Rechercher dans ce blog

Sabtu, 31 Juli 2021

LIVE | Florida maakt einde aan mondkapjesplicht op scholen, elders juist weer herinvoering - Telegraaf.nl

De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, Ron DeSantis, heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd dat de mondkapjesplicht in de scholen van de staat blokkeert. DeSantis zei in een toespraak dat ouders zelf het recht moeten hebben om te beslissen of hun kinderen een mondkapje moeten dragen.

Met het decreet doet DeSantis de pas ingestelde mondkapjesplicht teniet op scholen in twee gemeenten in Florida, Broward en Gadsen. DeSantis, een Republikein, verzet zich al sinds het begin van de pandemie tegen strikte coronaregels voor burgers en bedrijven.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft alle studenten, docenten en personeel dringend verzocht maskers te dragen wanneer het nieuwe schooljaar begint, ongeacht de vaccinatiestatus. Zo hoopt de CDC de toename van het aantal coronabesmettingen door de deltavariant in de VS te stuiten.

Het decreet van DeSantis is een voorbeeld van de verdeeldheid in de VS over het dragen van mondkapjes: slechts een paar uur eerder had de Amerikaanse supermarktketen Walmart bekendgemaakt dat alle medewerkers van winkels en distributiecentra per direct weer mondkapjes moeten dragen. Donderdag maakte Disney al bekend dat bezoekers van het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida, voortaan mondkapjes moeten dragen.

17.49 - Epidemioloog: voorlopig geen festivals, en misschien mondkapjes

Als de Delta-variant van het coronavirus inderdaad zo sterk is dat ook gevaccineerde mensen het relatief eenvoudig kunnen verspreiden, is het belangrijk om voorlopig geen festivals te houden, „geen grote groepen dicht bijeen, dus geen nachtclubs en geen evenementen”, zegt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC lijken sommige gevaccineerde mensen die de Delta-variant oplopen, ongeveer evenveel virusdeeltjes in hun lichaam te hebben als ongevaccineerde mensen. Bovendien zouden ze even besmettelijk zijn voor anderen.

Vaccins verkleinen de kans dat iemand ernstig ziek wordt na besmetting of aan het coronavirus overlijdt. Maar als het aantal besmettingen stijgt, kan ook het aantal sterfgevallen iets oplopen. Daarom is het volgens Rosendaal belangrijk om te blijven vaccineren om mensen te beschermen. „Besmettelijkheid is een groot probleem voor landen met een lage vaccinatiegraad. Daarom moet je ook in arme landen vaccineren, anders blijft het virus muteren.”

Vanwege de nieuwe analyse besloten de Verenigde Staten eerder deze week om het dragen van mondkapjes weer te verplichten in openbare ruimtes. Dat kan in Nederland wellicht ook een optie zijn, aldus Rosendaal. „De literatuur is wel tamelijk overtuigend dat mondkapjes zin hebben.”

16.12 - Reproductiegetal het laagst sinds 1 juni vorig jaar

Het coronavirus verspreidt zich steeds minder snel, en dat is ook te zien in het reproductiegetal. Dat is vrijdag gezakt naar 0,7, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar. Afgelopen dinsdag stond het cijfer op 0,8.

Het getal van 0,7 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 70 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo’n 49 mensen. Zij steken op hun beurt ongeveer 34 mensen aan. Zo kan de uitbraak langzaam doven.

Een paar weken geleden stond het reproductiegetal nog op 3, het hoogste niveau ooit.

Het getal gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Het cijfer dat vrijdag is berekend heeft betrekking op 15 juli.

13.40 - Jongeren vanaf 12 jaar kunnen ook Moderna-vaccin krijgen

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen behalve het vaccin van Pfizer nu ook het Moderna-vaccin krijgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft vrijdag besloten dit vaccin toe te staan nu de Gezondheidsraad hierover een positief advies heeft uitgebracht. Volgens de raad is het gebruik van dit vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek. In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.

De Gezondheidsraad herhaalt in het advies dat vaccinatie van jongeren „aanvaardbaar, zinvol en verantwoord” is. „Het kan adolescenten directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie.”

Eind juni werd het BioNTech/Pfizer-vaccin als eerste toegelaten voor gezonde jongeren. De eerste prikken werden begin juli gezet.

De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed, na een positieve beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

13.39 - Studie: behoud coronamaatregelen nodig bij hoge vaccinatiegraad

Een team van Europese onderzoekers roept op om de huidige coronamaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en het dragen van mondkapjes, te behouden totdat iedereen volledig is gevaccineerd. De wetenschappers waarschuwen vrijdag dat juist bij een hogere vaccinatiegraad de kans toeneemt dat zich een mutatie van het coronavirus ontwikkelt die resistent is tegen die vaccins.

Om te voorspellen hoe het coronavirus in de toekomst zal muteren, onderzochten de onderzoekers ook hoe groot de kans is dat een mutatie van het virus ontstaat die resistent is. Zij gingen daarbij uit van een bevolking van 10 miljoen mensen en een periode van drie jaar. Hun model wees uit dat een zeer snelle vaccinatiecampagne de kans op een resistente mutatie uiteraard verkleint. Daartegenover staat echter de ontdekking dat de kans op het ontstaan van zo’n vaccinresistente virusvariant juist het hoogst is, als een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, zolang dat deel nog net niet groot genoeg is om daadwerkelijk groepsimmuniteit te creëren.

De onderzoekers stellen dat dit helaas de situatie is waarin Europa zich momenteel bevindt. Zo’n 60 procent van alle Europeanen heeft inmiddels zijn eerste prik gehad. Dat is volgens de wetenschappers, die hun resultaten publiceerden in Nature Scientific Reports, precies de ondergrens waarna resistente virusmutaties zich sneller kunnen gaan ontwikkelen.

„Vaccins zijn onze beste optie om deze pandemie te verslaan”, benadrukt co-auteur van de studie, Simon Rella, van het Oostenrijkse Institute of Science and Technology (IST). „Maar wat ons model laat zien, is dat wanneer de meeste mensen zijn gevaccineerd, een vaccinresistente mutatie wel een voordeel heeft ten opzichte van het originele virus.”

