Rechercher dans ce blog

Senin, 31 Oktober 2022

Productiviteit daalt in Nederland, maar groeit in andere landen - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Productiviteit daalt in Nederland, maar groeit in andere landen  AD
  2. Nederlandse arbeidsproductiviteit lager dan voor de coronapandemie  NRC
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Productiviteit daalt in Nederland, maar groeit in andere landen - AD
Read More

Arib vertrekt na 24 jaar zonder afscheid uit de Tweede Kamer - AD

[unable to retrieve full-text content]

Arib vertrekt na 24 jaar zonder afscheid uit de Tweede Kamer  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Arib vertrekt na 24 jaar zonder afscheid uit de Tweede Kamer - AD
Read More

Kabinet belooft in 2023 de helft meer subsidie voor elektrische bestelwagens - Tweakers

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt in 2023 nog eens 33 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor elektrische bestelwagens. Het subsidiepotje van 22 miljoen euro voor 2022 is vanaf vandaag op.

De Rijksoverheid heeft in elk geval tot en met 2025 een subsidieregeling voor de aanschaf of lease van elektrische bestelwagens, waarbij het bedrag voor volgend jaar is vastgesteld op 33 miljoen euro. Wederom kunnen ondernemers maximaal 5000 euro voor een elektrische bestelbus aanvragen.

In 2022 werd er 22 miljoen euro vrijgemaakt voor subsidieaanvragen voor elektrische bestelbussen. Daardoor zijn er volgens de Nederlandse overheid ruim 5500 elektrische bestelwagens bijgekomen. Gemiddeld is er dit jaar 4200 euro subsidie per auto verstrekt, waarbij het maximum op 5000 euro lag.

Staatssecretaris Heijnen stelt: "Dat deze subsidie nu op is, laat zien dat steeds meer ondernemers de overgang willen maken naar emissieloos rijden. Ik vind dat een positief signaal. Voor nog niet alle ondernemers is elektrisch rijden nu al aantrekkelijk, maar je ziet het steeds meer. De post, een pakketje, de boodschappen, steeds vaker rijden stille en schone bestelbussen door de straat."

Om dat te kwantificeren, in 2022 was zeven procent van de nieuwe verkochte bestelwagens 'emissieloos'. Het doel is om tegen 2030 'de uitstoot van alle sectoren tezamen met ten minste 55 procent' te reduceren vergeleken met 1990.

Adblock test (Why?)


Kabinet belooft in 2023 de helft meer subsidie voor elektrische bestelwagens - Tweakers
Read More

Wanneer kun je het beste wassen? Helga van Leur laat dat zien met nieuw energie-weerbericht - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Wanneer kun je het beste wassen? Helga van Leur laat dat zien met nieuw energie-weerbericht  AD
  2. Energieweerbericht moet leiden tot groener en zuiniger energiegebruik  NOS
  3. Transport Online - Energieweerbericht maakt het voor huishoudens zuiniger  Transport Online
  4. NVDE en Helga van Leur presenteren wekelijks energieweerbericht  Solar Magazine
  5. Speciaal weerbulletin gaat helpen bij energiebesparing  Radar
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Wanneer kun je het beste wassen? Helga van Leur laat dat zien met nieuw energie-weerbericht - AD
Read More

Inflatie net iets lager dan vorige maand, maar nog altijd heel hoog - NOS

ANP

NOS NieuwsAangepast

De inflatie in Nederland was in oktober 16,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de Europese rekenmethode.

Dat wil niet zeggen dat de prijzen in oktober 16,8 procent hoger waren dan in september. Inflatie wordt altijd berekend ten opzichte van een jaar geleden. De prijzen waren afgelopen maand dus 16,8 procent hoger dan in oktober vorig jaar.

Daarmee komt de inflatie iets lager uit dan in september, toen werd een recordinflatie van 17,1 procent gemeten.

Voedsel

Voedsel is op jaarbasis in oktober harder gestegen in prijs dan in september. Gemiddeld was voedsel in oktober 11,5 procent duurder dan vorig jaar. In september was dat nog 10,5 procent.

Energie, waaronder ook de motorbrandstoffen, waren in oktober 99,8 procent duurder dan in oktober vorig jaar, oftewel twee keer zo duur. In september was de prijsstijging op jaarbasis nog 113,8 procent.

Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen? Dat leggen we uit in deze video:

Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen?

Andere rekenmethode

Het CBS neemt voor de berekening van de inflatie de prijzen van nieuwe energiecontracten mee, niet de prijzen die mensen daadwerkelijk betalen. In veel gevallen zullen mensen minder kwijt zijn aan energie dan wat het CBS meet, omdat ze bijvoorbeeld nog een vast contract hebben tegen lagere prijzen. Ook de prijzen in variabele energiecontracten liggen niet altijd zo hoog als een volledig nieuw energiecontract.

Het CBS werkt aan een methode om de energieprijsstijging op een andere manier te meten en te kijken wat mensen daadwerkelijk betalen voor hun energie. Volgens die nieuwe methode zou de inflatie wat lager uitkomen dan wat het CBS nu meet. Vandaag geeft het CBS meer informatie over de gevolgen daarvan.

In augustus, bijvoorbeeld, werd door het CBS nog een inflatie van 12 procent gemeten. Met de nieuwe methode zou dat tussen de 7,5 en de 9,6 zijn uitgekomen, melden de statistici.

Het CBS werkt nog aan die nieuwe methode. In januari verwacht het CBS meer informatie te hebben over wanneer ze op die andere manier gaan meten.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Inflatie net iets lager dan vorige maand, maar nog altijd heel hoog - NOS
Read More

Sabtu, 29 Oktober 2022

ING: Beleggers zijn pessimistisch, voorzien recessie | Economie - AD

[unable to retrieve full-text content]

ING: Beleggers zijn pessimistisch, voorzien recessie | Economie  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
ING: Beleggers zijn pessimistisch, voorzien recessie | Economie - AD
Read More

NS-conducteurs machteloos in stampvolle treinen: 'We worden totaal niet gehoord' - NU.nl

Conducteurs van NS gaan gebukt onder de hoge werkdruk, die is ontstaan door het blijvende personeelstekort bij de spoorvervoerder. Dat gaat flink ten koste van hun werkplezier en de balans tussen werk en privé. Twee hoofdconducteurs vertellen NU.nl over hun ervaringen. Zij doen dat anoniem, omdat ze anders vrezen in de problemen te komen met hun werkgever.

'Het werk is veel minder leuk'

Peter (niet zijn echte naam): "Treinen zijn op dit moment zo druk dat het vaak niet mogelijk is om door de trein te lopen. Daardoor kan ik in veel gevallen mijn werk niet goed doen. Reizigers zijn sneller geïrriteerd en gefrustreerd. Dat heeft een negatieve invloed op de sfeer en de sociale veiligheid."

"Aan de ene kant hebben mensen begrip voor ons, want wij proberen ook maar ons werk te doen. Aan de andere kant wil niemand lang staan in een veel te drukke trein. Verder hebben veel reizigers hun reisschema tussen hun huis en hun werk moeten aanpassen doordat er minder treinen rijden."

"De werkdruk is nu zo hoog dat dit een negatieve invloed heeft op de werksfeer. Door het personeelstekort is de druk op onze roosters groter geworden. Soms zit er maar weinig vrije tijd tussen de werkdagen. Dat is niet goed voor de balans tussen werk en privé. Terwijl de NS wel zegt die zo belangrijk te vinden."

“We hebben te weinig invloed op de situatie.”

"Ik heb ook de indruk dat veel collega's overprikkeld zijn. Ik hoor veel collega's die plannen hebben om minder uur te gaan werken. Zelf denk ik hier ook aan."

"Ik en veel van mijn collega's blijven de problemen steeds weer intern melden. Maar we hebben als rijdend personeel weinig invloed op de situatie. En dat is het meest frustrerend. De besluiten en keuzes liggen bij andere afdelingen. NS erkent de problemen wel en vindt het ook erg vervelend, maar ik vind dat er meer nodig is dan dat."

"NS is een mooi bedrijf en een goede werkgever. Voordat de problemen die nu spelen ontstonden, vond ik mijn werk ontzettend leuk om te doen. Nu is het veel minder leuk."

Wat is er aan de hand bij NS?

  • NS kampt al lange tijd met een groot tekort aan conducteurs.
  • Het bedrijf rijdt daarom met minder en kortere treinen dan normaal.
  • Treinen die wel gaan, zitten daardoor soms overvol.
  • Ondertussen krijgt de NS de vacatures maar moeilijk gevuld.
  • De Tweede Kamer zei vorige week creativiteit te missen bij het oplossen van de problemen.

Reizigers proberen een plekje krijgen in een volle trein tijdens de ochtendspits op 11 oktober op Utrecht Centraal.

Reizigers proberen een plekje krijgen in een volle trein tijdens de ochtendspits op 11 oktober op Utrecht Centraal.

Reizigers proberen een plekje krijgen in een volle trein tijdens de ochtendspits op 11 oktober op Utrecht Centraal.

Foto: ANP

'We vervoeren mensen als sardientjes in een blik'

Michael (niet zijn echte naam): "Op dit moment is het werk nog net te doen. Maar de werkdruk is hoog en je staat constant onder druk. Even een praatje maken met iemand lukt bijvoorbeeld steeds minder. Ook neemt de agressie richting ons toe. Zowel verbaal als fysiek."

"Drukte in de trein maken we dagelijks mee. Er is een app waarin we kunnen melden of een trein te druk is. Maar zelfs na een jaar waarin je mensen als sardientjes in een blik moet vervoeren, is daar niets meegedaan."

"Ook de tijd tussen twee ritten door wordt steeds korter. Even naar de wc of een kop thee pakken moet snel, snel. Ook is er minder tijd om dingen af te spreken met collega's over wie wat doet. En om even contact te leggen met de machinist via de portofoon. Dit alles maakt het zwaar."

“Ik voel me totaal niet gehoord.”

"Ook voel ik me minder veilig in de trein. Helemaal nu hoofdconducteurs geen boa meer mogen zijn. Zo worden we aangeschoten wild."

"Maar je moet niet denken dat je iets kan veranderen. De NS is een logge organisatie. Er is een enorme kloof ontstaan tussen mensen op kantoor zitten en wij op de trein. Ik voel me totaal niet door de hoge heren gehoord. Bij de raad van bestuur hebben ze geen idee onder welke druk wij staan."

"Dus ja, het werk is enorm leuk. Je komt overal, ziet veel en maakt veel mee. Alleen de onregelmatigheid gaat me opbreken. Soms heb je op maandag en dinsdag een late dienst, die kan eindigen rond 2.00 uur 's nachts. Dan ben je een dag vrij en vervolgens kun je drie vroege diensten hebben, waarbij je zelfs om 5.00 uur kan beginnen. Door het personeelstekort kun je ook moeilijk vrij krijgen of een ander rooster krijgen."

Verantwoording

  • De echte namen van Peter en Michael zijn bij de redactie bekend.
  • De conducteur op de foto boven dit artikel is niet een van de conducteurs die we gesproken hebben.

Adblock test (Why?)


NS-conducteurs machteloos in stampvolle treinen: 'We worden totaal niet gehoord' - NU.nl
Read More

'Omdat er zo'n schreeuwend tekort is aan mensen word ik constant benaderd' - AD

[unable to retrieve full-text content]

'Omdat er zo'n schreeuwend tekort is aan mensen word ik constant benaderd'  AD
'Omdat er zo'n schreeuwend tekort is aan mensen word ik constant benaderd' - AD
Read More

Jumat, 28 Oktober 2022

Hevige menstruatie moet als bijwerking worden vermeld bij coronavaccins - NU.nl

Hevige bloedingen tijdens de menstruatie moeten als mogelijke bijwerking worden opgenomen in bijsluiters van coronavaccins van Pfizer en Moderna. Dat meldt de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA vrijdag.

Het EMA begon in februari met een onderzoek naar menstruatiestoornissen als bijwerking van het coronavaccin. Meldingen in heel Europa werden onderzocht. Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving ruim negenduizend meldingen.

Volgens EMA is er een "op zijn minst redelijke kans" dat er een causaal verband bestaat tussen hevige menstruatiebloedingen en deze vaccins. "Er zijn geen aanwijzingen dat coronavaccins een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben", benadrukt Lareb nog eens. "Ook hebben ze geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap en het ongeboren kind."

Een internationaal onderzoek onder twintigduizend vrouwen heeft afgelopen zomer nogmaals uitgewezen dat prikken tegen corona geringe gevolgen kunnen hebben voor de menstruatiecyclus. Die kan namelijk gemiddeld bijna een dag langer duren.

Adblock test (Why?)


Hevige menstruatie moet als bijwerking worden vermeld bij coronavaccins - NU.nl
Read More

Kamis, 27 Oktober 2022

Verzekeraar ASR neemt Aegon Nederland over - NRC

Verzekeringsmarkt ASR betaalt 4,9 miljard euro voor onder meer de verzekeringsactiviteiten, hypotheken en bankactiviteiten van Aegon Nederland. Daarmee ontstaat een van de grootste verzekeraars van het land.
Aegon is in Nederland en de Verenigde Staten actief.
Aegon is in Nederland en de Verenigde Staten actief. Foto Bart Maat/ANP

Verzekeringsmaatschappij ASR heeft de Nederlandse activiteiten van concurrent Aegon overgenomen. ASR betaalt in totaal 4,9 miljard euro voor onder meer de verzekeringsactiviteiten, hypotheken en bankactiviteiten van Aegon in Nederland. Het nieuwe fusiebedrijf gaat een van de grootste verzekeraars van het land vormen. De twee bedrijven maakten de overname donderdag bekend.

Lees ook: Vernieuwd Aegon heeft nu ook de wereld mee

Aegon ontvangt voor de overname 2,5 miljard euro, daarnaast krijgt het bedrijf een belang van ruim 29 procent in ASR. Volgens ANP blijven de Nederlandse onderdelen op het gebied van vermogensbeheer wel in handen van Aegon, dat met het hoofdkantoor in Den Haag blijft. ASR wordt na de overname de tweede beursgenoteerde verzekeraar van Nederland, na Nationale Nederlanden. Bij opening van de Amsterdamse beurs steeg Aegon donderdagochtend gelijk met ruim 9 procent. ASR won meer dan 8 procent.

Verzekeraar ASR is alleen in Nederland actief. Dat geldt niet voor Aegon, dat ook de Amerikaanse markt bedient. De directeuren van beide organisaties spreken in een verklaring tevreden te zijn met het akkoord. „Ik ben blij dat ASR en Aegon Nederland, twee gerenommeerde Nederlandse bedrijven samengaan waardoor een sterke en duurzame, toonaangevende verzekeraar ontstaat”, aldus Jos Baeten, directeur van ASR.

Adblock test (Why?)


Verzekeraar ASR neemt Aegon Nederland over - NRC
Read More

Overname Aegon door ASR gaat ten koste van personeel, 'complete verrassing' voor vakbonden - AD

[unable to retrieve full-text content]

Overname Aegon door ASR gaat ten koste van personeel, 'complete verrassing' voor vakbonden  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Overname Aegon door ASR gaat ten koste van personeel, 'complete verrassing' voor vakbonden - AD
Read More

ASR koopt Aegon Nederland en wordt een van de grootste Nederlandse verzekeraars - NOS

ANP

NOS Nieuws

Een grote overname in de Nederlandse verzekeringswereld: ASR neemt de Nederlandse activiteiten van Aegon over. Daarmee wordt ASR naast de NN Group een van de grootste verzekeraars van het land.

Het combinatiebedrijf heeft 6,5 miljoen klanten in Nederland en 6700 werknemers. Het bedrijf is straks marktleider op de pensioenmarkt en de nummer twee van Nederland op het gebied van levensverzekeringen.

Het hoofdkantoor blijft in Utrecht. ASR zegt dat door het samengaan sommige arbeidsplaatsen gaan verdwijnen, maar dat wordt geprobeerd om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen.

Merknaam Aegon verdwijnt

ASR betaalt 4,9 miljard euro aan Aegon. Dat wordt deels gefinancierd door de uitgifte van nieuwe aandelen.

Klanten zullen merken dat de naam Aegon steeds minder zichtbaar wordt. ASR wordt het hoofdmerk, de naam Aegon wordt nog drie jaar gebruikt voor pensioenen en hypotheken.

Het bedrijf Aegon blijft bestaan, maar zal zich richten op activiteiten in het buitenland. De deal gaat alleen door als verschillende toezichthouders toestemming geven.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


ASR koopt Aegon Nederland en wordt een van de grootste Nederlandse verzekeraars - NOS
Read More

Miljoen van Postcode Loterij verdeeld onder 21 wijkbewoners - Omroep Brabant

Voor 21 Helmonders in de wijk 't Hout is de dag goed begonnen: zij verdelen een miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De inwoners met postcode 5706LM die meespelen met één of meer loten, wonnen bedragen van 27.000 euro tot bijna 220.000 euro.

Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld kwam langs om het nieuws bekend te maken.

'Nu kan ik mijn dochter helpen'
Verrast waren ze zeker. Zo wonnen Hans en Marianne bijna 110.000 euro. "Goedemorgen zeg, wat geweldig. We gaan de komende tien jaar lekker drie keer per jaar op vakantie!"

Willem had de grote klapper. Hij speelt mee met acht loten. Dat was goed voor het hoogste uitgedeelde bedrag: 216.216 euro. "Mijn dochter heeft een winkel. Die kan ik nu een beetje helpen", vertelt hij.

LEES OOK: Prijzenregen: miljoen van Miljoenenspel valt in Helmond, vier ton Eurojackpot gewonnen in Oss

Adblock test (Why?)


Miljoen van Postcode Loterij verdeeld onder 21 wijkbewoners - Omroep Brabant
Read More

Rabu, 26 Oktober 2022

190 euro toeslag voor dure energie in aantocht, maar hoe krijg je dat geld? - NU.nl

Aantal coronabesmettingen nam afgelopen week opnieuw af - NOS

ANP

NOS NieuwsAangepast

Het aantal nieuw gemelde coronabesmettingen is afgelopen week opnieuw gedaald. Het RIVM registreerde 17.600 besmettingen, de week daarvoor waren het nog zo'n 22.700 gevallen. Afgelopen week lieten zich overigens ook minder mensen testen bij de GGD. Maar metingen van het rioolwater bevestigen de afname.

Het gaat om de tweede daling van de weekcijfers op rij. Volgens het RIVM is het nog wel te vroeg om te zeggen of de najaarsgolf al op z'n retour is. Dat heeft te maken met een nieuw opgedoken subvariant van het virus.

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde vorige week dat subvariant BQ.1 binnenkort dominant wordt in Europa. De ECDC verwacht dat deze variant het tussen half november en begin december overneemt van variant BA.5, die we sinds juni het meest zien in Nederland.

BA.5 en BQ.1 zijn allebei varianten van omikron. Sinds begin dit jaar worden vrijwel alleen nog besmettingen met zulke omikronvarianten waargenomen.

De opmars van BQ.1 zal volgens de ECDC waarschijnlijk leiden tot een toename van het aantal besmettingen. Dat komt doordat BQ.1 het immuunsysteem iets beter lijkt te kunnen omzeilen. Uit studies is tot nu toe overigens niet gebleken dat BQ.1 ziekmakender is dan andere varianten.

Ziekenhuisopnames iets gestegen

Wel werden afgelopen week iets meer mensen vanwege coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis dan de week ervoor: 603 tegen 587 patiënten.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, dat het huidige aantal bezette bedden bijhoudt, meldt dat er afgelopen week gemiddeld 1207 coronapatiënten per dag in het ziekenhuis werden behandeld.

Het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdeling stabiliseert inmiddels. Voor die afdelingen verwacht het LCPS komende week geen stijging.

