Rechercher dans ce blog

Minggu, 23 Mei 2021

LIVE: 'Pfizer en AstraZeneca effectief tegen Indiase mutant' - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van zondag 23 mei:

16:30 uur - Minder dan 100 nieuwe covidpatiënten op verpleegafdelingen
Zondag zijn er voor het eerst dit jaar minder dan 100 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen in ziekenhuizen, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Het afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 96 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. In totaal liggen daar nu nog 1104 coronapatiënten, 25 minder dan zaterdag.

Op de intensive cares liggen nu 610 coronapatiënten. Dat zijn er wel acht meer vergeleken met een dag eerder. Het totaal aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalde zondag voor de zesde dag op rij, met 17 tot 1714.

"De instroom en bezetting in de ziekenhuizen blijven een dalende trend volgen, ondanks een kleine stijging van het aantal opnames op de ic zondag. Volgens onze prognoses houdt deze daling de komende tijd aan", aldus het LCP in een toelichting.

Omdat het nog wel druk is in de ziekenhuizen zijn er afgelopen etmaal vijf coronapatiënten, onder wie één ic-patiënt, overgebracht naar hospitalen in andere delen van het land.

15:40 uur - Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald
Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is zondag verder gedaald tot het laagste peil sinds 21 februari. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4036 besmettingen per etmaal.

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het RIVM 3471 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 963 minder vergeleken met zondag een week geleden. Ten opzichte van zaterdag nam het aantal positieve tests wel toe, met 268.

Het aantal coronagevallen neemt per week gestaag af. In totaal werden afgelopen maandag tot en met zondag 28.262 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 38.000 en de week daarvoor ruim 52.500.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met acht. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden er negentien overlijdens geregistreerd.

14:55 uur - Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de zesde dag op rij gedaald, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er momenteel 1714 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 17 minder dan zaterdag.

Op de intensive cares zijn 27 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Het totaal aantal patiënten met Covid-19 op de intensive cares bedraagt zondag 610. Dat zijn er acht meer dan de dag ervoor. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1104 coronapatiënten, 25 minder dan zaterdag. Het afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 96 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen.

13:30 uur - GGD: Rustig bij callcenter
De GGD meldt op Twitter dat het rustig is bij het landelijk callcenter vaccineren. De GGD roept mensen op te bellen als ze een uitnodiging hebben ontvangen:

11:45 uur - 'Britten negeren reisadvies naar oranje landen'
Britten lijken zich niets aan te trekken van het advies van de regering om niet naar landen te reizen met een oranje reisadvies vanwege het rondwarende coronavirus. Dat zegt Ryanair-topman Michael O'Leary tegen de Britse krant Mail on Sunday.

Volgens O'Leary boeken gezinnen vluchten naar bestemmingen waarvoor beperkingen gelden in afwachting van verdere versoepelingen zodra ze op vakantie mogen. "Iedereen realiseert zich dat de beperkingen eind juni, in juli en in augustus zullen zijn afgebouwd," zo zegt hij tegen de krant.

8:05 uur - Pfizer/BioNTech en AstraZeneca effectief tegen Indiase variant
De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse mutant, meldt de Britse gezondheidsdienst Public Health England (PHE) op basis van eigen onderzoek.

Volgens het onderzoek van de PHE bleek het vaccin van Pfizer/BioNTech twee weken na de tweede dosis voor 88 procent doeltreffend tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door de Indiase variant van het virus. Tegen de Britse variant is het middel voor 93 procent doeltreffend. Het inentingsmiddel van AstraZeneca bleek 60 procent effectief, tegen 66 procent voor de Britse variant.

7:00 uur - Moderna vraagt begin juni gebruik vaccin voor tieners aan
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna gaat "begin juni" aan de Europese instanties toelating vragen voor de toediening van zijn coronavaccin voor 12- tot 17-jarigen. Dat heeft de Franse topman Stéphane Bancel van het bedrijf aangekondigd in de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Bancel gaat ervan uit dat alle Europese volwassenen in de zomer hun eerste vaccinatie kunnen hebben gehad. "Dan moeten we ons zeer snel richten op de adolescenten van 12 tot 17 jaar oud", zegt de baas van Moderna.

Momenteel is alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Europese Unie toegelaten voor 16- tot 18-jarigen. Pfizer heeft intussen ook een aanvraag ingediend voor 12- tot 16-jarigen. In de Verenigde Staten heeft het bedrijf daarvoor al een vergunning gekregen. "Ideaal zou zijn om hen te beschermen tegen de maand augustus. Indien we niet massaal blijven vaccineren, kan het risico op een vierde golf niet uitgesloten worden", aldus Bancel.

Moderna zou per jaar drie miljard doses van zijn vaccin tegen Covid-19 kunnen produceren. Samen met de vier miljard doses van Pfizer/BioNTech zou dat genoeg zijn om de hele wereldbevolking minstens één prik te geven, aldus de Moderna-topman.

Adblock test (Why?)


LIVE: 'Pfizer en AstraZeneca effectief tegen Indiase mutant' - 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...