Collega Fyodor Kondrashov benadrukt dat de onderzoeksgroep uiteraard hoopt dat zo’n vaccinresistente mutatie tijdens de huidige coronapandemie niet zal opduiken. „Maar wij dringen wel aan op voorzichtigheid”, zegt hij. „Evolutie is een krachtig proces. Het behoud van een aantal redelijke voorzorgsmaatregelen gedurende de gehele vaccinatieperiode kan een goed middel zijn om een dergelijke evolutie te beheersen.”

12.50 - Coronacontrole geen prioriteit bij Duitse politie

Het controleren van de juiste coronapapieren heeft geen prioriteit bij de Duitse politie. Sinds dinsdag zijn er weer strengere maatregelen voor reizigers uit Nederland, dat in Duitsland als hoogrisicogebied geldt. Maar controles op correcte registratie of een vaccinatiebewijs worden alleen meegenomen in reguliere verkeerscontroles, aldus woordvoerders van de politie in Kleve, Viersen en Heinsberg. Voor zover bekend is sinds dinsdag nog niemand naar Nederland teruggestuurd.

Reizigers vanuit Nederland moeten in Duitsland tien dagen in quarantaine, als ze langer dan 24 uur in het land blijven. Wie op doorreis is in Duitsland en daar niet heeft overnacht of wie de grens oversteekt voor tanken of boodschappen, moet een vaccinatiebewijs bij zich hebben of een recente negatieve coronatest kunnen laten zien.

Volgens de politiewoordvoerders is er niet voldoende personeel om speciale coronacontroles onderweg in Duitsland te houden. Wie betrapt wordt op een overtreding of moet stoppen wegens een verkeerscontrole, kan wel om coronapapieren worden gevraagd. Het is dringend aan te raden om een vaccinatiebewijs of een recente testuitslag wel mee te nemen op reis, zegt de woordvoerster van de Kleefse politie.

Aan de grenzen met Duitsland zouden reizigers in het hoogseizoen vaker kans lopen op een controle volgens de Bundespolizei in Kleve. Volgens een woordvoerder worden bij diverse grensposten, zoals in Twente, extra mensen neergezet voor controles, die echter steekproefsgewijs worden uitgevoerd. Ook in de trein moeten de coronapapieren van reizigers in orde zijn, aldus de Bundespolizei.

11.48 - Duitse regering wil vanaf zondag strengere testplicht reizigers

De Duitse regering wil voorkomen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus verspreiden. Ze hoopt dat met een uitbreiding van de verplichtingen voor coronatesten te bewerkstelligen.

Als er geen politieke kink in de kabel komt, wordt vrijdag tot de extra maatregelen besloten. Die moeten dan zondag van kracht worden. Het is de bedoeling dat alle mensen vanaf 12 jaar oud die het land binnen reizen, ongeacht waar vandaan of met wat voor vervoermiddel, aantonen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus, zijn ingeënt of genezen.

De verplichting is dan dus niet meer afhankelijk van hoe het virus huishoudt in het land van herkomst. Van de drie categorieën die de autoriteiten hebben gebruikt om de mate van verspreiding van het virus aan te duiden, blijven er twee over. Het zijn hoogrisicogebieden en gebieden met veel virusvarianten. De ’gewone risicolanden’ vervallen in de schaal.

Nederland staat sinds dinsdag te boek als land met een hoog risico en de nieuwe inreisbeperkingen waar de Duitse ministers vrijdag over praten, zijn zo niet van invloed op de bestaande verplichtingen ten aanzien van ons land. In een hoogrisicoland zijn er volgens de richtlijnen straks „aanzienlijk meer dan honderd” nieuwe besmettingen vastgesteld per 100.000 inwoners over zeven dagen tijd. Maar het aantal ziekenhuisopnames en de vraag op hoeveel coronatests de cijfers berusten, zullen ook worden meegewogen.

Als Nederland weer uit de hoogrisicogroep wordt gehaald en ook niet als land met veel varianten wordt ingeschaald, zijn er volgens de plannen van gezondheidsminister Jens Spahn uitzonderingen op de strenge coronaregels voor korte bezoeken over de grens heen en voor de ’grenswerkers’. Er komen geen permanente grenscontroles, maar er zal steekproefgewijs worden gekeken of regels worden nageleefd.

De christendemocraat Spahn heeft kritiek gekregen van onder anderen zijn sociaaldemocratische coalitiepartners dat hij de verplichtingen er zonder overleg heeft willen doordrukken. Uit de SPD klonk ook de kritiek dat de nieuwe regels geen genoegen nemen met simpele sneltest maar een dure versie vereisen. Die PCR-test zou veel gezinnen honderden euro’s gaan kosten als ze van vakantie terugkomen. De SPD eist dat de staat de testen betaalt. Ook wordt er in Berlijn nog gesteggeld over de vraag of bijvoorbeeld vrachtrijders ook onder de aangescherpte regels zouden vallen. Het zou tot enorme files bevoorradingsproblemen kunnen leiden.

Het aantal coronabesmettingen is overigens betrekkelijk laag in de Bondsrepubliek met zestien nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners in de jongste meting. Circa 61 procent van de Duitsers is gevaccineerd.

11.21 - Voorlopig geen Moderna-prik voor jongeren, er is genoeg Pfizer

Jongeren krijgen voorlopig alleen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, ook als de overheid het vaccin van Moderna definitief voor hen goedkeurt. Er is voorlopig meer dan genoeg voorraad van het Pfizer-vaccin beschikbaar en de leveringen zijn stabiel, laat GGD GHOR Nederland weten. De GGD’en voeren de vaccinaties uit.

Moderna wordt vooralsnog alleen gebruikt voor volwassenen, maar in kleine aantallen. Op donderdag kregen zo’n 110.000 mensen het vaccin van Pfizer en BioNTech en ongeveer 6500 mensen het middel van Moderna. Doordat volwassenen het Moderna-vaccin krijgen, komen die Pfizer-doses beschikbaar voor kinderen.

