandse Zaken enerzijds en VPRO anderzijds. Het is volgens haar ‘gebruikelijk’ dat je opmerkingen meegeeft, maar ze wil met haar partij wel bespreken welk commentaar als ‘dwingend kan overkomen’.

Opheldering

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs en Media) heeft omroep VPRO om opheldering gevraagd over informatie die de omroep aan het ministerie gaf over een documentaire over D66-leider en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel).

Eerder werd dat nog weersproken, onder anderen door Slob zelf. Hij baseerde zich op informatie die de VPRO hem gaf, aldus een woordvoerder van het ministerie. Slob heeft volgens de zegsvrouw geen contact gehad met D66 of het ministerie van Buitenlandse Zaken over de documentaire.

Een woordvoerder van de VPRO laat aan ANP weten dat de documentaire over D66-partijleider Sigrid Kaag onafhankelijk tot stand is gekomen. In december benadrukte de VPRO al dat er geen relatie bestond tussen de documentaire en het feit dat de voorzitter van de NPO een sympathisant is van D66 en dat de directeur van de VPRO een voormalig campagneleider is van D66. Achter die uitspraak staat de omroep nog steeds.

“Daarnaast heeft er zoals gebruikelijk bij dergelijke documentaires een voorvertoning plaatsgevonden met als doel om eventuele feitelijke onjuistheden, ‘off the record’- uitspraken, privacykwesties en/of substantiële onevenwichtigheden te herstellen,” voegt de zegsvrouw van de omroep toe. “BuZa en D66 hebben naar aanleiding van de viewing meerdere aandachtspunten gestuurd. De makers hebben hierover vervolgens een eigen inhoudelijke en onafhankelijke afweging gemaakt.”

Mogelijk onderzoek

Het Commissariaat voor de Media komt waarschijnlijk met een onderzoek vanwege de ophef die is ontstaan. In een verklaring meldt het Commissariaat dat er al contact is geweest met de NPO en de VPRO en dat nu bekeken wordt of verder onderzoek nodig is. Het komt niet vaak voor dat de toezichthouder met een verklaring komt en vervolgens niet overgaat tot onderzoek.

Adblock test (Why?)


Kaag: toch wel zelf commentaar op documentaire geleverd - Parool.nl
Read More

Cyberaanval op Mandemakers Groep: voorlopig geen meubels bezorgd - RTL Nieuws

De winkels zijn telefonisch onbereikbaar, de hackers hebben een groot deel van de operationele systemen geblokkeerd. Vanaf morgen worden er geen meubels meer geleverd aan klanten.

De Mandemakers Groep is een groot concern in Nederland met tweehonderd filialen en duizenden werknemers. Zij bevestigen dat zij slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen, die toegang wisten te krijgen tot het netwerk. Hierdoor ligt het hele computersysteem en de telefooncentrale plat.

Ransomware

Bij een ransomwareaanval gijzelen cybercriminelen computersystemen van bedrijven, door ze via malware op slot te zetten. Pas als er losgeld is betaald, vaak via cryptovaluta, worden de systemen op afstand weer ontgrendeld. In deze video leggen we uit hoe je kan voorkomen dat ransomware je computer gijzelt:

De bron van de aanval is bekend bij het bedrijf en het werkt nu hard aan een oplossing. Wanneer die oplossing klaar is, durft het bedrijf nog niet te zeggen.

Klanten van het bedrijf die afspraken hadden om keukens en sanitair in te meten, bezorgen, monteren of andere service moesten krijgen, gaan voorlopig door. Het bedrijf sluit vertraging echter niet uit.

De Mandemakers Groep heeft de hulp ingeschakeld van Fox-IT. Of er geld is geëist door de criminelen is nog niet bekend, Mandemakers gaat daar niet op in. Wel wordt er gemeld dat er aangifte is gedaan bij de politie en een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Het bedrijf geeft verder aan dat de winkels gewoon open zijn. Voor noodgevallen wordt een spoednummer in het leven geroepen.

De NCTV waarschuwde maandag nog voor de toegenomen dreiging van criminelen die ransomware gebruiken. Inmiddels zou dat zelfs een gevaar kunnen vormen voor de nationale veiligheid, als de kritieke infrastructuur zoals bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening is getroffen. 

Adblock test (Why?)


Cyberaanval op Mandemakers Groep: voorlopig geen meubels bezorgd - RTL Nieuws
Read More

Kaag: Ik wist niet van D66-bemoeienis met VPRO-docu - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Kaag: Ik wist niet van D66-bemoeienis met VPRO-docu  AD.nl
  2. Mogelijk onderzoek Commissariaat voor de Media naar Kaag-documentaire  NOS
  3. Kaag maakt draai over documentaire: 'Ik ben altijd eindverantwoordelijk'  Telegraaf.nl
  4. Kaag wist toch van bemoeienis D66 met VPRO-docu, maakte 200 euro over naar goed doel  AD.nl
  5. "Dat mens" Danai EREGAST in Het StamCafé  Geenstijl.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Kaag: Ik wist niet van D66-bemoeienis met VPRO-docu - AD.nl
Read More

'Mensen denken weleens: donkere mensen, die horen hier niet': het belang van feestdag Keti Koti - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. 'Mensen denken weleens: donkere mensen, die horen hier niet': het belang van feestdag Keti Koti  AD.nl
  2. Het lijkt een kwestie van tijd voor de regering excuses aanbiedt voor de slavernij  Trouw
  3. Terugkijken: de Keti Koti-herdenking in Rotterdam  RTV Rijnmond
  4. Bedrijven staan niet te springen om van Keti Koti ook een vrije dag te maken  NU.nl
  5. Keti Koti in Gelderland: 'Erkenning voor ons verleden'  Omroep Gelderland
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

'Mensen denken weleens: donkere mensen, die horen hier niet': het belang van feestdag Keti Koti - AD.nl
Read More

Hackers eisen losgeld van Mandemakers Groep: bedrijf platgelegd met ransomware - RTL Nieuws

Dat vertelt Robert Coppens, de ceo van De Mandemakers Groep, in een interview met RTL Nieuws. "We hebben een mail ontvangen, maar of en hoe wij daarop reageren, daar doe ik geen uitspraak over."

Losgeld

Wel weet Coppens te vertellen dat er in die mail een geldbedrag is geëist. "Zo gaat dat altijd", aldus de ceo. Onder De Mandemakers Groep vallen merken als Keuken Kampioen, Keuken Concurrent, Brugmans, Woonexpress, Piet Klerx, Sanidirect, en Mandemakers Keukens.

Bij een ransomwareaanval gijzelen cybercriminelen computersystemen van bedrijven, door ze via malware op slot te zetten. Pas als er losgeld is betaald, vaak via cryptovaluta, worden de systemen op afstand weer ontgrendeld. In deze video leggen we uit hoe je kan voorkomen dat ransomware je computer gijzelt:

Bij De Mandemakers Groep werken zo'n 3500 mensen. In 2019 haalde het concern een jaaromzet van zo'n 887 miljoen euro. Het bedrijf had toen een nettowinst van ruim 17 miljoen euro.

Meubels nog niet bezorgd, keukens wel

De Mandemakers Groep heeft de hulp ingeschakeld van Fox-IT. Er is aangifte gedaan bij de politie en een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Door de aanval worden vanaf morgen voorlopig geen meubels bezorgd. Hoe lang de situatie gaat duren, kan het bedrijf niet zeggen. 

Mensen die morgen een keuken geleverd krijgen, hoeven zich volgens het concern geen zorgen te maken. "Die keuken of badkamer, die wordt gewoon geleverd", aldus Coppens. "We hebben afgelopen nacht tot 3.00 uur doorgewerkt om dat mogelijk te maken." Hij zegt ook toe dat er keihard wordt gewerkt om de levering van de meubels zo snel mogelijk weer op orde te krijgen. 

De NCTV waarschuwde maandag nog voor de toegenomen dreiging van criminelen die ransomware gebruiken. Inmiddels zou dat zelfs een gevaar kunnen vormen voor de nationale veiligheid, als de kritieke infrastructuur zoals bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening is getroffen. 

Adblock test (Why?)


Hackers eisen losgeld van Mandemakers Groep: bedrijf platgelegd met ransomware - RTL Nieuws
Read More

Ombudsman NPO onderzoekt omstreden documentaire Sigrid Kaag | TV | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

„Zoals het de ombudsman betaamt: die zegt nooit zomaar wat”, aldus Smit. „Maar ik ben ermee bezig, ik ben er nu aan het induiken en wil zoveel mogelijk betrokkenen spreken. Ik verwacht dat ik zeker niet de uiterste termijn van drie maanden nodig zal hebben om tot een oordeel te komen.”

Meer slagkracht per 1 juli

De timing van het onderzoek kon niet beter. Vanaf donderdag, 1 juli, krijgt Smit als Ombudsman meer slagkracht omdat omroepen dan verplicht kunnen worden om mee te werken aan een onderzoek. De opdracht is sowieso in goede handen bij Smit, die onder meer aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Stanford studeerde en ook een journalistieke achtergrond heeft.

De VPRO heeft tot nu toe geen al te beste beurt gemaakt op het gebied van transparantie in de kwestie-Kaag: uit de openbaar gemaakte correspondentie blijkt dat de VPRO als een leeuw heeft gevochten om publicatie tegen te houden van correspondentie met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Adblock test (Why?)


Ombudsman NPO onderzoekt omstreden documentaire Sigrid Kaag | TV | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich vanaf begin juli laten vaccineren - Rijksoverheid.nl

Vanaf begin juli kunnen de eerste jongeren die dat willen zich laten vaccineren tegen het coronavirus met BioNTech/Pfizer. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag besloten nadat de Gezondheidsraad hier gisteren een positief advies over gaf. Het vaccineren van jongeren zorgt voor directe en indirecte gezondheidswinst voor henzelf en kan een opleving van het virus in het najaar tegengaan. 

De eerste jongeren, geboren in 2004, kunnen vanaf aanstaande vrijdag, 10 uur, een afspraak maken, telefonisch met de GGD of met DigiD via de gebruikelijke site. De dagen daarna volgen de jaren 2005, 2006 etc. Per dag wordt zoals gebruikelijk gekeken of er een geboortejaar uitgenodigd kan worden. Naar het zich nu laat aanzien hebben alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar die dat willen nog voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik. De tweede volgt dan in september, de eerste maand van het nieuwe schooljaar.

Vaccinatie levert jongeren directe en indirecte gezondheidswinst en vrijheid

Vaccinatie levert jongeren directe gezondheidswinst op, volgens de Gezondheidsraad. De directe gezondheidsschade door corona is voor jongeren veelal niet groot. Toch kan het virus ook bij jongeren zorgen voor ernstige complicaties en ziekenhuisopname en kunnen zij er flink en langdurig last van hebben (Long COVID). Vaccinatie voorkomt dit. 

Daarnaast hebben jongeren veel last van de maatregelen tegen corona. Veel jongeren hebben het zwaar gehad afgelopen schooljaar. Door corona zijn meer onderwijsachterstanden ontstaan, vooral bij jongeren die toch al minder kansen hebben. Niet alleen virtuele lessen, quarantaines en het gemis van (team)sporten, ook het afstand houden valt jongeren zwaar. Door vaccinatie besmetten zij elkaar onderling minder en vermindert de kans dat jongeren komend schooljaar in quarantaine moeten. 

Als jongeren zich laten vaccineren, kan dat daarnaast een ernstige opleving van het virus in het najaar helpen tegengaan. Het RIVM heeft berekend dat het vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar bij een vaccinatiegraad van 65-85% kan zorgen voor een afname van het reproductiegetal van 20-35%. Dat is fors en betekent een afname van het aantal infecties, ziekenhuisopnames, IC-opnames en sterfte bij volwassenen. Dit is een belangrijke factor in het onder controle krijgen van een opleving van de deltavariant in het najaar, aldus het OMT, en daarmee een onvermijdelijke keus, zegt minister De Jonge. 
 

Vaccinatie is de enige uitweg uit de crisis

Er zitten belangrijke maatschappelijke, medisch-ethische, epidemiologische en juridische aspecten aan het bieden van de mogelijkheid van vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar. Juist omdat de medische risico’s als gevolg van COVID-19 voor jongeren klein zijn. Daarom heeft de Gezondheidsraad verschillende experts uitgenodigd bij de totstandkoming van hun advies, zoals kinderartsen, (medisch)ethici, specialisten in kinderrechten en cardiologen. Zij hebben gisteren minister Hugo de Jonge helder geadviseerd jongeren vanaf 12 jaar een BioNTech/Pfizer-vaccin aan te bieden. Tieners vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen zich te laten vaccineren, jongeren vanaf twaalf jaar besluiten samen met hun ouders. De minister neemt het advies om jongeren vanaf 12 jaar de mogelijkheid te geven zich te laten vaccineren vandaag integraal over. 

Minister Hugo de Jonge: “Ik wil jongeren graag, net als volwassenen, de gelegenheid bieden om zich te laten vaccineren tegen corona. Want ook zij hebben de gevolgen van de pandemie hard gevoeld de afgelopen anderhalf jaar. Ook voor jongeren geldt dat vaccinatie hen vrijheid biedt. En met hun vaccinatie helpen ze een opleving van het virus in het najaar tegengaan.”
 

Veiligheid van de vaccins

Het EMA en CBG stellen hoge eisen aan de vaccins en hanteren zeer strenge criteria, die hetzelfde zijn als bij de toelating van andere vaccins. Alleen als vaccins echt veilig zijn mogen ze worden gebruikt. Dit wordt continu in de gaten gehouden. Het geneesmiddelencomité van het EMA geeft op basis van alle beschikbare studies aan dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Het EMA heeft eerder al besloten dat BioNTech/Pfizer veilig is vanaf 12 jaar. 

De Verenigde Staten en Canada vaccineren al jongeren vanaf 12 jaar met een BioNTechPfizer-vaccin. Binnen de EU zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje en Roemenië van plan om dat vaccin aan alle jongeren vanaf 12 jaar aan te bieden. EMA kijkt nog naar het toelaten van vaccineren van jongeren met Moderna.

Adblock test (Why?)


Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich vanaf begin juli laten vaccineren - Rijksoverheid.nl
Read More

Nederlandse aanpak windturbines in strijd met Europees recht - Telegraaf.nl

,,De Afdeling bestuursrechtspraak [is] van oordeel dat het Europese arrest geen ruimte laat voor een andere conclusie dan dat voor de Nederlandse windturbinenormen een milieubeoordeling had moeten worden gemaakt”, stelt de Raad van State woensdag in een verregaande uitspraak die grote gevolgen kan hebben voor nieuwe en bestaande windparken.

Hert Europese Hof in Luxemburg stelde in juni 2020 in het Nevele-arrest dat ook algemene windturbinenormen zelf aan een milieubeoordeling moeten worden getoetst. Met andere woorden: wat zijn de feitelijke geluids- en overlasteffecten als een bepaalde hoeveelheid geluid wordt toegestaan? Bezwaarmakers tegen windparken in Nederland stelden met dit arrest in de hand dat ook Nederland hieraan moet voldoen.

’Regering is nu aan zet’

De Raad van State geeft hun daarin nu gelijk. De windturbinenormen van het Aktiviteitenbesluit mogen niet meer worden gebruikt. ,,De regering is nu aan zet om zo’n milieubeoordeling te maken. Als die beoordeling op juiste wijze is afgerond, dan staat het overheden weer vrij om aan te sluiten bij de windturbinenormen die dan mogelijk zijn gewijzigd”, stelt de Raad van State.

De uitspraak is een bijzondere opsteker voor burgergroeperingen die zich met hand en tand verzetten tegen de komst van windturbines. Niet alleen hebben velen het gevoel dat ze geen enkele inspraak hebben, het stoort hen ook dat ze geen enkele invloed hebben op het toestaan van geluidspieken van turbines. Volgens de – in Europa unieke – Nederlandse normen is alles geoorloofd zolang het jaargemiddelde maar onder de norm zit.

De uitspraak betekent volgens de Raad van State niet dat er helemaal geen vergunningen meer mogelijk zijn. Als een gemeente in een bestemmingsplan ‘goed gemotiveerde’ eigen normen stelt, is dat ook een optie.

Anderhalve week geleden onthulde De Telegraaf dat het ministerie van EZK jarenlang heeft geprobeerd om onder de arresten van het Europese Hof over windturbinenormen uit te komen. Dat bleek uit interne e-mails die het Netwerk NederWind via een WOB-procedure boven water kreeg.

„Op alle mogelijke manieren probeert men de Europese uitspraken buiten de deur te houden”, stelde Kees Pieters van NederWind, dat 82 burgergroepen vertegenwoordigt toen. „In plaats van voor burgers op te komen en hen te beschermen tegen overlast, kiest het ministerie uitsluitend voor de belangen van de windindustrie.” De uitspraak dwingt het kabinet alsnog rekening te houden met de milieugevolgen van windparken voor burgers.

Adblock test (Why?)


Nederlandse aanpak windturbines in strijd met Europees recht - Telegraaf.nl
Read More

Gratis testen voor vakantie, hoe gaat dat? - RTL Nieuws

Nederlanders kunnen zich in juli en augustus gratis laten testen om binnen de EU op vakantie te gaan. En dat zal voor veel vakantiegangers nodig zijn, want lang niet iedereen is volledig gevaccineerd. Ook kinderen kunnen er terecht. 

Een online afspraak maken zou vandaag mogelijk moeten zijn via testenvoorjereis.nl, dit blijkt echter nog niet mogelijk. Deze mogelijkheid 'volgt later', staat er te lezen. 

GGD bellen

Telefonisch een afspraak maken kan wel. Dat gaat via de GGD. Je hebt dan wel een DigiD nodig. Je maakt de afspraak door te bellen naar 0800-5005. Dit kan 7 dagen per week van 8.00 - 20.00 uur.

Een afspraak maken kan al twee weken voor vertrek. Testlocaties zijn er door het hele land. 

PCR-test en antigeen-test

De bedoeling is dat er twee testen mogelijk zijn: een PCR-test en een antigeen-test. Op dit moment is alleen een PCR-test mogelijk. Welke je nodig hebt, hangt af van je bestemming en het vervoermiddel waarmee je reist.

Kijk op Nederlandwereldwijd.nl (of lees het artikel hieronder) voor de regels die gelden in jouw vakantieland. Hier vind je ook hoeveel uren oud jouw test maximaal mag zijn en vanaf welke leeftijd kinderen een test moeten doen. Let op: de regels kunnen kort voor vertrek nog veranderen. 

De uitslag ontvang je binnen 24 uur (bij een commerciële testlocatie) of binnen 26 uur (bij een GDD-locatie). Een afspraak voor een sneltest maken kan ook, dan heb je de uitslag binnen drie uur.

Uiteraard mag je alleen met een negatieve test gaan reizen. De negatieve testuitslag is je zogeheten coronabewijs, het bewijs in de vorm van een QR-code dat je moet kunnen laten zien om sommige Europese landen binnen te mogen. 

CoronaCheck-app

Je coronabewijs is maximaal vier uur nadat de uitslag bekend is te downloaden via de CoronaCheck-app. Je kunt de code ook op papier krijgen. 

In onderstaande video zie je hoe het coronabewijs, ook wel het reisbewijs of coronapaspoort genoemd, precies werkt. Dat paspoort is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar.

Het is de bedoeling dat je straks via de site testenvoorjereis.nl terecht komt bij testbedrijven die door de overheid zijn uitgekozen voor het testen voor vakanties. Er is ook een speciaal telefoonnummer van de GGD om een gratis testafspraak voor vakantie te maken. 

Hoe groot de capaciteit van de testbedrijven precies is, is niet bekend. Maar het kabinet is er zeker van dat ze grote pieken ruim aankunnen. Een kwart miljoen testen per dag moet zelfs mogelijk zijn. Om dit gratis aan te bieden, is 250 miljoen euro uitgetrokken.

Via de GGD kunnen er dagelijks 35.000 mensen voor vakanties worden getest. Goed om te weten: een testafspraak om op reis te gaan, kun je niet maken op coronatest.nl of via de gebruikelijke telefoonnummers van de GGD.

Reisorganisaties

Reisorganisaties kunnen hun klanten verwijzen naar de speciale website of het telefoonnummer van de GGD, of zij kunnen aan de overheid een vergoeding vragen voor de testen die zij bij door hen aangewezen bedrijven laten uitvoeren.

Adblock test (Why?)


Gratis testen voor vakantie, hoe gaat dat? - RTL Nieuws
Read More

Vanaf morgen weer meer vakantielanden op 'geel' - NOS

Vanaf morgen wordt het reisadvies geel voor Denemarken, Letland, Zweden, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België en de Griekse hoofdstad Athene. Dat betekent dat vakantiereizen naar deze bestemmingen niet meer worden ontraden.

Ondanks de gele kleurcode kunnen er nog inreisbeperkingen gelden, vanuit de landen zelf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers te controleren welke reisbeperkingen of andere maatregelen er nog gelden.

Het oranje reisadvies voor het vasteland van Spanje verandert niet omdat de coronacijfers nog niet goed genoeg zijn. Daarvoor geldt: alleen noodzakelijke reizen.

Vanaf 1 juli wordt binnen Europa het Digitaal Corona Certificaat ingevoerd. Het certificaat bewijst of mensen gevaccineerd zijn, een negatief testresultaat hebben of hersteld zijn van corona, overigens zonder expliciet aan te geven welke van de drie van toepassing is. Landen kunnen ook nog steeds andere inreisregels instellen, bijvoorbeeld omdat de coronasituatie in het land van vertrek nog niet genoeg onder controle is.

Adblock test (Why?)


Vanaf morgen weer meer vakantielanden op 'geel' - NOS
Read More

Keti Koti wint aan draagvlak: steeds meer initiatieven rond slavernijdag - NU.nl

Tienduizenden Nederlanders vieren elk jaar op 1 juli Keti Koti, waarmee de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. Maar de bekendheid van de dag en het draagvlak voor de viering lijken zich te verbreden. Er ontpoppen zich veel nieuwe initiatieven: van pleidooien voor een landelijke herdenkingsdag tot een Keti Koti-ontbijt in Amsterdam en toneelstukken in schouwburgen door het hele land. Een overzicht.

De vier grote steden pleitten er recent voor om van Keti Koti een nationale herdenkingsdag te maken in het teken staat van het afschaffen van de slavernij. Het initiatief ontstond in de Amsterdamse gemeenteraad.

Burgemeesters en wethouders onderschrijven "het belang van een dag waarop we rouwen en vieren, naar geleerde lessen uit het verleden en een gedeelde toekomst kijken, net zoals we dat doen op 4 en 5 mei". Omdat dit in het belang is "voor alle Amsterdammers en Nederlanders", zijn zij voor een nationale feestdag. Achter die mening hebben ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht zich geschaard.

Petitie voor nationale vrije dag en excuses van Nederland

FunX-dj Fernando Halman startte met The Black Archives en de Stichting Nederland Wordt Beter een petitie om 1 juli te erkennen als nationale herdenkingsdag. Met de petitie eisen de initiatiefnemers dat het een officiële nationale vrije dag wordt, maar ook dat Nederland formeel excuses aanbiedt voor de Nederlandse rol in de slavernij. Daarnaast vinden zij dat de overheid zorg moet dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden voldoet.

Vanaf 40.000 handtekeningen wordt het burgerinitiatief behandeld in de Tweede Kamer. Dit aantal heeft de petitie inmiddels bijna gehaald.

Jaarlijkse herdenking in Amsterdam

Hoewel de aandacht voor Keti Koti groeit, blijft één element ongewijzigd: de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Die vindt donderdag vanaf 13.00 uur plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Daar staat sinds 2002 ook het nationale monument.

Bij het Nationaal Monument wordt een minuut stilte gehouden en worden kransen gelegd. Die worden dit jaar omlijst door een optreden van Jeangu Macrooy en door toespraken van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en de voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), Linda Nooitmeer.

De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op de NOS en AT5.

Geen festival, wel een gesprek daarover

Vanwege de coronabeperkingen is de herdenking opnieuw alleen toegankelijk voor genodigden en gaat ook het traditionele Keti Koti Festival niet door.

In plaats daarvan spreken bekende Nederlanders zich dit jaar uit over hun gevoelens bij Keti Koti. Voorafgaand aan de herdenking bij de NOS praat Simone Weimans met Jeangu Macrooy, onder andere over hoe dat Keti Koti Festival doorgaans wordt gevierd in Suriname en in Nederland. Ook te gast is Dagmar Oudshoorn, de voorzitter van de Dialooggroep Slavernijverleden, waarin ook Typhoon en Edgar Davids zitten.

Twee dagen Theater voor Keti Koti

Met de nieuwe theatermanifestatie Theater voor Keti Koti bundelen theaters en kunstinstellingen in heel Nederland programma's rond de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Woensdag 30 juni en donderdag 1 juli presenteren podia en andere cultuurplekken programma's die verhalen vertellen over het koloniale verleden en slavernijverleden.

Door heel Nederland worden op verschillende podia verhalen van theatermakers verteld over die geschiedenis en de weerslag daarvan op de Nederlandse samenleving van nu. Ook zijn er voorstellingen speciaal voor jongeren.

"De mensen die in verzet zijn gekomen tegen de slavernij zijn voor mij helden", zegt actrice Romana Vrede tegen NU.nl. "Helaas weten we nog te weinig van hen en kennen wij ze niet allemaal bij naam. Deze witte, bruine en zwarte verzetsstrijders ten tijde van de slavernij rondom de Indische Oceaan en de trans-Atlantische slavernij wil ik allemaal kennen en erkennen. Wij eren hen tijdens Theater voor Keti Koti."

Het initiatief komt voort uit de massale Black Lives Matter-demonstraties in de zomer van 2020. Over de hele wereld werd geprotesteerd na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij werd gedood door een politieman die bijna negen minuten op zijn nek ging zitten. De agent werd onlangs veroordeeld.

Twee dagen Keti Koti-ontbijt

In Amsterdam vindt woensdag en donderdag een Keti Koti-ontbijt plaats waar rond de 220 Amsterdamse kinderen aan meedoen. Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit diverse stadsdelen ontmoeten elkaar en staan ze samen stil bij het slavernijverleden.

Het ontbijt komt er na gesprekken met leerkrachten, die hun behoefte uitspraken om het samen te hebben over de slavernij. Tijdens de bijeenkomst draait het vooral om de ontmoeting en het gesprek "om mét en van elkaar te leren", aldus de organisatoren.

Boekpresentatie in Utrecht

In Utrecht wordt woensdag het boek Slavernij en de stad Utrecht gepresenteerd. Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voorman (Diversiteit) nemen het eerste exemplaar in ontvangst.

Het boek vertelt over de rol van het Utrechtse stadsbestuur en de stad in de slavernijgeschiedenis van Nederland. Dit is het resultaat van een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de gemeente. De Domstad beraadt zich naar aanleiding van het boek op mogelijke excuses en verwacht hierover in oktober een besluit te nemen.

Lokale herdenkingen in onder andere Rotterdam en Zaandam

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt woensdagavond bij het Slavernijmonument in het Lloydkwartier. In de Maasstad wonen meer dan 80.000 nazaten van tot slaaf gemaakte personen. Ook Rotterdam onderzoekt zijn rol in het slavernijverleden en overweegt excuses aan te bieden, liet het stadsbestuur eerder weten. Die worden echter nu nog niet verwacht.

In Arnhem is dit jaar voor het eerst een bijeenkomst waarin wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij en ook in onder meer Tilburg, Zwolle en de Zaanstreek zijn herdenkingen.

Adblock test (Why?)


Keti Koti wint aan draagvlak: steeds meer initiatieven rond slavernijdag - NU.nl
Read More

Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen | Politiek - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen | Politiek  AD.nl
  2. Uitkopen van varkensboeren levert flink minder stikstofwinst op dan geraamd  NU.nl
  3. Bijna 300 varkensboeren stoppen door subsidie overheid: minder dan verwacht  RTL Nieuws
  4. Nieuwe stikstofmaatregelen omdat minder varkensboeren willen stoppen dan verwacht  Volkskrant
  5. Stikstofprobleem: varkensboeren vinden uitkoopbedrag vaak te laag  Parool.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen | Politiek - AD.nl
Read More

LIVE | Kim Jong-un ontslaat topambtenaren na 'ernstig' corona-gerelateerd incident - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

LIVE | Kim Jong-un ontslaat topambtenaren na 'ernstig' corona-gerelateerd incident  AD.nl
LIVE | Kim Jong-un ontslaat topambtenaren na 'ernstig' corona-gerelateerd incident - AD.nl
Read More

Denemarken, Zweden en Letland worden 'geel', hoop gloort voor 'oranje' Spanje - NU.nl

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat donderdag opnieuw enkele reisadviezen versoepelen. Voor Denemarken, Letland en Zweden geldt dan kleurcode geel, terwijl ook de laatste regio's in België (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en Griekenland (regio Athene) geel kleuren. Spanje blijft vooralsnog oranje, maar er gloort hoop voor een van de populairste vakantielanden onder Nederlanders.

Per 1 juli past het ministerie namelijk een van de graadmeters aan waarop een reisadvies wordt gebaseerd: de hoeveelheid besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken. Momenteel is een gebied oranje als de drempelwaarde van 150 besmettingen per 100.000 inwoners wordt gepasseerd, maar vanaf donderdag wordt die regel versoepeld naar minimaal 200 infecties.

Daarmee sluit het ministerie zich aan bij Europese richtlijnen. En dat is goed nieuws voor Spanje, want volgens het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM, geldt voor vrijwel het hele Spaanse vasteland dat per 100.000 inwoners 'maar' 75 tot 200 besmettingen vastgesteld worden.

Dat betekent echter niet dat Spanje binnenkort om die reden kleurcode geel krijgt, waarmee vakantiereizen mogelijk zijn en Nederlanders bij terugkomst niet in quarantaine of getest hoeven te worden. Volgens het ministerie ligt het percentage positieve testen nog altijd te hoog in het land en nemen te veel reizigers het coronavirus mee terug naar Nederland. Om die reden geldt ook voor de regio Groot-Lissabon in Portugal een oranje reisadvies.

Op de kaart van het ECDC zijn sommige regio's van Spanje al groen gekleurd, terwijl in vrijwel alle andere regio's minder dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden gemeld.

Op de kaart van het ECDC zijn sommige regio's van Spanje al groen gekleurd, terwijl in vrijwel alle andere regio's minder dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden gemeld.

Op de kaart van het ECDC zijn sommige regio's van Spanje al groen gekleurd, terwijl in vrijwel alle andere regio's minder dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden gemeld.

Foto: ECDC

Vanaf donderdag ook Europees coronapaspoort actief

Donderdag is ook de dag waarop het Europese digitale coronacertificaat wordt ingevoerd. Daarmee kunnen reizigers aantonen dat zij gevaccineerd of negatief getest zijn, of een recent een besmetting hebben doorgemaakt.

Het ministerie waarschuwt reizigers dat landen nog altijd aanvullende inreisbeperkingen kunnen hebben, ook als Nederland een positief reisadvies geeft voor dat land.

Adblock test (Why?)


Denemarken, Zweden en Letland worden 'geel', hoop gloort voor 'oranje' Spanje - NU.nl
Read More

Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen | Politiek | destentor.nl - De Stentor

[unable to retrieve full-text content]

  1. Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen | Politiek | destentor.nl  De Stentor
  2. Bijna 300 varkensboeren stoppen door subsidie overheid: minder dan verwacht  RTL Nieuws
  3. Veel minder boeren stoppen, overgebleven geld naar nieuwe stikstofmaatregelen  NOS
  4. Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen | Politiek | bndestem.nl  BN DeStem
  5. Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen | Politiek | ed.nl  Eindhovens Dagblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Varkensboer wijkt niet, kabinet neemt nieuwe stikstofmaatregelen | Politiek | destentor.nl - De Stentor
Read More

Selasa, 29 Juni 2021

Bedrijven staan niet te springen om van Keti Koti ook een vrije dag te maken - NU.nl

Ondanks de roep om van 1 juli, de dag waarop de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse kolonies, een landelijke vrije dag te maken, zijn er amper bedrijven die hun personeel nu al vrij geven op Keti Koti, zoals de feestdag heet. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl bij grote Nederlandse bedrijven.

Keti Koti is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en Caribisch Nederland. In die landen is het dan ook een landelijke feestdag waarop iedereen thuis mag blijven. De afgelopen jaren klinkt er een steeds luidere roep om dat ook in Nederland in te voeren.

De vier grote steden stuurden vorige week al een brief naar het kabinet met het verzoek om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Radiozender FunX startte er een petitie voor, die door meer dan 40.000 mensen werd ondertekend. Het radiostation geeft zijn eigen personeel donderdag alvast een dag vrij.

Maar bij andere Nederlandse bedrijven is het enthousiasme minder groot. Unilever geeft aan dat er bij het bedrijf wel een aantal vrije dagen zijn naast de traditionele feestdagen, maar dat Keti Koti daar niet bij zit.

Bij ING hebben ze ook geen vaste vrije dag op 1 juli. Maar een woordvoerder wijst erop dat in de cao is opgenomen dat elke werknemer anderhalve dag kan inzetten op "dagen die voor hem of haar belangrijk zijn".

'Werknemers willen geen extra vaste vrije dag'

Oliemaatschappij Shell houdt ook gewoon vast aan de traditionele feestdagen. "Maar onze personeelsleden hebben 36 tot 40 verlofdagen per jaar, dus ze kunnen altijd een van die dagen inzetten als ze willen", klinkt het.

Volgens werkgeversvereniging AWVN is het niet vreemd dat bedrijven 1 juli niet vrij geven. "Er zijn al veel vrije dagen in ons land. Het wordt wat veel als daar nog een dag bij komt", zegt een woordvoerder. "Bovendien zitten werknemers ook niet te wachten op nog een vaste vrije dag. Als er nog een vrije dag bijkomt, willen ze die liever vrij kiezen."

Tony's Chocolonely geeft wel vrij

Een groot bedrijf dat zijn personeel wel vrij geeft op 1 juli is Tony's Chocolonely. "We vinden dat er meer aandacht moet gaan naar het Nederlandse slavernijverleden en willen daar op deze manier aan bijdragen", vertelt een woordvoerder. "We vinden dat het net als 5 mei een herdenkingsdag zou moeten zijn. Ook de cacao-industrie, waar wij actief zijn, krijgt nog veel te maken met slavernij en daar willen we onze stem tegen laten horen."

De chocolademaker heeft zijn personeel een leeslijst met boeken over slavernij meegegeven voor donderdag. Ook zal het bedrijf die dag het traditionele Surinaamse gerecht heri heri gratis uitdelen op 35 verschillende locaties in Nederland.

Adblock test (Why?)


Bedrijven staan niet te springen om van Keti Koti ook een vrije dag te maken - NU.nl
Read More

LIVE | Gratis sneltest voor reizigers, Kim Jong-un ontslaat topambtenaren na 'ernstig' corona-gerelateerd incident - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

LIVE | Gratis sneltest voor reizigers, Kim Jong-un ontslaat topambtenaren na 'ernstig' corona-gerelateerd incident  De Gelderlander
LIVE | Gratis sneltest voor reizigers, Kim Jong-un ontslaat topambtenaren na 'ernstig' corona-gerelateerd incident - De Gelderlander
Read More

Kabinet verlengt coronasteun niet na september en past huidig pakket aan - NU.nl

De coronasteun aan bedrijven wordt niet meer verlengd in het volgende kwartaal, meldt minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Nog tot eind september mogen bedrijven een steunaanvraag indienen, maar daarna stopt het. Voor het laatste pakket aan loonsubsidie NOW kunnen ondernemers een tegemoetkoming krijgen voor maximaal 80 procent van de loonkosten. Dat was eerder 100 procent.

Het kabinet merkt dat het economisch herstel sneller gaat dan verwacht en ziet ook dat er steeds meer versoepelingen komen. Daarom is het volgens Blok een geschikt moment om de steunpakketten af te bouwen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het pakket niet verlengd worden in het vierde kwartaal van dit jaar. Tenzij er grootschalige en nationale sluitingen zijn, dan "kunnen nieuwe steunmaatregelen worden overwogen", klinkt het.

Maar nu alles weer open mag, acht de regering het mogelijk om het pakket vanaf juli aan te passen. Het kabinet heeft namelijk altijd gezegd dat de steunmaatregelen zouden verminderen als de economie weer openging. En dat is nu het geval. Ondernemers mogen vanaf juli dus nog maar 80 procent omzetverlies opgeven voor het derde kwartaal. Ook krijgen ze maar over 80 procent van hun loonkosten 85 procent van die kosten vergoed.