Op de IC werden wel meer coronapatiënten behandeld dan voorgaande week, maar het aantal opnames daalt inmiddels. De verwachting voor de IC is stabiel, zegt het LCPS.

Herhaalprik

De uitnodiging voor de herhaalprik wordt sinds vorige week verstuurd aan mensen tussen 40 en 60 jaar. En sinds gisteren krijgen ook de groepen onder de 40 jaar een uitnodiging. Dit verloopt stapsgewijs. Wie een herhaalprik neemt, krijgt een vaccin dat is 'bijgewerkt' en dus beter beschermt tegen de omikronvariant BA.1. Ook zijn er vaccins beschikbaar die zijn aangepast aan de varianten BA.4 en BA.5, maar die worden later pas later ingezet.

Een woordvoerder van het RIVM zegt tegen persbureau ANP dat er "geen enkele reden is" om aan te nemen dat de bijgewerkte vaccins minder goed werken tegen de nieuwe subvariant, BQ.1.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Aantal coronabesmettingen nam afgelopen week opnieuw af - NOS
Read More

Selasa, 25 Oktober 2022

Gemeenten vragen foto's van binnenkant huizen om WOZ-waarde te bepalen - RTL Boulevard

Bewoners moeten afbeeldingen van onder meer hun badkamer, keuken en toilet naar de gemeente mailen, meldt De Telegraaf. Gemeenten hopen door de nieuwe werkwijze minder bezwaarschriften tegen de WOZ-aanslag binnen te krijgen.

Het begon ooit in Brabant, op negen plaatsen kregen inwoners het verzoek vanuit hun gemeenten om foto's te maken. Maar in sommige gemeenten in Twente hebben de bewoners nu ook een brief ontvangen waarin het verzoek stond om foto's te sturen. Verontruste bewoners worden gesteund door de Vereniging Eigen Huis.

Zorgen over privacy

De woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis vertelt aan RTL Nieuws dat zij het verzoek niet proportioneel vinden. "Je moet meewerken om de WOZ-waarde zo goed mogelijk vast te stellen. Normaal wordt er gekeken naar wat je zelf betaald hebt voor de woning en eventuele verbouwingen die zijn gedaan. Maar foto's maken van het interieur en opsturen? Het is een vrij dringend verzoek. Veel mensen maken zich zorgen over wat er met de foto's gebeurt en of het veilig is. Wij delen dezelfde zorgen."

Volgens de woordvoerder kunnen foto's wel helpen in het geval dat de huiseigenaar de WOZ-waarde te hoog vindt. Met foto's kan dan aangetoond worden dat de woning ouder is dan de toegekende waarde.

De Autoriteit Persoonsgegevens volgt de zaak ook nauwlettend, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "De gemeente gaat achter de voordeur kijken. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen, als het strikt noodzakelijk is. Een kijkje achter de voordeur laat wellicht zelfs zien op welke wijze jij jouw religie uitoefent, welke seksuele liefhebberijen jij hebt of wat jouw politieke overtuiging is."

Geen verplichting

Belastingsamenwerking Oost-Brabant benadrukt dat het verzoek geen eis is, maar een aanbod. "We eisen niks, maar proberen uit te leggen dat we met meer informatie de WOZ-waarde beter vast kunnen stellen."

Als mensen de foto's niet willen of kunnen aanleveren, dan kunnen ze volgens de woordvoerder alsnog contact opnemen voor een andere oplossing. Hij stelt dat het verzoek van foto's vragen al jaren gebeurt en dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun privacy. "De burger heeft zelf de regie over welke foto's hij aanlevert. Wij verwerken dat vervolgens netjes." De uitvoerlasten blijven hierdoor ook laag, zegt de woordvoerder, want het is goedkoper om mensen foto's te laten maken dan iemand langs alle huizen te sturen.

Adblock test (Why?)


Gemeenten vragen foto's van binnenkant huizen om WOZ-waarde te bepalen - RTL Boulevard
Read More

Spoorvandalen gooien met stenen: al acht beschadigde treinen, extra surveillances - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Spoorvandalen gooien met stenen: al acht beschadigde treinen, extra surveillances  AD
  2. Acht treinen bekogeld met bakstenen in Amsterdam  NOS
  3. Bakstenen gegooid naar treinen bij Sloterdijk en Lelylaan, acht treinen beschadigd  AT5
  4. Treinen opnieuw bekogeld met stenen in Amsterdam: 'Levensgevaarlijke situatie'  NU.nl
  5. Treinen in Amsterdam bekogeld met stenen: 'Levensgevaarlijk en beangstigend voor machinist'  Telegraaf.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Spoorvandalen gooien met stenen: al acht beschadigde treinen, extra surveillances - AD
Read More

Senin, 24 Oktober 2022

Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit: vast bedrag en sneller aanvullende beurs - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit: vast bedrag en sneller aanvullende beurs  AD
  2. Minister van Onderwijs houdt vast aan compensatie voor leenstelsel, die volgens studenten te laag is  Volkskrant
  3. Extra geld voor gas, mbo gelijk en eerder recht op aanvullend: zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit  Parool.nl
  4. Compensatie voor leenstelsel blijft hetzelfde  BNR Nieuws
  5. Er missen nog wat stukjes in Dijkgraafs stufi-puzzel  Het Financieele Dagblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit: vast bedrag en sneller aanvullende beurs - AD
Read More

Ook ABN AMRO verhoogt rente voor sparende klanten - NU.nl

Na ING en Rabobank gaat ook die derde grote bank, ABN AMRO, zijn rente verhogen. Zowel particuliere als zakelijke klanten krijgen vanaf 1 december 0,25 procent rente over hun spaargeld. Dat heeft de bank maandag bekendgemaakt.

De afgelopen tijd kregen de spaarders niet of nauwelijks rente. In sommige gevallen moesten ze zelfs rente betalen. De banken maakten eerder al bekend te stoppen met die negatieve rentes, maar de laatste dagen besluiten ze ook om weer rente te gaan betalen over spaargeld.

Dit is mede ingegeven door meerdere renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze toezichthoudende bank verhoogde de afgelopen tijd meerdere keren zijn rente voor commerciële banken, zoals ABN AMRO. Dat doet de toezichthouder in de hoop dat die banken op hun beurt de rentes voor hun klanten, bijvoorbeeld spaarders, ook verhogen.

Vorige week maakte Rabobank al bekend dat te doen. Maandag werd duidelijk dat ook ING en ABN AMRO hun klanten weer wat rente geven. Bij alle drie de banken gaat de verhoging vanaf 1 december in.

Adblock test (Why?)


Ook ABN AMRO verhoogt rente voor sparende klanten - NU.nl
Read More

Gasprijs onder de 100 euro: 'Forse daling, maar prijs schiet op en neer' - NOS

ANP

NOS NieuwsAangepast

De prijs op de Europese gasmarkt zakte vanochtend onder de 100 euro per megawattuur, het laagste niveau in meer dan drie maanden tijd. Dat gebeurde voor het laatst begin juni.

In augustus tikte de gasprijs een record aan van bijna 350 euro. De daling die toen inzette komt volgens analisten doordat Europese gasvoorraden goed zijn gevuld. En door het zachte herfstweer is er ook minder vraag naar gas.

Dat de gasprijs de 100 euro aantikt, betekent niet dat gas weer goedkoop wordt. Voordat de prijs in 2021 begon te stijgen zat die jarenlang onder de 30 euro per megawattuur.

'Grenzen van ons systeem'

"Je ziet nu een forse daling. Tegelijkertijd is de prijs nog altijd vijf tot zes keer hoger dan in de afgelopen decennia", zegt energie-expert Jilles van den Beukel. "Kijk je naar de gasprijs van de komende maanden, kom je uit op een gemiddelde prijs van zo'n 150 euro."

NOS/theice.com

Van den Beukel verwacht dat de prijs zonder Russisch gas behoorlijk hoog blijft. "Niet alleen dat, de prijs schiet op en neer. Dat komt doordat we aan de grenzen zitten van ons systeem, qua import- en opslagcapaciteit. En dat zie je nu terug."

