Rechercher dans ce blog

Senin, 31 Mei 2021

Sywert van Lienden verdiende ruim 9 miljoen euro met mondkapjes - NU.nl

Sywert van Lienden heeft 9,2 miljoen euro overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. Zijn twee zakenpartners verdienden elk meer dan 5 miljoen euro aan de deal, meldt onderzoeksplatform Follow the Money maandag.

Van Lienden maakte zich in het voorjaar van 2020 sterk voor de aanschaf van medische mondkapjes toen daar wereldwijd een enorme schaarste aan bestond. Hij richtte de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op om ervoor te zorgen dat Nederland snel miljoenen mondkapjes zou krijgen en beweerde dat belangeloos te doen.

Maar de Volkskrant meldde eerder deze maand dat hij er toch zelf geld aan heeft verdiend doordat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 40 miljoen mondkapjes bij hem bestelde. Uit tientallen interne documenten, contracten, mails en rapporten bleek volgens de krant dat Van Lienden en zijn compagnons de grote miljoenendeals met het ministerie via hun eigen bv's lieten lopen en er zo aan verdiend hebben.

Hoeveel geld de ondernemers zelf aan die deal overhielden, was tot nu toe onduidelijk. Follow the Money kwam daar wel achter door stukken van de Kamer van Koophandel te bekijken. Van Lienden richtte eind 2020 een speciale bedrijfsstructuur op om de miljoenen in onder te brengen.

Constructie om 'vermogen te anonimiseren'

Volgens deskundigen die Follow the Money sprak, wordt deze constructie vaak gebruikt om "vermogen te anonimiseren". Van Lienden zegt in een reactie tegen het onderzoeksplatform dat hij de constructie heeft opgezet om "een duidelijk onderscheid te maken tussen Sywert van Lienden privé en het vergaarde kapitaal".

Volgens Van Lienden bleek afgelopen zomer dat het resultaat van Relief Goods Alliance, het bedrijf waarmee hij mondkapjes aan het ministerie verkocht, veel positiever zou uitvallen dan hij en zijn twee zakenpartners hadden verwacht. Dat kwam door een aantal externe factoren, waaronder de wisselkoersen en dalende grondstofprijzen, laat hij in een reactie aan Follow the Money weten.

Van Lienden zegt de miljoenen op termijn een maatschappelijke bestemming te willen geven. Hij maakt wel een voorbehoud: "Of dat volledig waargemaakt kan worden, is deels afhankelijk van de gevolgen van de huidige verwoestende mediastorm voor (mijn) professionele loopbaan."

Mondkapjes zijn niet gebruikt

Overigens liggen de 40 miljoen mondkapjes die Van Lienden voor het ministerie inkocht nog steeds op de plank. Er zouden te veel mondkapjes zijn ingekocht.

Ook was de kwaliteit van de mondkapjes omstreden. De maskers zouden grafeen bevatten en volgens een inspecteur van het RIVM een "onacceptabel gezondheidsrisico" vormen.

Adblock test (Why?)


Sywert van Lienden verdiende ruim 9 miljoen euro met mondkapjes - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...