Rechercher dans ce blog

Kamis, 30 Juni 2022

Meta trekt definitief stekker uit plan voor datacenter in Zeewolde - RTL Boulevard

Meta zegt in een verklaring dat de bouw van het datacenter in Zeewolde 'niet de juiste investering' is. "We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens Meta ontbrak het aan 'een goede match met de omgeving'. Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp had eind maart de plannen voor het datacenter, dat met 166 hectare de grootste in zijn soort in Europa had moeten worden, al opgeschort.

Gemeenteraad tegen, grond niet verkocht

Het datacentrum kon in eerste instantie rekenen op de steun van de gemeenteraad van Zeewolde, dat er in december 2021 mee instemde. Tegenstanders van het plan wonnen echter in maart de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor de meerderheid van de reed tegen de komst van het complex was.

Ook besloot het Rijk onlangs de grond waarop het datacenter zou komen nog niet te verkopen, omdat Meta niet aan de gestelde voorwaarden rond duurzaamheid en energiegebruik voldeed.

Kritiek op stroomgebruik en restwarmte

Grote datacenters zijn steeds meer omstreden, omdat het grote stroomgebruik veel beslag legt op het elektriciteitsnet, waar al zeer beperkte ruimte is.  

Daarnaast zijn er ook zorgen over het watergebruik en wat er gebeurt met de restwarmte. Die restwarmte kan schadelijk zijn voor het milieu en de omliggende natuur. Ook zou er volgens tegenstanders waardevolle landbouwgrond verloren gaan en steken de enorme panden van datacenters af in het landschap. 

Voorstanders van het datacenter hadden gewezen op de extra banen en belastingopbrengsten. Of Meta op zoek gaat naar een andere Nederlandse locatie voor een datacenter, wil het bedrijf niet zeggen.

'Overwinning voor de kiezer'

"Ik had niet verwacht dat Meta er zelf zo snel de stekker uit zou trekken. We zijn blij dat ze dit besluit hebben genomen", reageert Tom Zonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde. "Dit is een overwinning voor de kiezer. Ook is in heel Nederland nu duidelijk wat de nadelen van zulke grote datacenters zijn."

Strengere regels 

In Nederland lopen er zo'n 20 tot 25 projecten voor de vestiging en uitbreiding van nieuwe datacenters. Deze week werd bekend dat er voorlopig ook geen groot datacenter komt bij de Groningse stad Appingedam. De Groningse gemeente ziet geen ruimte voor het geplande datacenter van 22 hectare.

Het kabinet kondigde onlangs strengere regels aan voor grote datacenters, waardoor ze alleen in een paar gebieden in Groningen en Noord-Holland mogen worden toegelaten. In februari zei het kabinet al dat er zeker tot november geen bouwaanvragen in behandeling mogen worden genomen voor datacenters van 10 hectare of meer.

Adblock test (Why?)


Meta trekt definitief stekker uit plan voor datacenter in Zeewolde - RTL Boulevard
Read More

Kamer debatteert over boerenprotesten, VVD, CDA en CU willen bemiddelaar - NOS

NOS

NOS NieuwsAangepast

Het CDA in de Tweede Kamer stelt voor om een bemiddelaar aan te stellen die het gesprek op gang moet brengen tussen het kabinet en boze boerenorganisaties. CDA-fractievoorzitter Heerma verwees in het Kamerdebat over de boerenacties naar dit idee van een partijgenoot, oud-minister Veerman van Landbouw.

ChristenUnie-leider Segers steunt het plan. Ook VVD-fractievoorzitter Hermans zei desgevraagd dat zij het een goed voorstel vindt, op voorwaarde dat de stikstofdoelen overeind blijven. Heerma is het daarmee eens.

SGP-leider Van der Staaij denkt dat het niet gaat werken als al bij voorbaat duidelijk is dat er niet wordt getornd aan de plannen. "Verbinden is een goed idee, maar dan is het niet verstandig die gesprekken meteen te belasten door te zeggen dat de doelen vaststaan. De boeren zeggen nu juist dat zij het beleid te veel als dictaat zien."

Ook BBB-leider Van der Plas ziet een bemiddelaar in principe wel zitten. "Geen uitgebreide verzoeningscommissie maar een persoon die snel de gesprekken op gang brengt." Zij zegt daarvoor wel wat namen in haar hoofd te hebben. Het is nog niet duidelijk of de andere partijen het daarover met haar eens kunnen worden.

Minister Staghouwer van Landbouw wil volgende week een gesprek organiseren met boerenorganisaties. Die organisaties moeten dan wel de aard van de protestacties van deze week afkeuren, zegt hij.

Oproep

In het debat gaat het ook over het voorkomen dat de acties die voor maandag zijn aangekondigd weer uit de hand lopen. Van der Plas ging niet in op het voorstel van fractievoorzitter Paternotte van D66 om samen een oproep te doen.

Van der Plas: "Het spijt me dat ik het moet zeggen, maar een oproep samen met D66 gaat niet werken. D66 werkt bij boeren als een rode lap op een stier." Ze zei dat ze al verschillende keren heeft opgeroepen geen blokkades op de snelweg te maken en geen geweld te gebruiken. "Hoe vaak moet ik dat nog roepen? Honderd keer? Duizend keer?"

Ook PVV-leider Wilders nam het op voor de boeren maar deed een oproep aan de actievoerders: "Blijf weg bij politici thuis, stop met intimideren en stop met bedreigen. Ik kan het weten."

NOS-verslaggever Marjolein Hogervorst sprak met boeren die langs de provinciale weg wonen tussen Steenwijk en Marknesse. Daar kijken ze vol wantrouwen naar Den Haag. "Dan heb je geïnvesteerd in de toekomst, en moet je alsnog verdwijnen."

'Boeren zijn radeloos, weten niet meer hoe ze doordringen tot politiek'

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Kamer debatteert over boerenprotesten, VVD, CDA en CU willen bemiddelaar - NOS
Read More

Voorbereidingscommissie parlementaire enquête corona van start - NOS

ANP

NOS Nieuws

De samenstelling van de commissie die de parlementaire enquête over de coronacrisis gaat voorbereiden is bekend. Negen Tweede Kamerleden vormen de commissie.

Het zijn oud-voorzitter van de Tweede Kamer en PvdA-Kamerlid Khadija Arib, Pieter Omtzigt (fractie Omtzigt), Wybren van Haga (Groep Van Haga), Ulysse Ellian (VVD) Vicky Maeijer (PVV), Hilde Palland (CDA), Marijke van Beukering (D66), Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) en Nicki Pouw (Ja21).

Komende woensdag komt de voorbereidingscommissie voor het eerst bijeen. Dan wordt ook de voorzitter gekozen. Meestal vormen de leden van de voorbereidingscommissie ook de uiteindelijke commissie die de parlementaire enquête zelf gaat doen.

Eind vorig jaar stemde de voltallige Kamer in met een enquête naar de gang van zaken rond de coronacrisis. Doel is om alle aspecten van het coronabeleid en de maatregelen te onderzoeken. Daarbij wil de Kamer kijken naar de rol van het kabinet, het parlement en andere betrokken instanties, adviseurs en experts.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is al bezig met een onderzoek naar de bestrijding van het coronavirus. De Kamer wil in aanvulling daarop dus ook zelf de aanpak van de pandemie onder de loep nemen. De precieze onderzoeksvraag moet nog bepaald worden.

Zwaarste middel

Een parlementaire enquête geldt als het zwaarste middel van de Tweede Kamer. Die kan dan zelfstandig onderzoek doen naar een bepaalde kwestie. Getuigen zijn verplicht te verschijnen en ze worden onder ede verhoord.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er twaalf parlementaire enquêtes geweest. De laatste was van 2013 tot 2016 en ging over het debacle met de Fyra, de snelle treinverbinding tussen Nederland en België.

Deze week begon de dertiende enquête: over de gaswinning in Groningen. Ook over de toeslagenaffaire staat nog een enquête gepland.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Voorbereidingscommissie parlementaire enquête corona van start - NOS
Read More

Automobilisten moeten gaan betalen per kilometer, ook als die buiten Nederland gereden zijn - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Automobilisten moeten gaan betalen per kilometer, ook als die buiten Nederland gereden zijn  AD.nl
  2. Automobilisten moeten vanaf 2030 gaan betalen voor elke gereden kilometer  Telegraaf.nl
  3. Rekeningrijden in 2030: kabinet werkt plannen uit  AutoWeek
  4. 'Rekeningrijden vanaf 2030': automobilisten betalen dan voor iedere gereden kilometer'  Hart van Nederland
  5. Rekeningrijden in 2030: automobilisten moeten voor elke kilometer betalen  LINDA.
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Automobilisten moeten gaan betalen per kilometer, ook als die buiten Nederland gereden zijn - AD.nl
Read More

Rabu, 29 Juni 2022

We kochten begin dit jaar meer reizen maar minder spulletjes online - NU.nl

Nederlanders gaven in het afgelopen kwartaal online flink meer uit aan reizen en evenementen dan een jaar eerder. Daar stond tegenover dat consumenten juist minder pakketjes bestelden op het web. Dat blijkt woensdag uit de webwinkelmonitor van Thuiswinkel.org.

In totaal gaven consumenten online 8,2 miljard euro uit in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is 7 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat kwam vooral door extra uitgaven aan diensten. Zo gaven we maar liefst 412 procent meer uit aan pakketreizen en zelfs 447 procent aan tickets voor attracties en evenementen.

De stijging komt niet als een grote verrassing. In het eerste kwartaal van vorig jaar golden strenge lockdownregels. In de eerste drie maanden van dit jaar was dat een stuk soepeler. Daardoor hadden meer mensen er vertrouwen in dat ze later in het jaar bijvoorbeeld op vakantie konden.

Aan producten gaven we juist 18 procent minder uit. In vrijwel alle categorieën daalden de bestedingen. Te denken valt aan kleding, schoenen en elektronica. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2019, toen van corona nog geen sprake was, waren de uitgaven aan producten nog wel hoger.

Uit de cijfers blijkt ook dat de smartphone als betaalmiddel verder oprukt. Inmiddels wordt een op de drie online aankopen gedaan via de telefoon. Dat is meer dan de laptop, waar de teller blijft steken op 31 procent. De rest wordt gedaan via desktop (20 procent) en tablet (14 procent).

Adblock test (Why?)


We kochten begin dit jaar meer reizen maar minder spulletjes online - NU.nl
Read More

Zakelijke leasebak verplicht aan stekker ondanks overvol stroomnet en gebrek aan laadpalen - Telegraaf.nl

Premium

Het beste van De Telegraaf

Den Haag - het plan van staatssecretaris Vivianne Heijnen om de zakelijke leasemarkt verplicht vergroenen vanaf 2025 is opmerkelijk te noemen vanwege het overvollen stroomnet en een gebrek aan laadpalen. Bovendien zijn bestaande subsidiepotten voor elektrische auto’s vrijwel leeg. Zo zijn er alleen dit jaar al 21.000 nieuwe elektrische auto’s met subsidie aangeschaft. Voor tweedehands elektrische auto’s is de subsidiepot ook vrijwel leeg.

Adblock test (Why?)


Zakelijke leasebak verplicht aan stekker ondanks overvol stroomnet en gebrek aan laadpalen - Telegraaf.nl
Read More

Selasa, 28 Juni 2022

Muitende Centric-medewerkers willen aangifte tegen eigenaar Sanderink - Het Financieele Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Muitende Centric-medewerkers willen aangifte tegen eigenaar Sanderink  Het Financieele Dagblad
  2. Grote onrust onder medewerkers Centric over bestuursconflict  Techzine.nl
  3. Dagkoers: Medewerkers Centric komen in opstand tegen eigenaar Gerard Sanderink  Het Financieele Dagblad
  4. Medewerkers IT-bedrijf Centric willen aangifte tegen eigenaar Gerard Sanderink  RTV Oost
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Muitende Centric-medewerkers willen aangifte tegen eigenaar Sanderink - Het Financieele Dagblad
Read More

Slaapapneu-apparaten Philips minder gevaarlijk dan gedacht | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - NU.nl

De problemen met de slaapapneu-apparaten van Philips lijken minder gevaarlijk voor gebruikers dan eerder werd gedacht. Dat meldt de onderneming dinsdag op basis van vroege onderzoeksresultaten. De terugroepactie van de apparaten gaat wel gewoon door.

Philips vreesde eerst dat het geluidsisolerend schuim in de apparaten mogelijk kon afbrokkelen of chemische stoffen kon afgeven. Omdat Philips niet wist hoe schadelijk die chemicaliën waren, ging het bedrijf ervan uit dat ze kankerverwekkend waren.

Maar na uitgebreide tests in het laboratorium blijkt de afgifte van chemische stoffen veel minder dan gevreesd, aldus het bedrijf zelf.

Bovendien bleken de geteste machines qua uitstoot van stoffen ook nog binnen de veiligheidsnormen te zitten. Daarmee is de kans op kanker en andere ziektes als gevolg van het gebruik van de slaapapneu-machines volgens Philips "zeer klein".

Adblock test (Why?)


Slaapapneu-apparaten Philips minder gevaarlijk dan gedacht | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - NU.nl
Read More

Minggu, 26 Juni 2022

Parlementaire enquête begint: vijf vragen over de aardbevingen in Groningen - NOS

In de Tweede Kamer beginnen morgen de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. De Kamer zet dit zwaarste onderzoeksmiddel in om uit te vinden hoe de besluitvorming over de gaswinning in Groningen is gegaan en hoe is omgegaan met de belangen van de Groningers. Want die hebben te maken met de negatieve gevolgen ervan: aardbevingen, met alle schade aan gebouwen en gezondheid die daarmee gepaard gaat. Hoe zit het precies met die aardbevingen en hoeveel schade is er tot nu toe? Op die en andere vragen lees je in dit artikel de antwoorden.

Hoeveel aardbevingen zijn er al geweest in Groningen?

Er zijn in Groningen al meer dan duizend aardbevingen geweest, als gevolg van de gaswinning. Het KNMI houdt de aardbevingen bij. Het gaat hierbij om zogenoemde geïnduceerde aardbevingen, wat wil zeggen dat ze door de gaswinning zijn veroorzaakt. Sinds die winning wordt afgebouwd, is ook het aantal bevingen afgenomen.

Maar zorgelijk is dat het aantal aardbevingen het afgelopen jaar hoger lag dan verwacht, en dat al voor het derde jaar op rij. Onduidelijk is nog hoe dat komt. Als de gaswinning stopt, zullen de aardbevingen verder afnemen. Maar de kans op bevingen blijft mogelijk nog tientallen jaren bestaan, en daarmee ook de kans op een zware aardbeving,

Wat is er anders aan de aardbevingen in Groningen dan elders in de wereld?

De aardbevingen in Groningen zijn niet goed te vergelijken met natuurlijke aardbevingen, in bijvoorbeeld Italië of Turkije. Natuurlijke (tektonische) bevingen vinden op grote diepte in de aarde plaats, op 10 kilometer of meer. In Groningen gaat het om een diepte van ongeveer 3 kilometer. Dat betekent dat er een minder dikke laag aarde tussen de beving en het aardoppervlak zit, waardoor de impact groter is.

Een aardbeving met een kracht van 2,0 bijvoorbeeld is doorgaans niet te voelen in Italië, terwijl er bij zo'n magnitude in Groningen al schade aan huizen kan optreden.

Zijn er slachtoffers gevallen door de aardbevingen?

Niet als direct gevolg van een zware aardbeving. Maar volgens Groningse onderzoekers wel door de jarenlange stress en onzekerheid waarin Groningers verkeren als hun huis versterkt moet worden of als ze (meervoudige) schade hebben. Recent bleek uit de NOS/NPO-Radio 1-podcast 'Gronings gas: gewonnen of verloren?' dat jaarlijks naar schatting gemiddeld 16 mensen voortijdig overlijden, met een bandbreedte van 11 tot 21. Mogelijk ligt dit aantal volgens de onderzoekers nog hoger.

Hoeveel huizen moeten er versterkt worden in Groningen?

Er zijn meer dan een miljoen schademeldingen, vaak meerdere per huis. Ongeveer 2500 woningen zijn versterkt, of gesloopt en herbouwd. Er moeten naar schatting nog minimaal 13.000 huizen worden versterkt. Afgesproken is dat dat voor 2028 moet gebeuren.

Maar volgens het Staatstoezicht op de Mijnen ligt die versterkingsoperatie ernstig achter op schema. Vorig jaar zijn 650 woningen versterkt, in de jaren ervoor 400 à 500. Als dit zo blijft, wordt het doel niet gehaald. Daarom moet het tempo drie keer omhoog, stelde de toezichthouder recent.

Wie is er verantwoordelijk voor (het vergoeden van) de schade?

Precies dit is een gevoelig punt. Omdat de afspraken tussen de Staat en de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil - de eigenaren van het Groningse gas - over de winning van het aardgas decennialang geheim bleven, wisten Groningers lange tijd niet bij wie ze moesten aankloppen. Lang werd gezegd dat alleen het bedrijf dat het gas naar boven haalt, de NAM (dochter van Shell en ExxonMobil), verantwoordelijk was voor het vergoeden van de schade. De Hoge Raad oordeelde in 2019 dat de Staat evengoed verantwoordelijk is.

De onvrede over het niet of onvolledig vergoeden van schade was groot, zowel in Groningen als in de Tweede Kamer. Sinds een paar jaar is de NAM op afstand gezet. Het Rijk schiet de kosten voor en verhaalt die vervolgens ten dele op de NAM.

Adblock test (Why?)


Parlementaire enquête begint: vijf vragen over de aardbevingen in Groningen - NOS
Read More

Maandag 'wilde boerenacties' in Nederland: 'In de middag gaat het losbranden' - Telegraaf.nl

Volgens Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) zal het „vanaf twaalf uur ’s middags losbranden”, zo laat hij desgevraagd weten. Het gaat om „wilde acties”, FDF coördineert en initieert die niet. „Het is op eigen initiatief van de boeren”, zegt Van den Oever, die wel weet te melden dat „alles wat wielen heeft, gaat rollen.”

Van den Oever heeft ook een video opgenomen. Daarin zegt hij dat FDF zich niet verbindt aan de komende protesten. Volgens hem heeft de grootschalige boerenactie woensdag in Stroe „helemaal niks uitgehaald.” Hij vraagt aan mensen die gaan actievoeren om burgers „zoveel mogelijk te ontzien.”

Tekst gaat verder onder de video.

’Het wordt ieder voor zich’

Ook Sieta van Keimpema, secretaris van Farmers Defence Force, zegt niets te kunnen melden over mogelijke plannen voor maandag. „Eén ding is ons duidelijk: zij gaan hoe dan ook actievoeren.” Het initiatief is volgens haar ontstaan in de app-groepen van de boeren. „Het wordt ieder voor zich”, zegt de FDF-secretaris. Ze weet niet hoeveel boeren mee gaan doen en wat de acties zullen inhouden. „Het kan een aanzuigende werking hebben. De nood is heel hoog bij boeren en het massale protest in Stroe heeft geen enkel resultaat gehad. De overheid is bezig boeren van hun land af te krijgen.”

Van Keimpema wil niet zeggen bij welke boer zaterdag het actieoverleg was. „Het is verstandiger van niet. Dan wordt hij verantwoordelijk gemaakt.” Vanwege de hoog opgelopen emoties durft Farmers Defence Force zelf ook geen actie meer op te tuigen: „Dan trek je een stuk verantwoordelijkheid naar je toe. Dan moet je wel weten wat er gaat gebeuren.”