Energierekening

Consumenten zien van deze prijsdaling wel iets terug in hun energiecontract. Al is dat volgens Van den Beukel wel beperkt. Dat komt met name doordat energiebedrijven gas inkopen met verschillende soorten contracten. Soms zijn dat contracten op basis van dagprijzen, in andere gevallen gaat het om maand- of jaarcontracten.

"De consument ziet daarvan een gemiddelde terug in zijn rekening: energiebedrijven berekenen niet 1-op-1 de marktprijs door. Het is niet zoals de olieprijs, die je een week later terugziet in de benzineprijs aan de pomp."

Het is volgens de analist dan ook een belangrijkere vraag wat er op de lange termijn gebeurt. Het weer speelt daarbij een belangrijke rol. "Als het zacht blijft deze winter, ga je dat terugzien in de energierekening."

Geleidelijk lager

Sommige energiebedrijven verlagen de prijzen geleidelijk. Zo zijn bij Eneco de variabele tarieven voor november 6 tot 7 procent lager dan in oktober.

Essent en Vattenfall, die samen met Eneco ruim driekwart van de energiecontracten in handen hebben, durven nog geen voorspelling voor hun nieuwe tarieven in januari te doen.

"Wij kopen ruim van tevoren de energie voor onze klanten in en lagere inkoopprijzen vertalen zich dus pas een paar maanden later in de consumententarieven", zegt een woordvoerder van Vattenfall.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Gasprijs onder de 100 euro: 'Forse daling, maar prijs schiet op en neer' - NOS
Read More

Sabtu, 22 Oktober 2022

Jubilerende SP zet in op democratische omwenteling in maatschappij - NOS

ANP

NOS Nieuws

"Om menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit te waarborgen is eerst een democratische omwenteling nodig". Dat staat in een voorstel voor een nieuw beginselprogramma van de SP. Het werd vanochtend gepresenteerd door oud-Tweede Kamerlid Van Raak. Dat gebeurde op een bijeenkomst in Amersfoort waar de partij jubileerde. Het is vandaag vijftig jaar geleden dat de SP werd opgericht.

Volgens het voorstel zijn door marktwerking gemeenschappelijke voorzieningen in handen gekomen van op winst beluste bedrijven en is de democratische zeggenschap verdwenen. In het programma van Van Raak staat dat "niet langer markten, maar mensen het voor het zeggen moeten hebben".

In Amersfoort sloot partijleider Marijnissen zich aan bij de oproep tot democratisering. "Misschien is het beeld van onze partij dat de overheid de oplossing voor alles is, terwijl wij meer geloven in democratiseren van in elk geval de publieke zaak. Dat is de enige manier om het cynisme van veel mensen te doorbreken."

'Energievoorziening niet op de markt'

Volgens Van Raak geloofden te veel politici in de "neoliberale belofte dat de vrije markt zou leiden tot vrijere samenlevingen". Hij schrijft dat "wat niet failliet mag gaan niet op de markt hoort" en dat dat geldt voor alle publieke voorzieningen. Ook energie valt daaronder, vindt de SP.

De partij is onlangs een petitie gestart om energie te nationaliseren. "Omdat onze energievoorziening is geprivatiseerd, hebben we er nu niets meer over te zeggen. Commerciële bedrijven verhogen onze energierekeningen en worden lachend rijk, terwijl wij in de kou zitten", zegt de SP in de petitie.

De SP gaat de komende tijd praten over het nieuwe beginselprogramma en het is de bedoeling dat de partij het volgend jaar juni vaststelt.

In Amersfoort zei Marijnissen dat ze wel met andere partijen wil samenwerken, maar ze voelt er niets voor om zich aan te sluiten bij het blok van PvdA en GroenLinks. De SP heeft nu 9 zetels in de Tweede Kamer en staat in de Peilingwijzer (een gewogen gemiddelde van de peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar) op 7 tot 9.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Jubilerende SP zet in op democratische omwenteling in maatschappij - NOS
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...