Rechercher dans ce blog

Senin, 03 Mei 2021

LIVE: Arbeidsmigranten moeilijk te bereiken voor vaccinatie - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van maandag 3 mei:

17:00 uur - De Jonge: volgende week duidelijkheid over reisadvies voor zomer
Het kabinet wil volgende week meer duidelijkheid geven over het reisadvies voor de komende maanden. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag na overleg over de coronamaatregelen. Aanvankelijk wilde het kabinet deze week meer zeggen over reizen, dat al langere tijd voor feitelijk de hele wereld wordt afgeraden. Ook over verdere versoepelingen zou deze week meer bekend worden, maar die beslissing heeft het kabinet uitgesteld vanwege de nog altijd grote druk op de ziekenhuizen door het hoge aantal coronapatiënten.

Aanstaand weekend overlegt het kabinet weer in het Catshuis over de coronamaatregelen. Naar verwachting volgt dan dinsdag een nieuwe persconferentie.

16:39 uur - 'Bijen kunnen worden ingezet om corona op te sporen'
"Elke keer dat de bijen werden blootgesteld aan de geur van een met corona geïnfecteerd monster ontvingen ze een suikerwaterbeloning. De bijen staken hun tong uit om het suikerwater op te vangen. Door deze actie meerdere keren te herhalen, associeerden de bijen de suikerbeloning met de geur en begonnen ze hun tong uit te steken voor de geur alleen, zonder beloning." Het uitsteken van de tong kan worden vastgesteld met een biosensor, die ook al ontwikkeld is. Zo kunnen bijen corona herkennen en opsporen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research dat de eerste stappen heeft gezet op weg naar de inzet van bijen in de strijd tegen het virus. Dit doet het in samenwerking met Université Paul Sabtier in Toulouse en startup InsectSense.

15:33 uur - 9263 nieuwe coronagevallen, cijfer hoog door eerdere storing
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 9263 positieve coronatests geregistreerd. Dat cijfer valt nu hoog uit, doordat in de voorgaande dagen minder meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing bij de GGD.

15:04 uur - Europese Commissie wil ingeënte toeristen toelaten
De Europese Commissie wil tegen het coronavirus ingeënte toeristen van buiten de Europese Unie weer toelaten. Plezierreizen naar de EU moeten bovendien vanuit meer landen weer mogelijk worden, vindt het dagelijks bestuur van de unie. Ook voor wie nog niet is gevaccineerd.

Nu zijn plezierreizen naar de EU slechts mogelijk voor inwoners van een zevental landen. Dat kunnen er de komende tijd veel meer worden, meent de commissie. Zij wil de maatstaven versoepelen en niet-noodzakelijke reizen toestaan vanuit landen met een hogere besmettingsgraad dan nu gebeurt. Dat zou veilig kunnen nu steeds meer mensen in de EU en elders een prik hebben gekregen en zijn beschermd.

14:43 uur - Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Na twee dagen van dalingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen maandag weer toegenomen. Er liggen nu 2642 patiënten met corona. Dat zijn er 42 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 21 toegenomen tot 825. Dat aantal schommelt al ruim twee weken tussen de 800 en 850. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling is afgelopen etmaal eveneens met 21 gestegen, tot 1817.

14:23 uur - 'Mogelijk 50 tot 150 fans besmet geraakt tijdens Ajax-feest'
Tijdens het feest dat Ajax-fans zondag voor de Johan Cruijff ArenA vierden zijn mogelijk 50 tot 150 mensen besmet geraakt met het coronavirus, denkt hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal. Volgens hem zullen de ziekenhuizen er niet door volstromen. "Maar het moet zeker niet elke week gebeuren, dan gaan we de gevolgen van voetbalfeestjes wel terugzien op de ic's" zegt hij.

Zondagmiddag verzamelden zo’n 12.000 mensen zich voor de ArenA om de 35e landstitel van Ajax te vieren. De hossende menigte hield geen 1,5 meter afstand, danste en zong. De gemeente Amsterdam greep niet in, om verdere escalatie te voorkomen.