Het besluit is „geen nee tegen Moderna” en het kan best zijn dat het in de toekomst wel nodig is om dat vaccin te gebruiken voor kinderen, benadrukt de GGD.

De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed. Dat gebeurde na een positieve beoordeling door de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Daarna is het aan de aangesloten landen zelf om te besluiten of het vaccin wordt toegelaten. In Nederland heeft de Gezondheidsraad donderdag geadviseerd dat het Moderna-vaccin ook voor jongeren vanaf 12 jaar kan worden gebruikt. Het ministerie van Volksgezondheid neemt in de loop van vrijdag een besluit.

11.23 - Israëlische president voor de derde keer ingeënt tegen corona

De Israëlische president Isaac Herzog (60) is vrijdag ingeënt met een derde dosis van een coronavaccin. Dat was de aftrap van een landelijke campagne om 60-plussers een extra vaccindosis te geven zodat ze beter beschermd zijn tegen het virus.

„Ik ben trots dat we het eerste land zijn dat een derde dosis toedient”, zei Herzog volgens nieuwssite Times of Israël. Ook oud-premier Benjamin Netanyahu laat zich vrijdag naar verwachting voor de derde keer prikken. Hij klaagde dat de regering het nieuwe beleid weken eerder had moeten invoeren.

Zijn 49-jarige opvolger Naftali Bennett is nog te jong om in aanmerking te komen voor de extra prik. De nieuwe premier zei dat Israël zich opwerpt als pionier door ouderen een derde prik aan te bieden. Hij heeft zijn landgenoten opgeroepen hun „ouders en grootouders” aan te moedigen de extra vaccindosis te halen.

Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Toch maken de autoriteiten zich zorgen over de verspreiding van de Delta-variant. Het aantal nieuwe coronabesmettingen lag vrijdag voor de vierde dag op rij boven de 2000. Dat soort besmettingscijfers waren sinds maart niet meer gemeld.

10.17 - Tsjechië paait vaccinatietwijfelaars met extra vakantiedagen

De Tsjechische regering biedt ambtenaren een extraatje aan om ze over te halen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Premier Andrej Babis stelde medewerkers van overheidsorganisaties twee extra vakantiedagen in het vooruitzicht als ze zich laten inenten.

„Maximale vaccinatie is onze inzet, om ons te beschermen tegen besmettingen uit het buitenland”, zei de premier van het ruim 10 miljoen inwoners tellende EU-land. „Dit is onze hoofdtaak: prikken, prikken, prikken.”

Tsjechië had donderdag al ruim 10 miljoen prikken gezet. Er waren 4,74 miljoen mensen volledig gevaccineerd.

Ook in andere landen proberen overheden op allerlei manieren om mensen over te halen zich te laten inenten tegen het coronavirus. Zo kondigde de Russische hoofdstad Moskou vorige maand aan om auto’s te verloten onder mensen die zich laten prikken.

De Amerikaanse metropool New York betaalt mensen 100 dollar voor hun eerste inenting. President Joe Biden heeft andere overheden in zijn land opgeroepen dat voorbeeld te volgen.

05.15 - Testbedrijven verdienen fors, ondanks lage aantal toegangstesten

Elf commerciële testbedrijven die door de Stichting Open Nederland zijn ingehuurd vanwege Testen voor Toegang, hebben de afgelopen weken samen ruim een miljoen euro per dag verdiend, ondanks het lage aantal testen dat is uitgevoerd. De Volkskrant schrijft dat de testcapaciteit van de bedrijven nauwelijks benut is.

Testbedrijven krijgen volgens de krant een vergoeding van 387 euro per dag per zogeheten ’afnameplek’, geschikt voor tweehonderd tests per dag. De afgelopen twee weken waren er 1100 van zulke afnameplekken, verdeeld over ruim 110 testlocaties. Voor bemande posten komen daar nog personeelskosten bij. Dat bracht de rekening op een miljoen euro per dag, voor een systeem dat 200.000 tests aankan, maar er afgelopen twee weken slechts zo’n 12.000 per dag uitvoerde.

„Natuurlijk is het zonde van het geld. We zijn piepend en knarsend tot stilstand gekomen. Maar we moeten de winkel open houden, ook als er eventjes weinig klanten zijn. Dat is de prijs de we betalen om wanneer het straks weer nodig is verzekerd te zijn van voldoende capaciteit. Het risico is te groot dat bedrijven zouden zeggen: we gaan iets anders doen. De brandweer betalen we ook niet per gebluste brand”, aldus Pier Eringa, topman van de stichting.

03.30 - Ministerie reageert op advies over inzet Moderna bij jongeren

Het ministerie van Volksgezondheid reageert vrijdag op het advies van de Gezondheidsraad over de inzet van het Moderna-vaccin bij jongeren vanaf 12 jaar. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

Eerder werd al het vaccin van Pfizer goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar. Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek.

In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.

Adblock test (Why?)


LIVE | Florida maakt einde aan mondkapjesplicht op scholen, elders juist weer herinvoering - Telegraaf.nl
Read More

Air France-KLM hoopt op slecht weer: 'Positieve gevolgen voor aantal vliegvakanties' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Air France-KLM hoopt op slecht weer: 'Positieve gevolgen voor aantal vliegvakanties'  AD.nl
  2. Huwelijk Air France-KLM onder druk, maar is dat ook reden tot scheiden?  Het Financieele Dagblad
  3. Weer rode cijfers Air France-KLM: 1,5 miljard euro verlies  Up in the Sky
  4. Air France-KLM durft weer vooruit te kijken: 'Zijn door enorm diep dal gegaan'  AD.nl
  5. Opnieuw miljardenverlies voor Air France-KLM, aantal passagiers krabbelt op  NH Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Air France-KLM hoopt op slecht weer: 'Positieve gevolgen voor aantal vliegvakanties' - AD.nl
Read More

Industrie Jacht op schaarse onderdelen is in volle gang Van auto - Het Financieele Dagblad

U heeft een account, u bent abonnee? Log hier in

Krijg direct toegang tot dit artikel

Gratis registreren

Adblock test (Why?)


Industrie Jacht op schaarse onderdelen is in volle gang Van auto - Het Financieele Dagblad
Read More

Coronanieuws: bijna verdubbeling van het aantal bedden voor coronapatiënten - Omroep Brabant


De Brabantse ziekenhuizen hebben hun beschikbare bedden voor coronapatiënten weer opgeschaald. "Vorige week waren er nog 50 bedden, nu zijn dat er 90", laat woordvoerder Marieke van Bommel namens het ROAZ, het Brabantse ziekenhuisoverleg, weten. "We vangen nu ook patiënten op uit Amsterdam en Rotterdam waar ze een tekort aan bedden hebben."

Volgens de laatste cijfers liggen er 72 patiënten met corona in de Brabantse ziekenhuizen. Zes van hen zijn overgebracht vanuit de Randstad, waar het drukker is met coronapatiënten. "Het merendeel van deze patiënten heeft geen of één vaccinatie gehad en is bovendien onder de 70 jaar. Er zitten ook twintigers en dertigers tussen. Maar er liggen ook mensen die wel twee keer gevaccineerd zijn tussen. Dat maakt deze variant zo onvoorspelbaar", zegt de woordvoerder voor de Brabantse ziekenhuizen.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: bijna verdubbeling van het aantal bedden voor coronapatiënten - Omroep Brabant
Read More

LIVE | Engelsen kunnen zich nu ook in het circus laten vaccineren - Telegraaf.nl

16.52 - Tienduizenden Fransen protesteren tegen coronapas, agenten gewond geraakt

Opnieuw massale protesten in Parijs, Nice, Nantes en andere grote steden. Fransen zijn deze zaterdag weer met tienduizenden de straat op gegaan om te demonstreren tegen coronamaatregelen zoals de pass sanitaire en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. De autoriteiten verwachten bij de demonstraties in talrijke steden ongeveer 150.000 deelnemers. Vorige week betoogden ruim 160.000 mensen, de week daarvoor 110.000.

Alleen al in de hoofdstad Parijs zijn meerdere grote protesten. Een van de marsen leidt naar het ministerie van Volksgezondheid. Zo’n 3000 politieagenten zijn ingezet. Toen relschoppers straten blokkeerden met afvalcontainers, grepen eenheden in met traangas. Meerdere agenten raakten gewond, melden Franse media. Op beelden is te zien hoe sommige agenten worden bekogeld met vuurwerk of vlam vatten door brandende containers op straat.

Met de coronapas kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen. Het bewijs wordt op steeds meer plaatsen verplicht, vanaf 9 augustus bijvoorbeeld voor cafés en restaurants, grote winkelcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en treinen over lange afstanden. De regering wil daarmee het vaccineren stimuleren.

Fransen kunnen de gezondheidspas op hun smartphone zetten. Nederlanders kunnen de Europees erkende CoronaCheck-app gebruiken.

In het Zwitserse Luzern deden naar schatting 5000 mensen mee aan een betoging tegen de Zwitserse coronabeperkingen en de vaccinatiecampagne. Volgens de politie raakte een agent gewond. Twee personen werden aangehouden.

14.39 - Rotterdamse haven begint maandag met vaccineren zeevaarders

Het Havenbedrijf Rotterdam begint maandag met het vaccineren van alle zeevarenden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de branchevereniging voor de zeescheepvaart KNVR.

Het gaat vooralsnog om een proef in de regio Rotterdam, waarbij gedurende een periode van twee maanden 10.000 vaccins beschikbaar zijn voor alle zeeschepen. De maatregel ligt in het verlengde van het KVNR-programma voor het vaccineren van zeevarenden die varen onder Nederlandse vlag of voor een Nederlandse rederij.

De Rotterdamse haven heeft zich naar eigen zeggen vanaf het begin van de pandemie altijd ingezet voor zeevarenden, onder andere door het ontvangen van zeeschepen die op andere plekken in de wereld geweigerd werden. Daarnaast heeft de haven bijgedragen aan het mogelijk maken van wisselingen van bemanningen die op andere plekken nergens konden plaatsvinden.

14.10 - Engelsen kunnen zich nu ook in het circus laten vaccineren

Engelsen die zich willen laten inenten tegen het coronavirus kunnen nu ook terecht bij circussen en op sport- en festivalterreinen. De autoriteiten zetten op grote schaal ’pop-up’ priklocaties op om meer mensen te kunnen bereiken, berichten Britse media.

Passanten en toeschouwers kunnen zich onder meer laten inenten bij een tent vol jongleurs en acrobaten van Circus Extreme in Halifax. Circusdirecteur John Haze vertelde geen moment te hebben geaarzeld toen gezondheidsdienst NHS aangaf een vaccinatielocatie neer te willen zetten bij zijn circus. „We hopen dat veel mensen er gebruik van maken.”

Ook festivalbezoekers hoeven soms niet ver te lopen om zich te laten prikken. Er wordt een vaccinatielocatie gevestigd in een bus bij het Summer of Love Festival in Londen. Sportliefhebbers kunnen zich voor een inenting melden bij het stadion van Burnley FC in Lancashire. Op de Twitterpagina van de Premier League is te zien hoe voetballer Dwight McNeil van die club zich daar met opgestoken duim laat inenten.

Bestuurder Nikki Kanani van het vaccinatieprogramma in Engeland zei dat vaccinatieplekken worden neergezet op allerlei plaatsen waar veel mensen komen. „Van festivals tot boerderijwinkels, circustenten tot sportstadions.”| Ze zei ook dat de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus de snelste is uit de geschiedenis van de NHS.

In Engeland heeft ongeveer 87 procent van de volwassenen minstens één prik gehad. Jongvolwassenen blijven echter achter. Bijna een derde van de Engelsen in de leeftijdsgroep 18-29 zou nog helemaal niet zijn gevaccineerd. Minister van Volksgezondheid Sajid Javid erkende onlangs dat meer gedaan moet worden om die groep te bereiken.

12.44 - ’Duitse politici willen af van gratis sneltesten’

Niet-gevaccineerde Duitsers moeten later dit jaar waarschijnlijk zelf gaan betalen voor hun sneltesten. Die zijn nu nog gratis, maar regeringspartijen CDU/CSU en SPD willen dat volgens bronnen van de krant Bild veranderen als alle Duitsers de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren.