Ook de groep Agractie is niet op de hoogte van de ’wilde’ plannen voor maandag. Maar ook voorman Bart Kemp zegt dat de ’acties er zeker zullen komen’. Hij zei vrijdag al dat boeren de komende tijd actie gaan voeren. Zo kwamen afgelopen donderdagavond een tiental boeren naar het gebouw van de Tweede Kamer. Die acties zullen soms hinder opleveren, voorspelde hij. Van den Oever denkt ook dat de eventuele acties van maandag mogelijk invloed zullen hebben op het verkeer.

Verkeershinder

De politie laat weten dat als er inderdaad acties zijn „de lijn dezelfde is als woensdag”, bij de protesten in Stroe. „Het is prima om gebruik te maken van je rechten, maar trekkers op de snelweg zijn verboden”, zegt een woordvoerster. Er zal dus opnieuw worden gehandhaafd. Dat gebeurde woensdag niet altijd en overal. „Woensdag waren de acties zo massaal dat het eigenlijk ondoenlijk was om te handhaven. Met elkaar was afgesproken dat ze niet de snelweg op zouden gaan, maar dat werd massaal genegeerd. We moesten ook kijken naar de verkeersveiligheid, naar die van de boeren, maar ook van andere mensen op de weg.”

Bij de gemeente Den Haag is geen demonstratie aangemeld. De ANWB is ook niet bekend met eventuele plannen en mogelijke verkeershinder.

Adblock test (Why?)


Maandag 'wilde boerenacties' in Nederland: 'In de middag gaat het losbranden' - Telegraaf.nl
Read More

Parlementaire enquête begint: vijf vragen over de aardbevingen in Groningen - NOS

In de Tweede Kamer beginnen morgen de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. De Kamer zet dit zwaarste onderzoeksmiddel in om uit te vinden hoe de besluitvorming over de gaswinning in Groningen is gegaan en hoe is omgegaan met de belangen van de Groningers. Want die hebben te maken met de negatieve gevolgen ervan: aardbevingen, met alle schade aan gebouwen en gezondheid die daarmee gepaard gaat. Hoe zit het precies met die aardbevingen en hoeveel schade is er tot nu toe? Op die en andere vragen lees je in dit artikel de antwoorden.

Hoeveel aardbevingen zijn er al geweest in Groningen?

Er zijn in Groningen al meer dan duizend aardbevingen geweest, als gevolg van de gaswinning. Het KNMI houdt de aardbevingen bij. Het gaat hierbij om zogenoemde geïnduceerde aardbevingen, wat wil zeggen dat ze door de gaswinning zijn veroorzaakt. Sinds die winning wordt afgebouwd, is ook het aantal bevingen afgenomen.

Maar zorgelijk is dat het aantal aardbevingen het afgelopen jaar hoger lag dan verwacht, en dat al voor het derde jaar op rij. Onduidelijk is nog hoe dat komt. Als de gaswinning stopt, zullen de aardbevingen verder afnemen. Maar de kans op bevingen blijft mogelijk nog tientallen jaren bestaan, en daarmee ook de kans op een zware aardbeving,

Wat is er anders aan de aardbevingen in Groningen dan elders in de wereld?

De aardbevingen in Groningen zijn niet goed te vergelijken met natuurlijke aardbevingen, in bijvoorbeeld Italië of Turkije. Natuurlijke (tektonische) bevingen vinden op grote diepte in de aarde plaats, op 10 kilometer of meer. In Groningen gaat het om een diepte van ongeveer 3 kilometer. Dat betekent dat er een minder dikke laag aarde tussen de beving en het aardoppervlak zit, waardoor de impact groter is.

Een aardbeving met een kracht van 2,0 bijvoorbeeld is doorgaans niet te voelen in Italië, terwijl er bij zo'n magnitude in Groningen al schade aan huizen kan optreden.

Zijn er slachtoffers gevallen door de aardbevingen?

Niet als direct gevolg van een zware aardbeving. Maar volgens Groningse onderzoekers wel door de jarenlange stress en onzekerheid waarin Groningers verkeren als hun huis versterkt moet worden of als ze (meervoudige) schade hebben. Recent bleek uit de NOS/NPO-Radio 1-podcast 'Gronings gas: gewonnen of verloren?' dat jaarlijks naar schatting gemiddeld 16 mensen voortijdig overlijden, met een bandbreedte van 11 tot 21. Mogelijk ligt dit aantal volgens de onderzoekers nog hoger.

Hoeveel huizen moeten er versterkt worden in Groningen?

Er zijn meer dan een miljoen schademeldingen, vaak meerdere per huis. Ongeveer 2500 woningen zijn versterkt, of gesloopt en herbouwd. Er moeten naar schatting nog minimaal 13.000 huizen worden versterkt. Afgesproken is dat dat voor 2028 moet gebeuren.

Maar volgens het Staatstoezicht op de Mijnen ligt die versterkingsoperatie ernstig achter op schema. Vorig jaar zijn 650 woningen versterkt, in de jaren ervoor 400 à 500. Als dit zo blijft, wordt het doel niet gehaald. Daarom moet het tempo drie keer omhoog, stelde de toezichthouder recent.

Wie is er verantwoordelijk voor (het vergoeden van) de schade?

Precies dit is een gevoelig punt. Omdat de afspraken tussen de Staat en de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil - de eigenaren van het Groningse gas - over de winning van het aardgas decennialang geheim bleven, wisten Groningers lange tijd niet bij wie ze moesten aankloppen. Lang werd gezegd dat alleen het bedrijf dat het gas naar boven haalt, de NAM (dochter van Shell en ExxonMobil), verantwoordelijk was voor het vergoeden van de schade. De Hoge Raad oordeelde in 2019 dat de Staat evengoed verantwoordelijk is.

De onvrede over het niet of onvolledig vergoeden van schade was groot, zowel in Groningen als in de Tweede Kamer. Sinds een paar jaar is de NAM op afstand gezet. Het Rijk schiet de kosten voor en verhaalt die vervolgens ten dele op de NAM.

Adblock test (Why?)


Parlementaire enquête begint: vijf vragen over de aardbevingen in Groningen - NOS
Read More

BBB in peiling De Hond nu op 18 zetels - wel.nl - Welingelichte Kringen

In de peiling van Maurice de Hond is BBB van Caroline van der Plas met 18 zetels nu de tweede partij van het land. BBB heeft nu 1 zetel.

De VVD gaat van 34 naar 21, D66 van 24 naar 12, de PVV zou 2 zetels verliezen en op 15 uitkomen. PvdA en GroenLinks samen zouden met 25 zetels royaal de grootste worden.

Populistisch en extreem rechts - PVV, FvD, Ja21, BvN, BBB - komen samen op 48 zetels.