13:56 uur - De Jonge: Ajax had meer verantwoordelijkheid moeten nemen
Zorgminister Hugo de Jonge vindt dat Ajax meer "maatschappelijke verantwoordelijkheid" had moeten nemen door de spelers niet het landskampioenschap te laten vieren met duizenden supporters bij de Johan Cruijff ArenA. De fans trokken zich daarbij weinig meer aan van de coronamaatregelen.

De Jonge erkent dat hij als Rotterdammer "sowieso met heel weinig vrolijkheid" kijkt naar kampioensfeestjes van Ajax. "Maar nu helemaal", zegt hij. "Ik denk dat het goed is om ons te realiseren dat we ons nog een hele tijd aan de regels hebben te houden. We moeten echt nog even gedisciplineerd zijn."

13:43 uur - Veel arbeidsmigranten moeilijk te bereiken voor vaccinatie
De overheid slaat de handen ineen met onder meer uitzendorganisaties om moeilijk bereikbare arbeidsmigranten uit te nodigen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mogelijk enkele honderdduizenden mensen van wie geen adresgegevens bekend zijn, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Iedereen die langer dan een maand in Nederland verblijft, kan in principe een coronavaccin krijgen. Mensen die gewoon ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP), krijgen daar vanzelf een brief over zodra hun leeftijdsgroep aan de beurt is.

13:43 uur - Viruswaarheid wil alle coronamaatregelen van tafel
Heel Nederland wordt met de coronamaatregelen "in een detentieregime gehouden" en "zit in een open penitentiaire inrichting". Dat moet direct stoppen, zo eiste de stichting Viruswaarheid maandag in een kort geding tegen de Staat bij de rechtbank in Den Haag. De coronamaatregelen moeten van tafel. "We glijden in rap tempo af naar een totalitaire staat."

Volgens Viruswaarheid had de noodtoestand uitgeroepen moeten worden om de maatregelen te kunnen rechtvaardigen. Nu de overheid dat achterwege heeft gelaten, is het pakket maatregelen in strijd met grondrechten en internationale verdragen.

De Staat bestrijdt dat. De opgelegde beperkingen verdragen zich met wettelijke grondrechten, er is geen noodtoestand voor nodig om deze juridische te kunnen dragen.

12:02 uur - 'Vertrouwen financiële instellingen leed niet onder coronacrisis'
De coronacrisis heeft geen gevolgen gehad voor het vertrouwen van Nederlandse consumenten in financiële instellingen. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) na een onderzoek onder ruim 2500 huishoudens. Het vertrouwen in de landelijke politiek en grote technologiebedrijven werd wel minder.

11:42 uur - Laatste week avondklok levert nog 1624 boetes op
In de laatste week dat de avondklok gold, van maandag 26 april tot en met woensdag 28 april om 04.30 uur, heeft de politie 1624 boetes opgelegd voor het overtreden ervan.

In de hele vorige week deelde de politie 321 bekeuringen uit voor het overtreden van het verbod op groepsvorming. Verder werden er afgelopen weekend 24 illegale feesten beëindigd.

Donderdag werd al bekend dat de politie in drie maanden tijd meer dan 95.000 boetes had uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. De avondklok gold voor het eerst op zaterdag 23 januari.

10:20 uur - Handel online sinds pandemie groter dan Amerikaanse economie
Doordat mensen sinds de coronapandemie meer via internet winkelen zijn de inkomsten van onlineverkopen afgelopen jaar wereldwijd gestegen tot bijna 27 biljoen dollar, ruim 22 biljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het VN-handelsorgaan UNCTAD. Daarmee is de omzet van de handel online groter geworden dan het bruto nationaal product van de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie.

8:51 uur - Extra coronaspaargeld vooral op bankrekening hoge inkomensgroepen
Hoewel sinds de coronapandemie in totaal flink meer wordt gespaard dan daarvoor, komt het extra coronaspaargeld voornamelijk op de rekeningen van mensen die modaal of meer verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank, die een vragenlijst uitzette onder ruim 1500 Nederlanders. Net als vorig jaar heeft een kwart van de Nederlanders minder spaargeld dan het geadviseerde minimum van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

In totaal stortten Nederlandse huishoudens tussen maart vorig jaar en februari dit jaar bijna 46 miljard euro op hun spaarrekeningen. Dat is ruim tweeënhalf keer zoveel als het jaar ervoor. Toch is een toename van spaargeld vooral weggelegd voor mensen met minimaal een modaal inkomen, dat tussen de 36.500 euro en 43.500 euro bruto per jaar ligt. Het lukte vier op de tien huishoudens met een modaal inkomen de buffers te versterken. Bij de hogere inkomens was dit meer dan de helft.