Dat betekent dat niet-gevaccineerde burgers mogelijk in september of oktober zelf moeten afrekenen als ze naar een testlocatie gaan. Dat kan de schatkist volgens Bild miljarden besparen. Voor niet-gevaccineerde Duitsers is het gevolg dat sommige uitstapjes duurder worden. Ze kunnen bijvoorbeeld een testuitslag nodig hebben voor restaurantbezoek.

De autoriteiten hebben formeel nog niet bevestigd dat straks moet worden betaald voor de testen. „Minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft weken geleden al gezegd dat hij het denkbaar acht dat testen op enig punt niet meer gratis zijn voor niet-gevaccineerden”, liet het ministerie van Spahn weten aan persbureau DPA. „De precieze datum moet nog worden vastgesteld.”

6.45 - Experts: richt ’taskforce ventilatie’ op voor coronabestrijding

Het kabinet zou een ’taskforce ventilatie’ in moeten stellen die naast het OMT advies geeft over de juiste regels voor het verversen van lucht in binnenruimtes. Daartoe roepen meerdere hoogleraren op in Trouw. De huidige ventilatieadviezen gaan volgens de experts niet ver genoeg. Een brief hierover aan het ministerie van Volksgezondheid is volgens hen vooralsnog onbeantwoord gebleven.

De overheid kwam eerder deze maand met een strakker advies over ventileren. „Zorg voor voldoende frisse lucht binnen en dan praat je dus over thuis, het werk, school, winkels en horeca”, zei demissionair premier Mark Rutte in een coronapersconferentie. „En thuis betekent dat bijvoorbeeld zorg ervoor dat er minimaal een kwartier per dag frisse lucht door het huis stroomt.”

De experts in Trouw zijn het vooral met dat laatste niet eens. Hoogleraar binnenmilieu Philomena Bluyssen van de TU Delft noemt dat advies „een lachertje” en vraagt zich af waar Rutte het op baseert. „Een kwartiertje doorluchten is niet genoeg. Stel je voor dat iemand binnen meerdere sigaretten rookt, die lucht verdwijnt niet na een kwartiertje luchten.” Hoogleraar aerodynamica Bert Blocken stelt dat een kwartier per uur luchten veel meer nut zou hebben.

„Ik zie onmiddellijk beperkingen”, zegt viroloog Louis Kroes over het ventilatieadvies. „In de winter gaan we meer naar binnen en zijn de mogelijkheden voor ventilatie beperkter. Als het vriest, moeten we toch ramen en deuren dichtdoen.” Wel vindt hij het advies een goede manier om het belang van ventilatie te onderstrepen.

Wat Bluyssen en Blocken betreft wordt het huidige ’ventilatieplan’ uitgebreid. Er zou meer aandacht moeten komen voor het goed verversen van lucht, bijvoorbeeld door de airco thuis uit te zetten wanneer er bezoek is. „Omdat een airco alleen aanwezige lucht koelt en hergebruikt”, legt Bluyssen uit. De hoogleraar vindt dat er ook in de horeca meer aandacht moet worden gelegd op goede ventilatie. „In België hangt in ieder café een CO2-meter. Als die boven de 900 parts per million uitkomt, moeten een aantal mensen het restaurant uit.”

Onlangs bleek nog dat het kabinet had besloten de ventilatieregels voor de horeca juist te versoepelen. Met de aanpassing van de Drank- en horecawet is sinds 1 juli de ventilatienorm voor de horeca vijf keer lager geworden dan deze was. Deskundigen spraken daar in NRC hun verbazing over uit. Het kabinet kijkt nu hoe het de oude, strengere ventilatienormen voor de horeca weer kan invoeren.

6.30 - Nog twee gebieden in China melden Covid-uitbraken

China’s ergste uitbraak van coronabesmettingen in maanden heeft zich naar twee andere delen van het land verspreid, meldden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. Het gaat om 55 nieuwe besmettingen in de provincie Fujian en de regio Chongqing. Eerder werden in vier andere provincies en in hoofdstad Beijing al uitbraken van de Delta-variant gemeld.

Het land neemt geen halve maatregelen om de uitbraken in de kiem te smoren. In Nanjing, waar sinds 20 juli meer dan 200 besmettingen zijn vastgesteld, zijn alle toeristische attracties en culturele locaties zaterdag gesloten. Bovendien heeft de stad in de afgelopen week alle 9,2 miljoen inwoners twee keer getest.

In de provincie Jiangsu zitten honderdduizenden mensen in lockdown. De 1,5 miljoen inwoners van toeristenstad Zhangjiajie, in de provincie Hunan, zijn sinds vrijdag in lockdown nadat duidelijk was geworden dat enkele besmette personen een theatervoorstelling hadden bijgewoond. In het Changping-district van Beijing, waar twee lokaal overgedragen besmettingen zijn vastgesteld, gingen donderdag 41.000 mensen in lockdown.

China heeft sinds de uitbraak van de pandemie 92.930 besmettingen en 4636 doden geregistreerd. Volgens de National Gezondheidscommissie zijn tot nu toe in het hele land meer dan 1,6 miljard vaccinaties toegediend, op een geschatte bevolking van 1,4 miljard. China streeft ernaar dat 80 procent van de bevolking tegen het einde van het jaar volledig is gevaccineerd.

Adblock test (Why?)


LIVE | Engelsen kunnen zich nu ook in het circus laten vaccineren - Telegraaf.nl
Read More

ProRail verwacht tot oktober problemen door personeelstekort - RTL Nieuws

Zo reden er gisteren door de onderbezetting tot 23.00 uur geen intercity's tussen Amsterdam en Amersfoort en was dat in de nacht van donderdag op vrijdag het geval op de trajecten Utrecht-Arnhem, Ede Wageningen-Barneveld Zuid en Utrecht Centraal-Rhenen. 

ProRail zegt dat er tot 1 oktober 'een extra uitdaging' is vanwege vakantieverlof in combinatie met de onderbezetting op de verkeersleidingsposten. "Natuurlijk doen we er wel alles aan om het te voorkomen."

Het bedrijf heeft al langer te maken met een tekort aan verkeersleiders en probeert ook al langere tijd nieuwe mensen te werven. EditieNL-verslaggever Lonneke Haveman ervaarde zelf hoe het is om verkeersleider te zijn.

ProRail probeert de problemen onder meer aan te pakken door recent gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels elders in de organisatie werken, tijdelijk weer in te zetten op locaties waar ze hard nodig zijn. Ook is het werving- en selectiebudget verhoogd.

"Onze treinverkeersleiders zetten al een tijd alles op alles om de roosters te vullen. Ze komen regelmatig zelfs werken op een vrije dag als iemand zich onverhoopt ziek meldt. Daarom doen we er ook alles aan om hun zomervakantie door te laten gaan. Tegelijkertijd zetten onze collega’s alle zeilen bij om treinuitval zoveel mogelijk te voorkomen", aldus de spoorbeheerder.

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de werkwijze van ProRail moet veranderen. Volgens hen is deze nu te kwetsbaar. "Het is aan de reiziger niet uit te leggen dat als iemand uitvalt, het treinverkeer stil ligt", stelt directeur Freek Bos.

Adblock test (Why?)


ProRail verwacht tot oktober problemen door personeelstekort - RTL Nieuws
Read More

'ProRail verwacht treinuitval tot oktober door tekort aan verkeersleiders' - Telegraaf.nl

Het bedrijf heeft al langer te maken met een tekort aan verkeersleiders. Daardoor is het lastig om de roosters rond te krijgen en kan een enkele afmelding volgens de spoorbeheerder er voor zorgen dat er minder treinen rijden.

Zo reden er vrijdag door de onderbezetting tot 23.00 uur geen intercity’s tussen Amsterdam en Amersfoort en was dat in de nacht van donderdag op vrijdag het geval op de trajecten Utrecht-Arnhem, Ede Wageningen-Barneveld Zuid en Utrecht Centraal-Rhenen. Volgens Rover springen er momenteel mensen bij in onder meer op posten in Roosendaal, Kijfhoek (Zuid-Holland) en Utrecht, waar veel krapte zou zijn in het rooster.

ProRail bevestigt dat er tot 1 oktober „een extra uitdaging” is vanwege vakantieverlof in combinatie met de onderbezetting op de verkeersleidingsposten. „Natuurlijk doen we er wel alles aan om het te voorkomen.”

ProRail probeert de problemen onder meer aan te pakken door recent gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels elders in de organisatie werken, tijdelijk weer in te zetten op locaties waar ze hard nodig zijn. Ook is het werving- en selectiebudget dit jaar ten opzichte van 2018 bijna acht keer zo hoog.

„Onze treinverkeersleiders zetten al een tijd alles op alles om de roosters te vullen. Ze komen regelmatig zelfs werken op een vrije dag als iemand zich onverhoopt ziek meldt. Daarom doen we er ook alles aan om hun zomervakantie door te laten gaan. Tegelijkertijd zetten onze collega’s alle zeilen bij om treinuitval zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus de spoorbeheerder.

Rover vindt dat de werkwijze van het spoorbedrijf minder kwetsbaar opgezet moet worden. „Het is aan de reiziger niet uit te leggen dat als iemand uitvalt, het treinverkeer stil ligt”, stelt directeur Freek Bos. „Dat vraagt om een fundamenteel andere inrichting van de systemen, waarin het vervoeren van reizigers voorop moet staan.”

ProRail moet wat de reizigersorganisatie betreft „alles uit de kast halen” om hinder op het spoor te beperken. Zo zouden er bij roosterproblemen minder treinen moeten rijden, in plaats van dat een traject helemaal stilvalt. Ook verwacht Rover dat mensen die door zulke spoorhinder alternatief vervoer moeten regelen „ruimhartig” gecompenseerd worden en dat de reisinformatie duidelijker wordt, wanneer het personeelstekort voor problemen zorgt.

De organisatie prijst het ProRail-personeel dat nu bijspringt vanwege de krapte. „Rover heeft begrepen dat de medewerkers op de verkeersleiding momenteel maximaal flexibel bijspringen waar nodig en heeft daar veel waardering voor.”

Adblock test (Why?)


'ProRail verwacht treinuitval tot oktober door tekort aan verkeersleiders' - Telegraaf.nl
Read More

Rioolwater vaker onderzocht op corona zodat GGD sneller kan ingrijpen - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Rioolwater vaker onderzocht op corona zodat GGD sneller kan ingrijpen  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Rioolwater vaker onderzocht op corona zodat GGD sneller kan ingrijpen - AD.nl
Read More

Jumat, 30 Juli 2021

Walmart en Disney stellen prik verplicht voor personeel - NOS

De baas van de CDC, het Amerikaanse RIVM, veroorzaakte verwarring door te zeggen dat de regering-Biden nadenkt over een vaccinverplichting. Gevraagd door een Fox News-presentator of men op een federaal niveau een verplichting overweegt, antwoordde Rochelle Walensky: "Dat is iets waar de regering naar kijkt". Ze vergeleek het met de vaccins voor polio of kinkhoest die nu al verplicht zijn bij federale instellingen als scholen.

Later verduidelijkte Walensky haar standpunt: ze had aangenomen dat de vraag ging over verplichte vaccinaties voor werknemers van bedrijven en een deel van het overheidspersoneel, waar president Biden gisteren op zinspeelde. "Er komt geen federale verplichting", onderstreepte ze.

Adblock test (Why?)


Walmart en Disney stellen prik verplicht voor personeel - NOS
Read More

Amazon krijgt boete van 746 miljoen euro van privacywaakhond - RTL Nieuws

De boete is 16 juli al opgelegd, maar het werd vandaag bekend. De boete werd tussen neus en lippen door vermeld in een voetnoot van de kwartaalcijfers.

Amazon is in de EU gevestigd in Luxemburg en valt daarom onder de CNPD. De zaak in kwestie loopt al sinds 2019, toen La Quadrature du Net, een Franse organisatie voor het beschermen van privacyrechten een klacht indiende.

Ongegrond

De verwerking van persoonsgegevens door Amazon is niet in overeenstemming met de General Data Protection Regulation (GDPR) van de EU, aldus de CNPD. Wat Amazon precies verkeerd heeft gedaan volgens de Luxemburgers is trouwens niet bekend. CNPD publiceert die informatie zelf niet en ook Amazon maakt aan de inhoud weinig woorden vuil.

Wel zegt Amazon dat de beschuldigingen ongegrond zijn, en dat het van plan is om in beroep te gaan. "Wij zijn van mening dat het besluit van de CNPD ongegrond is en zijn van plan ons krachtig te verdedigen in deze kwestie". 

Vaker in de fout

Het is niet de eerste keer dat Amazon wordt beboet voor overtreding van de privacyregels. Zo moest het bedrijf vorig jaar 35 miljoen euro overmaken omdat de regels over het cookiegebruik voor advertenties op hun site geschonden waren.

Volgens de Franse privacywaakhond CNIL had Amazon cookies geplaatst op computers van gebruikers zonder dat ze daar vooraf toestemming voor hadden gevraagd. Ook ontbrak het aan adequate informatie over de cookies. Dat moet wel volgens de Franse privacywet.

Nieuwe regels

Toezichthouders in Europa kunnen sinds de invoering van de nieuwe privacyregels (GDPR) in 2018 boetes opleggen van maximaal 4 procent van de wereldwijde omzet. De hoogste boete tot nu toe is naar Google gegaan, omdat het aan haar gebruikers niet duidelijk had gemaakt welke data het verzamelde. Die boete van 50 miljoen euro, in januari 2019, werd ook opgelegd door de CNIL.

In Nederland is de GDPR bekend als de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Adblock test (Why?)


Amazon krijgt boete van 746 miljoen euro van privacywaakhond - RTL Nieuws
Read More

Deze trein rijdt niet: vijf vragen over het personeelstekort bij ProRail - NU.nl

Meerdere treinen konden deze week niet rijden vanwege een personeelstekort bij de verkeersleiding van ProRail. De spoorbeheerder kampt al langer met een gebrek aan voldoende verkeersleiders. Eerder dit jaar vielen ook al treinen uit door onderbezetting. Vijf vragen over het personeelsprobleem bij de verkeersleiding van ProRail.

Wat is er aan de hand?

  • Woensdag leidde een ziekmelding op de verkeersleidingspost ertoe dat van 's ochtends vroeg tot diep in de middag minder treinen reden rond Utrecht Centraal.
  • Donderdagavond kwam het treinverkeer stil te liggen tussen Utrecht, Arnhem, Ede-Wageningen, Barneveld en Rhenen na een ziekmelding. Als gevolg daarvan konden geplande werkzaamheden niet doorgaan.
  • Vrijdag kon de sprinter tussen Driebergen-Zeist en Veenendaal Centrum niet rijden.
  • Vrijdagmiddag kwamen daar de intercity's tussen Amsterdam en Amersfoort bij.
  • 17 juni reden minder treinen rondom Amersfoort als gevolg van ziekteverzuim bij de verkeersleiding van ProRail.

Wat is de oorzaak van het personeelstekort?

De voornaamste oorzaak is dat er aan de ene kant personeelsleden met pensioen gaan of doorstromen naar een andere functie en het aan de andere kant heel lastig is om nieuwe mensen te vinden, zegt een woordvoerder van ProRail.

Het probleem speelt met name bij de verkeersleidingspost in Utrecht, dat het drukste deel van het Nederlandse spoor voor zijn rekening neemt. "Woensdag hadden we te maken met een ziekmelding. Normaal kunnen we dat wel opvangen, maar nu helaas niet. We zitten erg dun in ons jasje", zegt hij.

In hoeverre speelt corona een rol?

"Het maakt ons een stuk voorzichtiger. Waar je normaal kunt doorwerken bij een snotneus, moet je nu thuisblijven. Het zorgt voor een extra factor, maar het probleem van de onderbezetting speelt al langer", aldus de woordvoerder.

Zag ProRail de pensioengolf niet aankomen?

"Nu kunnen we misschien zeggen dat we extra vaart hadden moeten zetten achter het personeelsbeleid. Al wisten we een aantal jaren geleden niet dat we in zo'n krappe arbeidsmarkt terecht zouden komen. Natuurlijk kijken we ook naar onszelf. Hoe hadden we dit beter kunnen doen en hoe kunnen we dit in de toekomst beter doen?"

Vakbond FNV Spoor vindt dat ProRail beter had moeten anticiperen op de uitstroom van personeelsleden. "Wij roepen dit al zes jaar", zegt bestuurder Henri Janssen. "Je kunt mij niet vertellen dat als je 24/7 het spoor veilig kunt houden, je niet kunt zien aankomen dat mensen met pensioen gaan", zegt hij. "Dat kan geen verrassing zijn. Je hebt als organisatie redelijk in de smiezen wanneer iemand jarig is."

De verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht.

De verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht.

De verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht.

Foto: ANP

Waarom lukt het niet om genoeg treindienstleiders te vinden?

"Het is heel lastig om nieuwe mensen te vinden. De opleiding tot treindienstleider duurt negen maanden en de kans dat iemand niet slaagt, is groot. Dus kiezen mensen eerder voor zekerheid, voor een baan waar ze gelijk aan de slag kunnen", licht de zegsman toe.

De verkeersleiding heeft momenteel zestig vacatures openstaan. Daar komen volgens de woordvoerder duizenden sollicitanten op af, maar het merendeel valt vroegtijdig af. Ongeveer honderd mensen zitten nu in de (betaalde) opleiding, waarvoor gemiddeld zo'n 5 procent slaagt. "De opleiding is echt pittig, vergelijkbaar met die van de luchtverkeersleiding", zegt hij.

In Nederland rijden de treinen op een automatisch systeem. "Als er niets aan de hand is, monitor je. Dat kan uren achter elkaar zo doorgaan, maar als er opeens een incident is, moet je van 0 naar 100 gaan en direct kunnen handelen. Dat kunnen niet veel mensen", aldus de woordvoerder.