Adblock test (Why?)


BBB in peiling De Hond nu op 18 zetels - wel.nl - Welingelichte Kringen
Read More

VK, VS, Japan en Canada kondigen importverbod aan op Russisch goud - NU.nl

Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan en Canada gaan de import van Russisch goud aan banden leggen als sanctie vanwege de oorlog in Oekraïne. Het importverbod moet binnenkort van kracht worden en zal van toepassing zijn op nieuw gewonnen en geraffineerd goud.

Volgens de Britse premier Boris Johnson heeft de strafmaatregel direct gevolgen voor Russische oligarchen en "de oorlogsmachine van Poetin". Veel oligarchen zetten bezittingen om in goud. Op die manier proberen ze de gevolgen van de strenge internationale sancties tegen Moskou het hoofd te bieden.

De maatregel zal Russisch goud effectief van de wereldgoudmarkt weren, zegt Johnson, aangezien Londen een centrale rol speelt in de internationale goudhandel en ook de drie andere grootmachten de import blokkeren. De goudexport leverde de Russische economie vorig jaar omgerekend zo'n 14,6 miljard euro op.

De andere G7-landen gaan volgens de Amerikaanse president Joe Biden ook een verbod instellen. Dat hebben de andere landen zelf nog niet bevestigd. Biden spreekt op Twitter van "ongekende kosten" voor president Vladimir Poetin en de financiering van de Russische inval in Oekraïne.

De sanctie wordt officieel gepresenteerd tijdens de G7-top in het Duitse Elmau. De grote industrielanden van de wereld overleggen daar de komende dagen over onder meer de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Volgens een Amerikaanse overheidsfunctionaris wordt het importverbod dinsdag toegelicht.

De Europese Unie zal waarschijnlijk ook aansluiten bij de boycot. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel hoopt zo de oorlogskas van Rusland verder te raken. Hij zegt dat een importverbod voor goud op een manier moet worden ingesteld dat het "de economie van Rusland raakt, en niet onszelf".

Adblock test (Why?)


VK, VS, Japan en Canada kondigen importverbod aan op Russisch goud - NU.nl
Read More

De stikstofkraker, boer Gerjan heeft 'm op zijn erf staan: 'De resultaten zijn veelbelovend' - De Stentor

[unable to retrieve full-text content]

De stikstofkraker, boer Gerjan heeft 'm op zijn erf staan: 'De resultaten zijn veelbelovend'  De Stentor
De stikstofkraker, boer Gerjan heeft 'm op zijn erf staan: 'De resultaten zijn veelbelovend' - De Stentor
Read More

Duitse politie betrapt Nederlander (50) met enveloppen vol drugs - Telegraaf.nl

Rechercheurs in Essen hadden in de afgelopen weken ongeveer 1000 postpakketjes met drugs onderschept. Daarin zat bij elkaar meer dan 50 kilo amfetamine en verder ook nog heroïne, cocaïne, xtc en marihuana.

De pakketjes waren op verschillende plekken in Kranenburg op de bus gedaan. De zendingen zagen er allemaal hetzelfde uit.

Adblock test (Why?)


Duitse politie betrapt Nederlander (50) met enveloppen vol drugs - Telegraaf.nl
Read More

Kamis, 23 Juni 2022

Van der Plas domineert, maar zes rechtse partijen strijden in stikstofdebat om boerenstem - NRC

Stikstofdebat Bij het Kamerdebat donderdag trokken de rechtse partijen fel van leer tegen de stikstofplannen van het kabinet. Met wisselende toon, wisselend succes én met soms venijnige aanvallen op elkaar.

Wybren van Haga (BVNL), Jesse Klaver (GroenLinks) en Caroline van der Plas (BBB) tijdens het stikstofdebat.
Wybren van Haga (BVNL), Jesse Klaver (GroenLinks) en Caroline van der Plas (BBB) tijdens het stikstofdebat. Foto Bart Maat/ANP

Gebroederlijk stonden ze woensdag naast elkaar op het podium van het boerenprotest in Stroe, Kamerleden van maar liefst zes rechtse partijen die zich de ware vertegenwoordiger van de boze boer wanen: Gideon van Meijeren (FVD), Edgar Mulder (PVV), Wybren van Haga (BVNL), Joost Eerdmans (JA21), Caroline van der Plas (BBB) en Roelof Bisschop (SGP). Stuk voor stuk trekken ze, ook donderdag in het Kamerdebat, fel van leer tegen de kabinetsplannen om de stikstofuitstoot via fors ingrijpen in de landbouwsector omlaag te brengen. Met wisselende toon, wisselend succes én met soms venijnige aanvallen op elkaar.

De stevige stellingname van conservatief-rechts voor de boeren is logisch: onderzoek van I&O Research liet woensdag zien dat kiezers van deze partijen de boeren steunen, en stikstof geen groot probleem vinden. Als SGP’er Bisschop het debat donderdag mag openen gebruikt hij grote woorden. „Het platteland moet bloeden”, zegt Bisschop, hij noemt de stikstofplannen van het kabinet „een klap in het gezicht” van de boeren. Van Haga heeft de vaak regeringsgezinde SGP „niet eerder zo boos gezien”. Bisschop zegt nog wel dat hij het stikstofprobleem niet ontkent, maar vindt vooral het tempo en de aanpak van het kabinet verkeerd. „Ik zeg niet dat er niks moet gebeuren.”

Dat geldt niet voor sommige andere rechtse partijen. Van Haga zegt dat Rutte IV „de stikstofcrisis zelf veroorzaakt”, PVV’er Mulder noemt het stikstofprobleem „een theoretisch probleem, gecreëerd op basis van modellen”. De PVV suggereert zelfs dat Nederlandse boeren worden „weggepest” van hun land om huizen te kunnen bouwen voor niet-westerse immigranten. Mulder krijgt geen enkele interruptie, terwijl de PVV met zeventien zetels de grootste oppositiepartij is.

Informele leider

Dan Caroline van der Plas. De voorvrouw van de BoerBurgerBeweging wil het in het Kamerdebat niet over kaarten of berekeningen hebben. „Voor mij gaat dit debat over mensen.” Van der Plas sprak woensdag bij het boerenprotest een vijftienjarige jongen die haar had gevraagd of hij later nog wel boer kon worden. „Dat weet ik niet”, had ze hem moeten zeggen. De boeren worden volgens Van der Plas „steeds verdrietiger, wanhopiger en onzekerder”.

De boeren worden volgens Van der Plas „steeds verdrietiger, wanhopiger en onzekerder”

Al snel is duidelijk dat Van der Plas, hoewel ze maar één zetel heeft, de informele leider van de ‘boerenoppositie’ in het parlement is. Fracties van links tot rechts, inclusief de vier coalitiefracties, drommen samen rond de interruptiemicrofoon voor een spervuur aan vragen aan de BBB-leider. Van der Plas is ongeveer twee uur aan het woord en domineert het eerste deel van het debat. Het toont de toegenomen relevantie van de nieuwe boerenpartij, die in sommige peilingen al ruim boven de tien zetels scoort. Bij andere fracties is ook waardering voor het feit dat Van der Plas samen met JA21 een alternatief stikstofplan heeft gepresenteerd.

Van der Plas krijgt daar wel kritische vragen over. Want hoe realistisch is het om via onderhandelingen met Brussel het aantal Natura 2000-gebieden te halveren, en hoeveel extra tijd kost dit? En hoeveel meer onzekerheid betekent dat voor boeren? Van der Plas wuift het allemaal weg. „Er worden hier constant wetten veranderd, het is niet een kwestie van kunnen, maar willen.” Als ze van D66 en linkse partijen het verwijt krijgt rond stikstof het wantrouwen in de wetenschap te voeden zegt ze dat ze „trots” is om „lid van de twijfelbrigade” te zijn. „Ik heb het nooit over een complot. Ik twijfel alleen, en stel vragen.”

Tussen de zes rechtse partijen heerst in het debat solidariteit, bijvoorbeeld als GroenLinks-leider Jesse Klaver Van der Plas verwijt in het debat „vergif” te verspreiden. Van Haga vindt de uitspraak van Klaver „gevaarlijk”. Als het debat vlak daarna wordt geschorst, zoekt Van Haga Van der Plas op en zegt hij: „In die extreem-linkse hoek zit ongelofelijk veel geweld, straks krijg je een kogel door je kop.” Van der Plas knikt vriendelijk, maar is mogelijk nog niet vergeten dat Van Haga onlangs op zijn website schreef dat ze met haar „moralistische praatjes” richting boeren als „een zijspan van de VVD” fungeert.

Lees ook: ‘Als we hier veel te veel stikstof uitstoten, hoe komt het dan dat het hier zo mooi groen en gezond is?’

De enige openlijke onderlinge aanval in het Kamerdebat komt van Forum voor Democratie. Voor de opkomst van BBB had FVD een leidende rol bij de boerenprotesten, nu staat FVD in de peilingen op verlies. Farmers Defense Force-voorman Mark van den Oever zei vorig weekend in de Volkskrant wel dat hij Kamerlid Gideon van Meijeren „altijd kan bellen”. In het debat donderdag zegt Van Meijeren teleurgesteld te zijn in de houding van Van der Plas, die volgens hem geen volwaardige oppositie tegen de stikstofplannen voert. „U krijgt complimenten van de kartelpartijen en de staatsmedia. Waarom zegt u niet dat we te maken hebben met een stikstofschandaal, en schaart u zich niet achter onze echte oppositie in plaats van die schijnoppositie van een onsje minder?”

Van der Plas zegt droog dat het „jammer” is dat FVD teleurgesteld in haar is. „Maar ik vaar mijn eigen koers, u zult het ermee moeten doen.” Na haar betoog loopt ze naar haar stoel achterin de zaal vlak naast Van Meijeren. Ze gaat zitten en kijkt hem niet aan.

Adblock test (Why?)


Van der Plas domineert, maar zes rechtse partijen strijden in stikstofdebat om boerenstem - NRC
Read More

College Almere biedt ontslag aan vanwege gang van zaken rond de Floriade - Omroep Flevoland

Onderhandelaars bereiken akkoord over cao voortgezet onderwijs - VO-raad

De cao heeft een looptijd van 1 januari 2022 tot 1 mei 2023. In het onderhandelingsakkoord is een structurele loonsverhoging van 4,75% opgenomen, per 1 juli 2022, plus een eenmalige uitkering van 500 euro bij een volledige aanstelling. Het ondersteunend personeel ontvangt in oktober een jaarlijkse uitkering van 275 euro.

Werkdrukverlichting

Voor de verlichting van de werkdruk in het voortgezet onderwijs is door dit kabinet structureel 300 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld. Dit is vastgelegd in het recent met de minister afgesloten Onderwijsakkoord, dankzij een gezamenlijk inspanning van de bonden en de VO-raad. Voor zowel de bonden als de VO-raad is verlaging van de werkdruk een prioriteit. Werkgevers en bonden hebben overeenstemming bereikt hoe deze middelen worden ingezet.

De helft van het beschikbare budget (150 miljoen) wordt besteed via een collectieve aanpak waarin schoolleiders, leraren en ondersteunend personeel gezamenlijk in overleg treden over de op hun school te nemen te nemen maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan extra ondersteuning in de klas, voor begeleiding van leerlingen of voor mentoraat of surveillance. De andere helft van de beschikbare middelen wordt besteed via een individuele component, waarbij elke medewerker recht heeft op extra tijd voor taakverlichting. Concreet betekent dit dat de omvang van het zogenaamde persoonlijke budget met 40 uren wordt verhoogd naar 90 uur. Hierdoor kan extra tijd ontstaan voor bijvoorbeeld deskundigheidsbevordering of het voorbereiden van lessen. Het recht om deze 90 uur in te zetten voor verlof of verlofsparen vervalt per schooljaar 2023-2024.

Omdat dit onderhandelaarsakkoord vlak voor de zomervakantie tot stand is gekomen, realiseren de cao-partijen zich dat het lastig zal zijn bovengenoemde werkwijze al in het nieuwe schooljaar volledig in te voeren. Daarom benaderen zij het komende schooljaar als een overgangsjaar in aanloop naar de structurele bestedingswijze zoals hierboven beschreven.

Schoolleidersbeurs

In het Onderwijsakkoord is afgesproken structureel 10 miljoen te investeren in professionalisering van schoolleiders waaronder de invoering van een schoolleidersbeurs. Daarmee krijgen schoolleiders de mogelijkheid – gelijk aan leraren met de lerarenbeurs – een aanvraag te doen voor de financiering van een bachelor- of masteropleiding. Ook krijgen alle onderwijskundige team- of afdelingsleiders tot en met schaal 12 die het maximumsalaris van hun functie ontvangen vanaf augustus 2022 een jaarlijkse bindingstoelage van € 1591.

In het Onderwijsakkoord is door dit kabinet ook 53 miljoen euro beschikbaar voor professionalisering van leraren op het terrein van basisvaardigheden en curriculumherziening. Deze middelen worden met een tarief per leerling aan de scholen beschikbaar gesteld. Dit betekent dat er 16 uur extra ter beschikking is voor professionalisering van leraren op het gebied van basisvaardigheden en curriculumherziening.

