De Surinaamse president Chan Santokhi kon de woorden vrijdagavond niet vaak genoeg herhalen: ‘Total lockdown. Total lockdown.’ Het is, zo schetst hij, de enige manier waarop het Zuid-Amerikaanse land uit de huidige coronacrisis kan komen.
Het is van het grootste belang dat de bijna 600 duizend Surinamers tweeënhalve week hun huis zo min mogelijk verlaten, meent de president. Zelfs supermarkten en andere essentiële winkels mogen alleen op maandag, woensdag en vrijdag open. Tot dusver gold alleen in het weekend een lockdown in Suriname.
‘Essentieel’ is in Surinaamse ogen een minder rekbaar begrip dan in Nederland. Buiten supermarkten mogen alleen slagerijen, bakkerijen en bouwmarkten de deuren op genoemde dagen openen. Die laatste ‘omdat we de laatste tijd enorm geconfronteerd worden met wateroverlast’, aldus de president.
P1-mutatie
Sinds de uitbraak van de pandemie is de situatie in Suriname nog niet zo nijpend geweest als nu. Tot maart dit jaar ging de bestrijding uitstekend. Op de piek van de eerste en tweede golf, in respectievelijk augustus 2020 en januari 2021, meldde het land iets meer dan honderd besmettingen per dag. Het aantal dagelijkse gemelde doden bleef iedere dag op één hand te tellen.
Maar nu de uit Brazilië afkomstige besmettelijkere P1-mutatie zichzelf door heel Zuid-Amerika heeft verspreid, is alles anders. De derde golf komt uit de zee in plaats van het golfslagbad. Afgelopen donderdag meldde Suriname de hoogste dagelijkse aantallen tot dusver: 293 besmettingen en zeven doden, in een land met bijna dertig keer zo weinig inwoners als Nederland. Niets wijst op een stagnatie van de cijfers.
Vooral de situatie in de ziekenhuizen is precair. Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zei donderdag dat de situatie ‘zeer alarmerend’ is. Ziekenhuizen moeten volgens hem keuzes maken wie zij wel en niet wensen op te nemen. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners.
Voor het eerst zei Ramadhin toen dat ‘code zwart’ in de ziekenhuizen bereikt is. Eerder wilde hij die woorden bewust vermijden om ‘geen angst op te roepen’. Een ziekenhuisdirecteur zei tegen de Suriname Herald te verwachten dat het land Brazilië en India achterna gaat, ‘waar mensen in de gangen van ziekenhuizen verpleegd worden’.
Nederland
Voor oplossingen kijkt Suriname onder meer naar Nederland. Den Haag zal medicinaal zuurstof, medicijnen en medische hulpmiddelen naar het land sturen, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag bekend. Wellicht volgt zorgpersoneel.
Daarnaast belooft Nederland eind juni 500- tot 750 duizend vaccins te versturen, als de leveringen op tijd zijn. Dit zijn AstraZeneca-doses die in eigen land dan niet meer nodig zijn, omdat ze niet passen in de vaccinatiestrategie. ‘Gezien onze bijzondere relatie met Suriname en de nauwe verwantschap tussen onze samenlevingen, ligt het voor de hand Suriname te helpen’, schreef De Jonge aan de Tweede Kamer.
In het Zuid-Amerikaanse land worden die berichten met enige scepsis ontvangen, zag ook president Santokhi. Op de persconferentie zei hij ‘fake verhalen’ gehoord te hebben, ‘dat het vervallen producten zijn, of uit de prullenbak gehaald’. Deze geruchten moeten echt de kop in worden gedrukt, beklemtoonde Santokhi. ‘Dit zijn zaken die we op regeringsniveau met elkaar regelen’.
Maar bovenal moet het land naar zichzelf kijken voor oplossingen, concludeerde de regeringsleider in de persconferentie. De laatste maanden zijn de maatregelen naar Santokhi’s idee onvoldoende opgevolgd - te veel feestjes, te veel bedrijven die open waren terwijl dat niet mocht.
‘We kunnen dit als samenleving niet meer dragen. Acht mensen per dag dood, zeven mensen per dag dood, zes mensen per dag dood... Doet dat ons niets meer? Waar is die collectieve verantwoordelijkheid van ons?’, vroeg de president zich af. ‘Laten we elkaar beschermen.’
Suriname gaat in zware lockdown en vestigt hoop op vaccins en medische hulpmiddelen uit Nederland - Volkskrant
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar