Die hernieuwde prikuitnodiging komt verrassend snel, want nog voordat alle jongere leeftijdsgroepen een eerste uitnodiging hebben gehad. Eerder zei De Jonge dat ouderen die het AstraZeneca-vaccin weigerden ‘achter in de rij’ moesten aansluiten. ‘Het is prikken wat de pot schaft’, was de overtuiging van de minister. Dat betekende voor de mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960 een wat vreemde uitzonderingspositie; zij waren de enigen die door de huisartsen werden geprikt, en de enige leeftijdsgroep die op grote schaal het AstraZeneca-vaccin kregen toegediend.
Maar, schrijft de minister, ‘nu de ouderen en meest kwetsbare mensen de kans hebben gehad gevaccineerd te worden, komt er ruimte om mensen uit deze groep die nog niet zijn gevaccineerd een ander vaccin aan te bieden'.
Dertigers
In het vaccinatieschema zijn inmiddels de eerste dertigers aan de beurt, mensen geboren in 1981 zijn vandaag al aan de beurt voor een afspraak. Halverwege juni moet iedereen boven de 18 een vaccinatie-uitnodiging hebben ontvangen, schreef De Jonge afgelopen vrijdag aan de Kamer. Halverwege juli moet dan iedereen een eerste prik hebben gehad, en eind augustus iedereen die dat wil een tweede.
Daarvoor heeft Nederland vaccins genoeg, er is straks een overschot van tientallen miljoenen vaccins. ‘Met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad heb ik er vertrouwen in dat in Nederland de meeste coronamaatregelen in het najaar kunnen worden afgeschaald,’ aldus De Jonge.
Ook oudere leeftijdsgroepen krijgen een herhaaloproep van het RIVM, schrijft De Jonge. Te beginnen bij de negentig-plussers, die ook vanaf zaterdag een afspraak bij de GGD kunnen maken. Tachtigers hebben al een herhaaloproep ontvangen, daarom zijn na de negentigplussers de zeventigplussers aan de beurt voor een herhaaloproep, en vervolgens de 65-plussers. Zij moeten dus iets langer wachten dan de groep zestigers die het AstraZeneca-vaccin ontving.
Onder zestigers tussen de 60 en 64 jaar was veel onvrede over het feit dat zij als enigen met AstraZeneca worden ingeënt. Zij vreesden de zeer zeldzame (maar gevaarlijke) bijwerkingen en voelden zich in de kou gezet met een tweederangs-vaccin, omdat de beschermingsgraad minder is dan die van de mRna-vaccins. (Overigens gelden voor alle vaccins ongeveer even hoge beschermingsgraden tegen ziekenhuisopnames en overlijden). Op die onvrede gaat De Jonge in zijn brief nauwelijks in. ‘Mensen kunnen om verschillende redenen de eerste oproep gemist hebben', schrijft hij. ‘Sommigen waren misschien ziek toen de oproep binnenkwam, anderen twijfelden nog of het kwam simpelweg niet uit. We willen al deze mensen de kans geven om zich, net als de vele leeftijdsgenoten die hen voor gingen, alsnog te laten vaccineren.’
Lage opkomst
Na het advies van de Gezondheidsraad, die aanraadde het AstraZeneca-vaccin niet bij zestig-minners in te zetten, bemerkten huisartsen ook een lagere opkomst van hun patiënten in de zestig. Met name in achterstandswijken blijft het vaccinatiepercentage onder deze kwetsbare groep achter.
‘Dit besluit past in een reeks verwarrende besluitvorming, maar het is verstandig dat de groep die AstraZeneca weigerde, nu toch gevaccineerd kan worden’, zegt de Amsterdamse huisarts Bart Meijman. ‘Onder deze mensen bevinden zich veel risicopatiënten: ze zijn 60 tot 65 jaar, komen uit een sociaal-economisch zwakkere groep met veelal een migratie-achtergrond en suikerziekte en hart- en vaatziekten komen bij hen vaker voor. Het beleid moet er op gericht zijn zoveel mogelijk risico-patiënten gevaccineerd te krijgen.’
Petitie
Op internet circuleert een petitie die oproept tot vaccinkeuzevrijheid voor zestigers die al bijna 17 duizend keer is ondertekend. Ook de Volkskrant is bestookt met brieven van zestigers die niet begrepen waarom zij met het AstraZeneca-vaccin werden opgezadeld.
Gerard Smits (62) uit Zoetermeer sprak eerder zelfs van ‘leeftijdsdiscriminatie’. Door vaatproblemen mist hij zijn rechterbeen en wil daarom een ander vaccin dan AstraZeneca, maar hij krijgt het niet voor elkaar. ‘Was ik in 1964 geboren, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest’, zei hij. ‘Dan had ik Pfizer gekregen en had ik niet in de zenuwen hoeven zitten over de eventuele bijwerkingen.’
Ook Margrietha Kok (64), zelf bedrijfsarts, wil het vaccin van AstraZeneca niet. ‘Idioot dat alleen mijn leeftijdsgroep hiertoe wordt gedwongen.’ Ook zij belde vooralsnog vruchteloos met onder meer de GGD en het RIVM voor een Pfizer-prik. Van meer leeftijdgenoten hoorde ze dat die zich vanwege het voorgeschreven vaccin niet hebben laten vaccineren.
Zij krijgen straks dus een tweede kans, al geldt voor de zestigers verder net zo goed wat voor alle andere leeftijdsgroepen ook geldt. Een keuze tussen Pfizer of Mederna is er niet.
AstraZeneca-weigeraars kunnen zich binnenkort met ander vaccin laten inenten - Volkskrant
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar