Rechercher dans ce blog

Senin, 03 Mei 2021

Versoepelen? OMT wil eerst '20 procent minder ziekenhuisopnames' - RTL Nieuws

Dat schrijven de deskundigen van het OMT in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn twee redenen voor de strenge eis van de deskundigen.

Druk op zorg

Ten eerste blijft de druk op de zorg 'onverminderd hoog'. Daarnaast zijn er nog altijd veel besmettelijke personen. Deskundigen vermoeden dat het momenteel om meer dan 170.000 mensen gaat. Het R-getal ligt boven de één (1,03) en dat betekent dat de epidemie nog niet uitdooft.

Er zijn bij het OMT zorgen over de naleving van de maatregelen. Die zou wel eens slechter kunnen zijn dan gemodelleerd. Daarom zijn versoepelingen momenteel 'niet verantwoord'.

Piek bereikt

Het OMT verwacht overigens wel dat de piek in ziekenhuisopnames is bereikt en de kans op verdere stijging is afgenomen. Toch is er eerst 'een bevestiging van de daling' noodzakelijk voordat er versoepeld kan worden.

Versoepelingen uitgesteld

Afgelopen weekend besloot het demissionaire kabinet al om de tweede stap van het zogenoemde Openingsplan uit te stellen. De bedoeling was om vanaf 11 mei doorstroomlocaties in de buitenlucht te openen, maar dat werd op advies van het OMT afgeblazen.

''We zien dat de cijfers over de piek heen raken, maar de daling nog niet voldoende zichtbaar is om de volgende stap van het Openingsplan verantwoord te kunnen zetten'', meldde het kabinet.

Fieldlab-evenementen

Het OMT adviseert het kabinet ook om voorlopig te wachten met nieuwe Fieldlab-evenementen. De strenge regels die nu gelden bij de experimenten moeten blijven gelden.

Zo moeten mensen een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen en moet iedereen zich binnen 24 uur na afloop en vijf dagen na het evenement laten testen. Ook moeten de bubbels tijdens de evenementen 'zo klein mogelijk' zijn, zodat bron- en contactonderzoek snel uitgevoerd kan worden in het geval van een besmetting.

Als aan al deze voorwaarden wordt voldaan, is het volgens het OMT mogelijk om weer veilig Fieldlab-evenementen te organiseren.

Effect van avondklok

De leden van het OMT hebben ook nog een nabrander voor mensen die menen iets te moeten zeggen over het effect van de avondklok, constateert politiek verslaggever Marieke van de Zilver:

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei vorige week aan tafel bij Beau dat de avondklok nauwelijks effect heeft gehad:

Het OMT stelt dat het effect van deze maatregel 'niet kan worden afgelezen aan een rijtje opnames, maar om een grondige wetenschappelijk onderbouwde analyse vraagt'.

'Niet exact berekenen'

RIVM-directeur Jaap van Dissel blijft bij zijn eerdere standpunt over de avondklok: deskundigen zijn steeds uitgegaan van een afname in nieuwe besmettingen van 8 tot 13 procent. Toch valt dat niet exact te berekenen in verband met de combinatie van andere maatregelen, geeft Van Dissel toe. Het RIVM zei na de uitspraken van Kuipers al dat het geen idee heeft hoe hij aan de avondklokcijfers komt.

Let's block ads! (Why?)


Versoepelen? OMT wil eerst '20 procent minder ziekenhuisopnames' - RTL Nieuws
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...