In gesprek over verlaging onderwijstijd

Met het afsluiten van het onderhandelaarsakkoord hebben sociale partners afgesproken in gesprek te willen gaan met de minister en andere relevante partijen over verlaging van de onderwijstijd. In vergelijking met andere landen geven leraren in Nederland veel les en hebben leerlingen veel lestijd. De vraag is of het hoge aantal lessen en de nadruk op kwantiteit nodig is. Verlaging van de onderwijstijd, meer in overeenstemming met andere Europese landen, kan een impuls geven aan de kwaliteit van het onderwijs en tegelijk bijdragen aan vermindering van het lerarentekort.

Het bestuur van de VO-raad legt het onderhandelaarsakkoord met een positief advies ter goedkeuring aan de leden voor. De VO-raad organiseert de komende weken meerdere webinars voor leden om een toelichting te geven op het onderhandelaarsakkoord.

Adblock test (Why?)


Onderhandelaars bereiken akkoord over cao voortgezet onderwijs - VO-raad
Read More

Rabu, 22 Juni 2022

RIVM, CBS: coronavaccins leiden niet tot hogere sterftekans - NOS

De coronavaccins beschermen goed tegen overlijden door covid-19, zonder de kans op sterfte door andere oorzaken te verhogen. Dat melden het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek (.pdf). De twee organisaties deden op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar de oorzaken van oversterfte tijdens de coronapandemie.

Kamerlid Omtzigt diende in december vorig jaar een motie in en riep op tot zo'n onderzoek, omdat de zogeheten oversterfte in de derde coronagolf van vorig jaar veel hoger lag dan de sterfte door corona die door het RIVM werd gemeld. Oversterfte houdt in dat er meer mensen sterven dan normaal in die tijd van het jaar.

In de derde golf, die rond het einde van de zomer begon, stierven zo'n 11.000 mensen meer dan gebruikelijk. Ruim drieduizend van hen stierven niet aan corona. Waaraan zij dan overleden, is en blijft voorlopig onduidelijk. Ook het RIVM en het CBS hebben er nog geen antwoord op.

"Mogelijk droegen andere doodsoorzaken bij aan de oversterfte", schrijven de onderzoekers, die zeggen dat er meer onderzoek nodig is om het antwoord op de vraag te vinden.

Geen verhoogde kans op overlijden

Duidelijk is wel dat de coronavaccins niet hebben geleid tot meer sterfte. Volgens de onderzoekers zijn er in het onderzoek "geen aanwijzingen dat in de Nederlandse bevolking een verhoogde kans op overlijden bestaat in de weken volgend op covid-19-vaccinatie".

Wel is in 162 van de in totaal 166.000 overlijdensverklaringen melding gemaakt van de woorden 'vaccinatie' of 'booster'. Maar in veel gevallen is de informatie te beperkt om er conclusies uit te trekken. Bijwerkingencentrum Lareb berichtte eerder over enkele sterfgevallen door vaccinatie.

Het RIVM stelde vast dat gevaccineerden in de eerste acht weken na de prik juist een verlaagd risico hebben op overlijden aan andere oorzaken dan covid-19. Of dat aan het vaccin te danken is, is niet duidelijk. Mogelijk hadden gevaccineerden op voorhand al een betere gezondheid dan mensen die geen prik haalden, aldus het RIVM.

Vaccins

Het RIVM wijst er in het onderzoek op dat de zogeheten vaccineffectiviteit zeer hoog was. In de eerste twee maanden na de tweede coronaprik was de kans op overlijden aan covid-19 ruim 90 procent kleiner dan onder ongevaccineerden. De bescherming daalde daarna wel, naar zo'n 80 procent na zeven maanden. Bij ouderen daalde de bescherming in die periode tot zo'n 60 procent. Maar de booster leidde er weer toe dat de bescherming steeg.

Eerder was al duidelijk dat er in 2020 en 2021 30.000 meer mensen zijn overleden dan verwacht. In totaal overleden er in die jaren 340.000 mensen, van wie 40.000 aan de gevolgen van covid-19. Door de coronapandemie waren er uiteindelijk drie zogeheten 'oversterftegolven'.

Adblock test (Why?)


RIVM, CBS: coronavaccins leiden niet tot hogere sterftekans - NOS
Read More

Transavia annuleert 240 vluchten op Schiphol, 13.000 boekingen getroffen | Reizen - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Transavia annuleert 240 vluchten op Schiphol, 13.000 boekingen getroffen | Reizen  AD.nl
  2. Transavia moet duizenden vakantiegangers teleurstellen | Binnenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  3. Transavia annuleert tijdens zomermaanden 240 vluchten op Schiphol | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl  NU.nl
  4. Transavia-passagiers mogen kosteloos omboeken naar Rotterdam of Eindhoven  Luchtvaartnieuws.nl
  5. Transavia annuleert in juli en begin augustus 240 vluchten Schiphol, 13.000 boekingen getroffen  Parool.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Transavia annuleert 240 vluchten op Schiphol, 13.000 boekingen getroffen | Reizen - AD.nl
Read More

Stikstofexperts blijven erbij: 'Metingen geven goed beeld van stikstofuitstoot' - NU.nl

De stikstofplannen van minister Christianne van der Wal leiden tot stevige kritiek bij de boerenorganisaties. Ook binnen haar eigen partij de VVD en bij het CDA klinkt de roep om de plannen bij te stellen. Vandaag is er bij Stroe een grote demonstratie tegen het beleid. Stikstofexperts snappen dat er woede en ontzetting is, maar blijven erbij dat hun metingen en modellen kloppen.

In de Gelderse gemeente Barneveld komen deze woensdag duizenden boeren bij elkaar om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Een van hun tegenargumenten is dat de modellen voor stikstofuitstoot en de metingen van de daadwerkelijke uitstoot van stikstof in natuurgebieden niet zouden kloppen.

Op grond van de modellen die de minister op 10 juni heeft gepresenteerd, moet de landbouwsector de stikstofuitstoot sterk terugbrengen. In sommige regio's moet er zoveel stikstof worden gereduceerd, dat het voor sommige boeren onmogelijk is om nog langer door te gaan met hun onderneming. Dat zorgt voor grote onrust.

Op een VVD-congres - twee dagen na de presentatie van de stikstofplannen - stemde een meerderheid van de aanwezigen (51 procent) voor de motie om het stikstofbeleid aan te passen, "waarbij uitgegaan wordt van metingen en feiten in plaats van modellen en berekeningen".

'We hebben ongeveer iedereen aan de telefoon gehad'

Bij de drie wetenschappers die NU.nl deze week belde, stond sinds dat congres de telefoon niet stil. Het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de stikstofmetingen in Nederland, werd platgebeld door de media. "We hebben ongeveer iedereen aan de telefoon gehad", zegt senior onderzoeker Albert Bleeker. Nieuwsuur en RTL Nieuws toonden reportages waarin RIVM'ers verslaggevers naar meetpalen meenamen om te laten zien dat er écht wordt gemeten.

Bleeker: "In Nederland wordt veel gemeten, meer dan in onze buurlanden. Er gaan stemmen op om bij elk agrarisch bedrijf meetpalen te zetten, maar dat is financieel en logistiek niet haalbaar. Ons netwerk van meetpalen en andere meetinstrumenten wordt steeds verder uitgebreid, maar met wat we nu doen krijg je een voldoende tot goed beeld van de stikstofdeposities in Nederland."

Stikstofdepositie betekent het weer op de grond neerkomen van stikstofoxiden en ammoniak. Stikstofdioxiden komen in de lucht terecht door uitlaatgassen en uitstoot van de industrie. Ammoniak komt van dieren in de veehouderij.

'Groepen proberen wetenschappelijke resultaten te ontkrachten'

Die term "voldoende tot goed" is afkomstig uit het rapport van het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof onder leiding van emeritus hoogleraar Leen Hordijk. Het vorige kabinet stelde deze commissie in na de eerste grote boerenprotesten tegen het stikstofbeleid in 2019. In die periode ontstond twijfel over de meet- en rekenmethodiek voor het vaststellen van de stikstofuitstoot. "Het is goed om te constateren dat er wordt gemeten wat we willen weten en dat we weten wie voor welke bijdrage verantwoordelijk is", schreef toenmalig minister Carola Schouten van Landbouw destijds aan de Tweede Kamer.

Wel kwam de commissie met aanbevelingen om de metingen van stikstof te verbeteren. Deze woorden worden volgens Hordijk door Kamerleden "uit hun verband gerukt", zeker ook omdat de meeste aanbevelingen inmiddels zijn overgenomen. Zo zijn er meer meetpalen gekomen, wordt het gebruik van satellietbeelden onderzocht en wordt de stikstofdepositie van verkeer niet langer berekend op 5 kilometer van de bron, maar tot de landsgrenzen. Daardoor kunnen betere vergelijkingen gemaakt worden.

Waarom dan toch de felle kritiek? De emeritus hoogleraar trekt een vergelijking tussen de critici van het stikstofbeleid en bijvoorbeeld de grote tabaksindustrie. "Belangengroepen die hun gelijk niet meer kunnen krijgen, proberen duidelijke wetenschappelijke resultaten te ontkrachten."

Hordijk neemt nadrukkelijk afstand van partijen die kritiek leveren op de RIVM-metingen en de onderliggende modellen. "We weten ontzettend veel over stikstof", zegt hij. "Natuurlijk kan het altijd preciezer, maar dat zal het patroon dat we nu zien niet wezenlijk veranderen."

'Absolute zekerheid krijg je nooit'

Die mening is ook Mark Wilmot toegedaan. Hij is een van de mensen achter het zogenoemde AERIUS-model. Met deze rekentool wordt de uitstoot van stikstof en de neerslag daarvan op Natura 2000-gebieden berekend. Hordijk en zijn commissie onderwierpen dit instrument in 2019 aan een kritisch onderzoek.

Met een team van vijftien mensen is Wilmot al twaalf jaar bezig met het verfijnen van het model. "We krijgen meetgegevens van het RIVM waarmee we kunnen bekijken of het model klopt." Maar, waarschuwt hij: "Absolute zekerheid krijg je nooit."

De afgelopen jaren werkten Wilmot en zijn team nauw samen met onder anderen vertegenwoordigers van Wageningen University & Research en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Het doel is om het systeem zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de praktijk. Zo onderzoeken ze bijvoorbeeld de effecten van technologische maatregelen die boeren nemen om hun bijdrage te leveren aan de reductiedoelstelling van het kabinet.

Wilmot benadrukt dat niet alleen de commissie-Hordijk naar AERIUS heeft gekeken. Zo heeft onderzoeksorganisatie TNO het model eerder drie keer beoordeeld en is er ook een internationaal onderzoek geweest. En steeds kon het model de toets der kritiek doorstaan.

Adblock test (Why?)


Stikstofexperts blijven erbij: 'Metingen geven goed beeld van stikstofuitstoot' - NU.nl
Read More

Senin, 20 Juni 2022

Dochter (18) Elon Musk verzoekt bij rechter om andere achternaam - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Dochter (18) Elon Musk verzoekt bij rechter om andere achternaam  AD.nl
  2. Dochter Elon Musk wil andere achternaam: “Wil niet langer verbonden zijn met mijn biologische vader”  Het Laatste Nieuws
  3. Oudste dochter Elon Musk wil haar vaders achternaam niet meer dragen  NU.nl
  4. Kind Elon Musk (18) verzoekt bij rechter om andere achternaam  AD.nl
  5. Oudste dochter Elon Musk wil vaders naam niet meer dragen  NU.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Dochter (18) Elon Musk verzoekt bij rechter om andere achternaam - AD.nl
Read More

Werkgevers zien bui al hangen: 'Coronaregels weer invoeren' - RTL Boulevard

In brief aan de eigen achterban noemen ze ook handen wassen en bijvoorbeeld het doen van zelftesten. Ingrepen die veel verder gaan, zoals het verplicht dragen van mondkapjes, worden niet aangehaald.

Besmettingen lopen op

De lobbyclubs wijzen erop dat veel maatregelen weer belangrijk zijn nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt en de vakantieperiode zelfs nog moet beginnen. Door de personeelstekorten zou mogelijk extra ziekteverzuim bij veel bedrijven ook erg slecht uitkomen.

"Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar", schrijven voorzitters Ingrid Thijssen van VNO-NCW en Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Zorgen

Verder geven ze aan dat er in sommige branches zorgen leven dat bedrijven, zoals het er nu uitziet, zelf ook niet zomaar alle maatregelen kunnen invoeren. Voor bijvoorbeeld het opnieuw invoeren van coronatoegangsbewijzen ontbreekt momenteel de wettelijke basis.

De ondernemersorganisaties willen ook graag dat de overheid 'glashelder' maakt wat bedrijven in verschillende scenario's kunnen verwachten wat betreft coronabeleid en welke criteria er dan gelden. "Het kan nooit zo zijn dat corona alleen nog een risico voor sectoren/ondernemers wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn."

Adblock test (Why?)


Werkgevers zien bui al hangen: 'Coronaregels weer invoeren' - RTL Boulevard
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...