Brief van de dag
Ik heb met verbijstering kennisgenomen van de brief van minister De Jonge waarin gemeld wordt dat 60-64 jarigen toch op korte termijn iets anders dan AstraZeneca kunnen krijgen. Ronduit stuitend: ik wilde ook liever iets anders (ik heb ook de petitie getekend), maar in het kader van de solidariteit heb ik toch voor AstraZeneca gekozen toen ik de oproep van het RIVM eindelijk had ontvangen.
Ik was als 60-jarige pas op Hemelvaartsdag 13 mei aan de beurt bij mijn huisarts en moet nu tot 7 augustus wachten op de tweede prik. Mijn huisarts wil eerst zelf op vakantie en zegt het organisatorisch niet eerder te kunnen/willen regelen, terwijl het volgens de Gezondheidsraad vanaf 10 juni al zou mogen).
De weigeraars krijgen nu op korte termijn alsnog een oproep voor de GGD en hebben dus hun 2 prikken eerder binnen dan de mensen die zich netjes aan de regels hebben gehouden. Bovendien gaat dit ook ten koste van alle 60-minners die weer langer op hun prikken moeten wachten. Laat de weigeraars nu in elk geval achteraan sluiten totdat ook alle 18+ zijn geprikt.
En meneer De Jonge, is misschien een excuus aan de ‘nette 60-64 jarigen’ op zijn plaats? U stelt ze bloot aan een groter risico. AstraZeneca heeft nu eenmaal een lagere effectiviteit dan Pfizer en Moderna (zie de RIVM site) en ze zijn nu ook nog eens later volledig ingeënt dan jongeren (inmiddels worden ook dertigers al opgeroepen).
Ik voel me besodemieterd!
Fred van Veluw, 60 jaar, Gouda
Voordringen
Volgens minister De Jonge ‘ben je een eikel’ als je voordringt bij vaccineren. Hij reageerde daarmee tegenover het ANP op eerdere berichtgeving in de Volkskrant. Ik ben zo’n eikel. Maar ben ik een vervelend figuur? Of moet ik mij schamen? Mijn leeftijdgenoten in het Vereniging Koninkrijk, de Verenigde Staten en Israël zijn al maanden gevaccineerd. Aan hen moest ik uitleggen dat vaccineren in Nederland langzaam werd verschoven van 1 juli naar 1 september. Een duidelijke planning ontbreekt.
Terwijl het Oranje voetbalelftal zijn prik mocht ophalen en we in de krant lezen dat de medische indicatie is gebaseerd op totale willekeur, kom ik Europa niet uit. Dat betekent dat ik ongevaccineerd geen belangen kan behartigen in een buitenlandse rechtszaal later deze maand. Als ik vijftien jaar ouder was wel.
Na de eerdere inperking van het recht op onderwijs voor mijn gezin, en de inperking van mijn recht om mij vrijelijk te verplaatsen, was daarmee voor mij de maat vol. Nu kwetsbare groepen en zorg zijn gevaccineerd, heb ik daarom voorgedrongen. Ik kon dezelfde dag nog terecht voor mijn eerste vaccinatie.
Heeft De Jonge niet geleerd van CDA-partijgenoot Grapperhaus’ grote woorden over ‘beschamend’ en ‘asociaal’ gedrag, maar zelf de fout in ging? Of van Van Lienden, die ‘om de zorghelden te beschermen’ ruim
9 miljoen euro verdiende met zijn hulpmiddelen? Een toontje lager zingen – en niet blind op de overheid vertrouwen – is niet altijd verkeerd.
Hans Osinga, 35 jaar, Zwolle
Huizenbouw
Wat nou architecten vrezen monotonie? Vakgenoten, ken uw geschiedenis. Al vanaf de Wederopbouw kennen we in dit land prefabhuizenbouw, vaak met vreselijke problemen (Airey-woningen) en soms met aardige uitingen. Maar denk nou niet dat huizen gebouwd op lokatie zo veel betere resultaten hebben opgeleverd.
Eentonigheid, weinig vormverschil en hang naar wat ‘in’ is, zie om en stel vast dat de voorbije decennia nou niet die grote verandering hebben gebracht. Kortom, als je als architect roept dat er monotonie dreigt, dan zeg je eigenlijk: ik heb de kans laten liggen er iets leuks van te maken.
Wat ‘oude wijn in nieuwe zakken’ betreft, zoals Thijs Asselbergs zegt: helemaal waar. Maar: verwacht van de bouwwereld geen schokkende dingen. En nu ze wel roepen met iets bijzonders bezig te zijn zeg ik: ‘nieuwe’ wijn in oude zakken. Niets begrepen van wat circulariteit betekent: volledig hergebruik van materialen. Want ik zie straks veel van die steenachtige prefabwoningen tot puin vermalen worden. Niks circulair. En nog nep ook: het lijkt op metselwerk maar het zijn strips.
Doe het anders. Maak een echte keuze en kies voor hout, dat lijkt mij de enige juiste optie. Maar doe het verstandig en pas variatie toe. Kan ook prefab. Gegarandeerd dat je iedereen meekrijgt.
Vic Wendel, architect, Roosendaal
Koffieapparaat
Leuk is dat. In de maandagkrant neemt Sander Donkers op de voorpagina het klimaatrelativisme van Martin Sommer kritisch onder de loep, dinsdag veegt Sylvia Witteman op de achterpagina de vloer aan met de literaire opvattingen van Bert Wagendorp. Voor corona werden dat soort zaken uitgepraat bij het koffieapparaat.
Jan van Capel, Amsterdam
Niet meewerken aan vaccinatie met AstraZeneca wordt beloond. Ik voel me besodemieterd! - Volkskrant
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar