Rechercher dans ce blog

Kamis, 01 Februari 2024

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zorg toe tot het demissionaire kabinet. Haar partij D66 heeft haar voorgedragen als opvolger van Ernst Kuipers.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekendgemaakt. Kuipers vertrok twee weken geleden als demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), omdat hij een andere functie in het buitenland had gekregen. Het is nog niet bekend wat Kuipers precies gaat doen.

Dijkstra neemt niet de exacte ministerspost van Kuipers over. Na het vertrek van Kuipers nam Conny Helder zijn taken als demissionair minister van VWS waar. Dat deed ze naast haar eigen portefeuille Langdurige Zorg en Sport.

In de nieuwe taakverdeling blijft Helder eindverantwoordelijke op het ministerie als minister van VWS. Dijkstra gaat aan de slag als minister voor Medische Zorg. Zij gaat zich vooral bezighouden met de onderwerpen van Kuipers, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Dijkstra was ruim tien jaar Tweede Kamerlid voor D66. Zij voerde onder meer het woord over volksgezondheid en medische ethiek. D66-leider Rob Jetten prijst haar als iemand met "een heel groot hart voor de zorg, de mensen die daar werken en de patiënten."

Dijkstra maakte onder meer naam met donorwet

Als parlementariër maakte ze vooral naam met de donorwet, de afschaffing van de verplichte bedenktermijn voor vrouwen die een abortus willen en de initiatiefwet voltooid leven.

Via de donorwet is geregeld dat iemand automatisch orgaandonor is na het overlijden, tenzij diegene ervoor kiest zich uit te schrijven uit het donorregister. Sinds 2023 is de verplichte minimale bedenktijd van vijf dagen bij abortus vervallen.

De initiatiefwet voltooid leven, die levensbeëindiging mogelijk wil maken voor mensen die hun leven voltooid achten, is nog niet in de Tweede Kamer behandeld. Dijkstra's partijgenoot Anne-Marijke Podt diende eind november een aangepaste initiatiefwet in.

Adblock test (Why?)


Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...