"Nu de contactbeperkingen grotendeels zijn verdwenen en bedrijven met 'testen-voor-toegang' open kunnen, is een volledig omzetverlies als gevolg van de coronacrisis niet meer te verwachten", zegt het kabinet in een mededeling.

De periode waarin ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen vragen, wordt wel verlengd naar 1 oktober. Die deadline viel eerder op 30 juni, komende woensdag dus. Eerder was al beslist dat ondernemers vanaf 1 oktober volgend jaar hun uitgestelde belastingen moeten betalen over een periode van vijf jaar. Wel wordt verwacht dat ze vanaf oktober dit jaar weer gewoon belastingen betalen.

Het bleek te ingewikkeld de tegemoetkoming in de vaste lasten ook aan te passen, dus die regeling blijft buiten schot bij de versobering.

Adblock test (Why?)


Kabinet verlengt coronasteun niet na september en past huidig pakket aan - NU.nl
Read More

Wel of niet tieners vaccineren? Vijf vragen over deze ethische discussie - NOS

Als laatste speelt bij dit advies ook een internationaal moreel dilemma, namelijk de vaccinatie-ongelijkheid in de wereld. "Moeten wij dan al beginnen met het vaccineren van de jongste leeftijdsgroepen, voor wie de risico's van ernstige uitkomsten door het virus een stuk kleiner zijn, als een groot deel van de kwetsbare groepen in de rest van de wereld nog niets heeft gekregen?", zegt veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe.

Wat zijn de voordelen?

Gevaccineerde jongeren zullen volgens de raad niet of nauwelijks nog ernstig ziek worden bij besmetting. Dat geldt zowel voor het voorkomen van langdurige klachten als ziekenhuisopnames. Uit het rapport wordt ook duidelijk dat dit laatste zelden voorkomt: tussen 1 september 2020 en 23 mei 2021 waren er volgens de officiële statistieken in Nederland 101 coronapatiënten opgenomen van 13 tot en met 17 jaar oud.

Het vaccineren van tieners helpt volgens het RIVM ook om de impact van een nieuwe besmettingsgolf met bijvoorbeeld de besmettelijkere deltavariant in te perken. Als laatste zijn er secundaire voordelen voor kinderen, zoals het minder snel hoeven sluiten van scholen of niet meer kunnen sporten vanwege een uitbraak.

Wat zijn de nadelen?

Net zoals bij volwassenen zijn de meest voorkomende bijwerkingen voor adolescenten: pijn op de plek van injectie, vermoeidheid en hoofdpijn, spierpijn en rillingen. De meeste bijwerkingen zijn niet ernstig en verdwijnen na enkele dagen, schrijft de raad.

Er zijn internationaal ook zeer zeldzame meldingen van een ontsteking aan de hartspier, of van het hartzakje, nadat tieners waren geprikt met BioNTech/Pfizer. Volgens analyses gaat het om zo'n 66,7 meldingen op een miljoen vaccinaties. Het EMA onderzoekt deze meldingen; het is niet duidelijk of de vaccinatie deze aandoening heeft veroorzaakt.

"In de meeste gevallen was het relatief mild en ging zo'n ontsteking vanzelf over, of met ontstekingsremmers", zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC. De kans dat er op lange termijn pas bijeffecten duidelijk worden, noemt ze buitengewoon onwaarschijnlijk. "Tot nu toe is er nog nooit een vaccin geweest dat pas jaren later tot bijwerkingen heeft geleid."

Welke landen doen het al?

Nederland is niet het eerste land waar tieners worden aangespoord om zich te laten inenten met BioNTech/Pfizer-vaccin. In Noord-Amerika geldt dit advies al in de Verenigde Staten en Canada.

In Europa vaccineren Duitsland en Polen ook 12-plussers die buiten de risicogroepen vallen. Ook Frankrijk, Spanje en Roemenië zijn van plan om alle adolescenten het BioNTech/Pfizer-vaccin aan te bieden.

Het Verenigd Koninkrijk heeft nog geen aanbeveling gedaan. En in andere Europese landen als Zweden en Estland wordt een coronaprik voor tieners alleen aangeraden als ze een verhoogd risico lopen op een ernstige covid-infectie. Dat is momenteel ook de situatie in Nederland.

Morgen wordt duidelijk of demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge het advies overneemt. Doorgaans is dat wel het geval.

Adblock test (Why?)


Wel of niet tieners vaccineren? Vijf vragen over deze ethische discussie - NOS
Read More

McDonald's stopt met afname vlees bij Gelderse slachterij na zien van beelden dierenmishandeling - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. McDonald's stopt met afname vlees bij Gelderse slachterij na zien van beelden dierenmishandeling  AD.nl
  2. Kamer wil slachterij Gosschalk in Epe direct sluiten na beelden van 'weerzinwekkende' dierenmishandeling  De Stentor
  3. Hamburgerketen en boeren lopen weg bij slachthuis Gosschalk  RTL Nieuws
  4. Kamer wil dat fout slachthuis Epe direct wordt gesloten  Hartvannederland.nl
  5. Kamer wil dat 'fout' slachthuis Epe direct wordt gesloten  NRC
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

McDonald's stopt met afname vlees bij Gelderse slachterij na zien van beelden dierenmishandeling - AD.nl
Read More

Kabinet stopt steunpakketten in oktober | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Het kabinet besloot onlangs nog om de compensatie voor loonkosten, vaste lasten en inkomsten van zelfstandigen tot het einde van de zomer door te trekken. Maar daarna komt er een eind aan de steun, melden ministers Koolmees (Sociale Zaken), Blok (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën).

„Gezien het positieve epidemiologische en economisch beeld zal het kabinet het steun- en herstelpakket na het derde kwartaal van dit jaar vooralsnog niet verlengen”, beargumenteren de ministers het einde aan de tientallen miljarden durende steunpakketten.

Dat het kabinet voorsorteert op einde van de steun, baart D66-Kamerlid De Jong zorgen: „Laten we ervoor zorgen dat ondernemers de steun niet meer nodig hebben, voordat je het vangnet weghaalt.”

In de komende maanden wordt ook al voorzichtig het mes in de looncompensatie, de zogenoemde NOW-regeling. Bedrijven kunnen nog voor maximaal 80 procent van hun loonkosten een vergoeding krijgen. „Nu de contactbeperkingen grotendeels zijn verdwenen en bedrijven met ‘testen-voor-toegang’ open kunnen, is een volledig omzetverlies als gevolg van de coronacrisis niet meer te verwachten”, beargumenteert het kabinet.

Adblock test (Why?)


Kabinet stopt steunpakketten in oktober | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Acht vragen over het vaccineren van tieners: 'Het moet voor hen individueel nut hebben' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Acht vragen over het vaccineren van tieners: 'Het moet voor hen individueel nut hebben'  AD.nl
  2. Gezondheidsraad adviseert om alle jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren met Pfizer  NU.nl
  3. Advies Gezondheidsraad: vaccineer gezonde kinderen tussen 12 en 17 jaar  NOS
  4. Kinderen vaccineren: de voors en tegens op een rij  Trouw
  5. LIVE | Brits onderzoek: Hogere bescherming na mixen van vaccins  AD.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Acht vragen over het vaccineren van tieners: 'Het moet voor hen individueel nut hebben' - AD.nl
Read More

McDonald's stopt met afname vlees bij slachterij Gosschalk in Epe: klanten lopen weg na beelden dierenmishandeling - De Stentor

[unable to retrieve full-text content]

  1. McDonald's stopt met afname vlees bij slachterij Gosschalk in Epe: klanten lopen weg na beelden dierenmishandeling  De Stentor
  2. Undercoverbeelden: varkens en koeien geslagen in slachthuis Epe  NOS
  3. 'Dit is smeerlapperij', Kamer wil dat fout slachthuis direct wordt gesloten  Omroep Gelderland
  4. Hamburgerketen en boeren lopen weg bij slachthuis Gosschalk  RTL Nieuws
  5. Kamer wil slachterij Gosschalk in Epe direct sluiten na beelden van 'weerzinwekkende' dierenmishandeling  De Stentor
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

McDonald's stopt met afname vlees bij slachterij Gosschalk in Epe: klanten lopen weg na beelden dierenmishandeling - De Stentor
Read More

Strijden tegen een fikse studieschuld: 'Jaren extra gewerkt uit angst' - RTL Nieuws

In 2017 leende nog 55 procent van de studenten, dit jaar is dat nog 'maar' 45 procent, blijkt uit nieuw onderzoek van het Nibud. In plaats van een lening nemen studenten een bijbaantje, proberen ze hun vaste lasten zo laag mogelijk te houden of krijgen ze meer geld van hun ouders.

Dat laatste baart het Nibud zorgen. "Studenten met draagkrachtige ouders kunnen studeren zonder te hoeven lenen, anderen beginnen hun loopbaan met een financiële achterstand", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Ook studenten zijn daar bang voor. Van de 1500 ondervraagde studenten vreest ruim de helft dat hun studieschuld gevolgen heeft voor bijvoorbeeld het kopen van een huis.

Wat kost studeren?

Studenten betalen al snel zo'n 1032 euro aan vaste lasten, los van collegegeld, blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2021. Een overzicht:

  • Huur: 426 euro
  • Boodschappen: 173 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 49 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 72 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 124 euro
  • Kleding en schoenen: 53 euro
  • Zorgverzekering: 115 euro
  • Telefoon: 19 euro

De bedragen zijn gebaseerd op gemiddelden van studenten en kunnen afwijken van uitgaven in jaren voor de coronapandemie. Zo is het wettelijke collegegeld dit studiejaar gehalveerd vanwege de coronamaatregelen en betalen studenten daardoor zo'n 90,33 euro per maand.

Jerom Maat (23) is daar ook bang voor. Al vanaf het begin van zijn opleiding tot docent geschiedenis in Groningen werkte hij veel uit angst voor een fikse studieschuld. Als vakkenvuller, horecamedewerker en nu in de schoonmaak. Van zijn ouders krijgt hij 50 euro per maand. "Huur, collegegeld, boodschappen, zorgkosten. Het leven is niet heel goedkoop."

Zijn lening kon hij daardoor op 700 euro per maand houden, tot een groot deel van zijn werk wegviel door de coronapandemie. Inmiddels leent hij naast zijn schoonmaakwerk maximaal bij: 1000 euro per maand. Waar hij kan, zet hij geld opzij om te sparen voor zijn studieschuld.

En dat is hard nodig: Jerom gaat na de zomer zijn afstudeerjaar in en zijn studieschuld zal uitkomen op 54.000 euro. Dat baart hem zorgen. "Ik zit daar erg mee. Ik wil straks een huis, maar kan ik geen hoge hypotheek krijgen. Als docent geschiedenis ben je 5 tot 10 jaar verder voor je een beetje goed verdient. Dan nog zit je 35 jaar aan de schuld vast. Dus zelfs als je inkomsten stijgen, houd je minder over omdat je meer aan studieschuld moet betalen."

Binnen de perken

Een studieschuld die derdejaars student Duraa Boahene (21) binnen de perken weet te houden. "Ik bedacht vooraf: als ik zoveel leen, heb ik maar zo'n studieschuld. Ik was huiverig voor een hoge schuld." Die lijkt er nu niet te komen. Duraa leent 100 tot 200 euro per maand en krijgt een paar honderd euro van haar ouders. Bovendien werkt ze 9 uur per week als bijles- en dansdocent. Goed voor zo'n 400 euro per maand.  

Zou de studieschuld geen rol spelen, dan zou ze minder werken naast haar studie pedagogische wetenschappen in Utrecht, denkt ze. "Dan zou ik in ieder geval de vrijheid voelen om te kijken wat me het leukst lijkt. Ik zou wel dansen, want dat vind ik leuk. Maar ik zou me vrijer voelen te stoppen met andere dingen als ik merk dat het te veel is." 

Zo waren de afgelopen weken, toen ze aan haar scriptie moest werken, best heftig. "De ruimte om dan even tijd voor jezelf te nemen en bijvoorbeeld niet te werken, is er dan niet, zeker als je je schuld laag wilt houden." Toch voelt ze zich bevoorrecht. "Om me heen zie ik mensen die alles zelf moeten betalen. Dat levert veel meer stress op."

Van basisbeurs naar leenstelsel

In 2015 ging de studiefinanciering op de schop. De basisbeurs, een lening die werd omgezet in een gift als de studie was afgerond, verdween. Studenten kunnen nu alleen nog maar lenen, voor hun levensonderhoud en nog een aparte lening om hun collegegeld van te betalen. 

Daarnaast is er nog de aanvullende beurs, waarvan de hoogte onder meer afhankelijk is van het inkomen van de ouders. Voor studenten met maar een ouder, is er nog een aparte toeslag. Studenten hebben verder recht op een ov-kaart, waarmee ze deels gratis of met korting mogen reizen. 

Adblock test (Why?)


Strijden tegen een fikse studieschuld: 'Jaren extra gewerkt uit angst' - RTL Nieuws
Read More

Kamer wil slachterij Gosschalk in Epe direct sluiten na beelden van 'weerzinwekkende' dierenmishandeling - De Stentor

[unable to retrieve full-text content]

  1. Kamer wil slachterij Gosschalk in Epe direct sluiten na beelden van 'weerzinwekkende' dierenmishandeling  De Stentor
  2. Undercoverbeelden: varkens en koeien geslagen in slachthuis Epe  NOS
  3. Hamburgerketen en boeren lopen weg bij slachthuis Gosschalk  RTL Nieuws
  4. Kamer wil dat fout slachthuis Epe direct wordt gesloten  Hartvannederland.nl
  5. 'Dit is smeerlapperij', Kamer wil dat fout slachthuis direct wordt gesloten  Omroep Gelderland
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Kamer wil slachterij Gosschalk in Epe direct sluiten na beelden van 'weerzinwekkende' dierenmishandeling - De Stentor
Read More

Uberchauffeurs tegenover elkaar in zaak over arbeidsomstandigheden - NOS

Moet taxiplatform Uber chauffeurs in dienst nemen, of is het prima dat die - zoals nu - als zelfstandigen blijven werken? Volgens vakbond FNV deugt de constructie die het bedrijf gebruikt niet en verdienen de meeste chauffeurs minder dan het minimumloon. De bond vraagt de rechter vandaag om Uber te dwingen zijn beleid aan te passen en te laten betalen volgens de cao voor taxivervoer.

De rechtszaak start om 09.30 uur in Amsterdam. Om de rechter te overtuigen neemt de vakbond de verhalen van ongeveer twintig chauffeurs mee. Een aantal van hen is daadwerkelijk in de rechtszaal. Uber neemt op zijn beurt de ervaringen van een stuk of tien chauffeurs mee die zeggen de vrijheid om te rijden voor Uber enorm te waarderen.