8:12 uur - Coronasneltest levert Siemens Healthineers flink meer geld op
Medisch technologiebedrijf Siemens Healthineers verwacht dit jaar flink meer geld te verdienen met zijn coronasneltesten. Waar de onderneming eerder rekende op een omzet van 300 miljoen tot 350 miljoen euro met de tests, verhoogde de onderneming de omzetverwachting tot ongeveer 750 miljoen euro.

Door gebruik te maken van sneltesten, in combinatie met vaccins, zou de samenleving sneller weer open kunnen gaan. De test geeft binnen 15 minuten aan of iemand besmet is met het coronavirus of niet.

6:21 uur - Helft mensen wereldwijd verliest inkomen door pandemie
Een op de twee mensen wereldwijd zag het afgelopen jaar het inkomen dalen als gevolg van het coronavirus. Vooral mensen in landen met lage lonen werden zwaar getroffen door banenverlies of arbeidstijdverkorting, zo bleek uit onderzoek van het Amerikaanse opinieonderzoeksbureau Gallup, dat 300.000 mensen in 117 landen ondervroeg.

Het onderzoek wees uit dat gemiddeld de helft van de mensen met een baan minder verdiende als gevolg van de verstoringen door de coronapandemie. Dat zijn 1,6 miljard volwassenen wereldwijd, aldus Gallup.

"Wereldwijd varieerden deze percentages van 76 procent in Thailand tot 10 procent in Zwitserland," zeiden de onderzoekers in een verklaring. In Bolivia, Myanmar, Kenia, Oeganda, Indonesië, Honduras en Ecuador zei meer dan 70 procent van de ondervraagden dat ze minder mee naar huis namen dan vóór de wereldwijde gezondheidscrisis. In de Verenigde Staten daalde dit cijfer tot 34 procent.

6:00 uur - Veiligheidsberaad bespreekt resultaten toegangstesten
Het Veiligheidsberaad bespreekt maandagavond onder meer de status van het toegangstesten. De burgemeesters in het beraad willen graag weten welke gegevens die testen opleveren. Met toegangstesten mogen mensen alleen naar bijvoorbeeld een evenement, voetbalwedstrijd of museum met een recente negatieve coronatest. Ook staan de coronamaatregelen opnieuw op de agenda van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Het overleg vindt 's avonds plaats. De bijeenkomst was door de avondklok tijdelijk naar de middag verschoven. Nu die maatregel is geschrapt, keert het beraad terug naar de oorspronkelijke vergadertijd.

5:45 uur - Wederom kort geding Viruswaarheid over coronamaatregelen
Actiegroep Viruswaarheid staat wederom tegenover de Nederlandse overheid in de rechtbank in Den Haag. Maandag eist Viruswaarheid in een kort geding afschaffing van alle resterende coronamaatregelen.

5:30 uur - Voorlopig geen vaccinatie voor groot deel arbeidsmigranten
Honderdduizenden arbeidsmigranten die in Nederland wonen en werken, maar niet zijn ingeschreven bij een gemeente, komen vooralsnog niet in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. Dat blijkt uit navraag van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), meldt Trouw. Dit verontrust artsen en virologen, omdat het gaat om een groep die extra risico loopt en daardoor ook voor anderen een groter risico vormt.

5:20 uur - Politici verontwaardigd over Bevrijdingsdag-poster FvD
In politiek Den Haag is verontwaardiging over een poster over Bevrijdingsdag die Forum voor Democratie verspreidt op sociale media. Op die poster staat: "Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid" en de jaartallen 1945-2020. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje. Verder staan er als ondertekenaars op de poster onder meer Forum voor Democratie en organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet.

Let's block ads! (Why?)


LIVE: Arbeidsmigranten moeilijk te bereiken voor vaccinatie - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...