"Personenvervoer is het belangrijkste wat ze doen en Uber is daarmee een taxibedrijf", zegt Amrit Sewgobind van vakbond FNV. "Ze sturen chauffeurs aan alsof het werknemers zijn. Ze moeten zich dus ook aan de regels voor taxibedrijven houden en betalen volgens de cao die daarvoor geldt."

Ontslagbescherming

Als de bond gelijk krijgt, mogen chauffeurs een contract opeisen als ze niet langer als zzp'er willen werken. In Amsterdam rijden er zo'n 4000 chauffeurs voor Uber. "Ze krijgen daarmee een stabiel inkomen, een uurloon volgens de cao, ontslagbescherming, meer zekerheid over hun uren, medezeggenschap in het bedrijf en de autokosten komen niet meer voor hun eigen rekening." Volgens Sewgobind is iedere chauffeur die de bond spreekt nu ontevreden.

Uber zegt juist van de overgrote meerderheid te horen dat ze tevreden zijn over hun situatie. "Wij denken dat FNV hier voornamelijk de belangen van FNV dient en niet de belangen van de chauffeurs", zegt Maurits Schönfeld, directeur Uber Noord-Europa. "Het kunnen bepalen van hun eigen dag, dat ze op dinsdagmiddag besluiten om niet te werken, de dag erna bij de taxicentrale, die volledige flexibiliteit wordt enorm gewaardeerd."

Het bedrijf zegt dat al ver voor de komst van Uber chauffeurs als zelfstandig ondernemer werkten. Zowel Uber als de FNV verwachten dat de juridische strijd jaren kan gaan duren.

Andere zaken

Eerder voerde FNV zaken tegen maaltijdbezorger Deliveroo en schoonmaakapp Helpling. De zaken tegen Deliveroo werden gewonnen, de zaak tegen Helpling grotendeels verloren.

Toch is voor bezorgers van Deliveroo in de praktijk nog niet iets veranderd. Het bedrijf is steeds in beroep gegaan tegen uitspraken, waardoor de bezorgers nog altijd als zzp'er werken. Het gerechtshof oordeelde dat bij de maaltijdbezorgdienst de verhouding tussen bezorgers en het bedrijf erg lijkt op een arbeidscontract. De vrijheid die bezorgers hebben doet daar niet aan af.

Uber vindt dat de constructie bij hun bedrijf heel anders is. "Deze kwestie staat los van de Deliveroo-zaak", zegt Schönfeld. "Een chauffeur moet veel meer investeringen doen om te kunnen starten als ondernemer, bijvoorbeeld in een auto en opleiding."

Wetgeving

In verschillende Europese landen zijn er zaken aangespannen tegen Uber, onder meer in Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en België. In het Verenigd Koninkrijk heeft Uber zo'n 70.000 chauffeurs na een uitspraak van de rechter aangemerkt als worker, waarmee ze recht hebben op het minimumloon en vakantiegeld. Het bedrijf wijst erop dat die classificatie alleen in het Verenigd Koninkrijk bestaat.

Adblock test (Why?)


Uberchauffeurs tegenover elkaar in zaak over arbeidsomstandigheden - NOS
Read More

Gezondheidsraad adviseert om alle jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren met Pfizer - NU.nl

Twaalf- tot en met zeventienjarigen die gevaccineerd willen worden, kunnen geprikt worden met het Pfizer-vaccin. Dat adviseert de Gezondheidsraad dinsdag aan het demissionaire kabinet. De raad concludeert dat de coronaprik jongeren gezondheidswinst oplevert én de rest van de samenleving erdoor beter beschermd wordt.

Het Pfizer-vaccin was door de Europese medicijnautoriteit EMA al goedgekeurd voor kinderen vanaf twaalf jaar. De Gezondheidsraad maakte een juridische afweging - of het mogelijk is om alle jongeren in te enten - en een ethische afweging - of het te verantwoorden is dat jongere leeftijdsgroepen geprikt worden. Kinderen en jongeren worden immers meestal niet ernstig ziek na een coronabesmetting, schrijft de raad.

COVID-19 kan kinderen echter wél problemen opleveren. Zo kan in extreem zeldzame gevallen een ernstige ontstekingsreactie optreden en kunnen kinderen long-COVID-19 krijgen, oftewel langdurige klachten na de besmetting.

Als de jongeren gevaccineerd worden, zal er minder virusverspreiding plaatsvinden in de leeftijdsgroepen, beargumenteert de raad. "Daarmee komt er ook een kleinere kans op beperkende maatregelen die een negatieve invloed op hen hebben, zoals quarantaine of het sluiten van scholen of klassen."

Vaccineren van jongeren kan coronagolf in najaar grotendeels voorkomen

De Gezondheidsraad wijst tevens op het effect van vaccineren voor de winter. Volgens het RIVM zal het vaccineren van twaalf- tot en met zeventienjarigen een mogelijke coronagolf in het najaar grotendeels kunnen voorkomen. Als jongeren geprikt worden, zal het dus op den duur ook de ziektelast bij volwassenen terugdringen.

De raadsleden erkennen dat aan het vaccineren kleine nadelen kleven, zoals de bijwerkingen van het Pfizer-vaccin. De meeste bijwerkingen - zoals hoofdpijn en vermoeidheid - verdwijnen al na enkele dagen.

Twee mogelijke heftigere bijwerkingen, een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en ontsteking van het hartzakje (pericarditis) na vaccinatie, kwamen zeer sporadisch voor. In Nederland zijn na zo'n 9,6 miljoen Pfizer-prikken twee gevallen van myocarditis en acht van pericarditis vastgesteld. In Europa gaat het om respectievelijk 122 en 126 gevallen na 160 miljoen toegediende doses. Vrijwel alle patiënten herstellen binnen enkele dagen van de milde klachten.

Zowel myocarditis als pericarditis zijn nog niet vastgesteld als officiële bijwerking van het Pfizer-vaccin. De klachten kunnen ook voorkomen na een corona-infectie.

Gezondheidsraad: 'Van groot belang dat jongeren zelf keuze maken'

Volgens de Gezondheidsraad is het van groot belang dat de jongeren zelf een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. Daarom moet het kabinet ervoor zorgen dat alle informatie toegankelijk en begrijpelijk wordt gemaakt voor de doelgroep.

Kinderen van zestien en zeventien mogen zelf beslissen of ze een coronaprik krijgen. Bij twaalf- tot vijftienjarigen moet dat in overleg met de ouders gebeuren. Als het kind en de ouders het niet eens worden, geeft de mening van het kind de doorslag. Het advies geldt ook voor Caribisch Nederland.

Adblock test (Why?)


Gezondheidsraad adviseert om alle jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren met Pfizer - NU.nl
Read More

Live | De Jonge: iedereen testen na vakantie, zelftesten 'huis aan huis' geleverd - Parool.nl

Het belangrijkste nieuws:

• De Gezondheidsraad adviseert dinsdag in een rapport ook 12- tot 17-jarigen te vaccineren tegen het coronavirus.

• Minister Hugo de Jonge roept iedereen op zich te laten testen na vakantie en wil ‘huis aan huis’-zelftesten gaan verspreiden.

Geen enkele coronapatiënt hoefde in de afgelopen 24 uur te worden opgenomen op een intensive care.

Adblock test (Why?)


Live | De Jonge: iedereen testen na vakantie, zelftesten 'huis aan huis' geleverd - Parool.nl
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...