Wat doet ProRail om het tekort aan te pakken?

ProRail heeft het wervingsbudget opgeschroefd en gaat ook de opleidingscapaciteit uitbreiden. Ook probeert de spoorbeheerder recent gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels elders in de organisatie werken, tijdelijk weer in te zetten op locaties waar ze hard nodig zijn.

Verder spijkert ProRail op korte termijn treindienstleiders uit andere delen van het land bij over het Utrechtse spoornetwerk. Collega's kunnen namelijk niet zomaar bijspringen. "Daarvoor moet je echt kennis hebben van bepaalde stukken spoor".

Uiteindelijk denkt ProRail in 2023 weer op volle oorlogssterkte te zijn. Tot die tijd is de verwachting dat er vaker treinen gaan uitvallen door het personeelstekort. Al zal ProRail er volgens de zegsman alles aan doen om dat te voorkomen.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.

Adblock test (Why?)


Deze trein rijdt niet: vijf vragen over het personeelstekort bij ProRail - NU.nl
Read More

Boete Amazon grootste ooit uitgedeeld door een privacywaakhond in EU - NRC

Toezichthouder Luxemburg De internetgigant meldt dat het gaat om het op een onjuiste manier verwerken van persoonsgegevens.

Het nieuwe bezorgstation van techbedrijf Amazon in Rozenburg-Schiphol.
Het nieuwe bezorgstation van techbedrijf Amazon in Rozenburg-Schiphol. Foto MARCO DE SWART/ANP

Bijna driekwart miljard euro. Zo hoog is een boete die internetgigant Amazon boven het hoofd hangt. Het is de grootste boete ooit uitgedeeld door een privacywaakhond in een EU-land.

Het boetebesluit van de Luxemburgse toezichthouder CNPD stond beschreven in financiële informatie bij de presentatie van nieuwe kwartaalcijfers van Amazon. Het bedrijf gaat in bezwaar tegen de beslissing, die dateert van half juli. Het Europese hoofdkantoor van Amazon zetelt in Luxemburg en het bedrijf valt dus onder de lokale toezichthouder.

Europese AVG

De CNPD zelf wil nog geen uitleg geven over het besluit. Daarom is het nog onduidelijk waar Amazon volgens de toezichthouder precies de fout in ging. De internetgigant zelf meldt dat het gaat om het op een onjuiste manier verwerken van persoonsgegevens. Dat zou gebeuren rond het laten zien van persoonlijke advertenties aan gebruikers.

In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), in het Engels 'GDPR', staan de privacyregels beschreven die gelden binnen de Europese Unie. Zo mogen persoonsgegevens niet worden gebruikt voor doeleinden waar de gebruiker geen toestemming voor heeft gegeven. En er staat in dat bedrijven heel helder moeten uitleggen hoe zij persoonsgegevens gebruiken.

In 2018 verving deze privacywet de oude privacyregels. De hoogte van de boetes steeg toen flink. Bij het berekenen van boetes wordt gekeken naar de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf. Dat kan een reden zijn dat de boete van Amazon zo hoog uitpakt.

Amazon: geen data uitgelekt

Amazon schrijft dat het bedrijf het oneens is met de Luxemburgse interpretatie van de Europese wetgeving en dat het de boete sowieso te hoog vindt. Ook schrijft het dat er geen data van klanten zijn uitgelekt naar derde partijen.

Er worden in Europa elk jaar meer boetes uitgedeeld op basis van de AVG-wetgeving. De hoogste tot dusver was een boete van 60 miljoen euro voor Google, opgelegd door de Franse toezichthouder. Die boete ging over meerdere overtredingen van de privacywet. Zo had het bedrijf niet goed uitgelegd aan gebruikers wat het met persoonlijke gegevens doet. Google procedeerde tot het hoogste Franse rechtscollege, maar de boete bleef staan.

Kwartaalcijfers

Het Amerikaanse bedrijf had vrijdag ook een moeilijke dag op de beurs. De koers zakte met 7 procent. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers meldde het dat de omzetgroei zal afremmen, omdat klanten weer meer buiten de deur kopen in plaats van in Amazons webwinkel. En mensen doen nu andere dingen behalve winkelen, lichtte Brian Olsavsky, Amazons financiële topman, toe.

De omzet klom afgelopen kwartaal met 27 procent tot ruim 113 miljard dollar. Voor het derde kwartaal denkt de onderneming dat de omzetgroei zal uitkomen tussen de 10 tot 16 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Wel behaalde Amazon een indrukwekkende winst van 7,8 miljard dollar, tegen 5,2 miljard dollar een jaar terug. De divisie van clouddiensten voor bedrijven had een sterke groei laten zien.

Het was de eerste cijferpresentatie van de nieuwe ceo Andy Jassy, die oprichter Jeff Bezos begin juli na 27 jaar heeft vervangen.

Adblock test (Why?)


Boete Amazon grootste ooit uitgedeeld door een privacywaakhond in EU - NRC
Read More

Opgelet: het personeelstekort bij ProRail is zó groot dat er veel treinen uitvallen deze zomer - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Opgelet: het personeelstekort bij ProRail is zó groot dat er veel treinen uitvallen deze zomer  AD.nl
  2. Tekort verkeersleiders: geen intercity's tussen Amsterdam en Amersfoort  RTL Nieuws
  3. Deze trein rijdt niet: vijf vragen over het personeelstekort bij ProRail  NU.nl
  4. Voor tweede keer deze week treinuitval door tekort aan verkeersleiders  NU.nl
  5. Let op: opnieuw treinuitval door tekort aan verkeersleiders  indebuurt
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Opgelet: het personeelstekort bij ProRail is zó groot dat er veel treinen uitvallen deze zomer - AD.nl
Read More

Kabinet besluit dat tieners Moderna-vaccin kunnen krijgen, Pfizer blijft de norm - NU.nl

Tieners tussen de twaalf en zeventien jaar oud kunnen vanaf dit weekeinde ook gevaccineerd worden met het coronavaccin van Moderna. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag besloten naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad van donderdag. Tot nu toe kregen tieners alleen het Pfizer-vaccin toegediend. Dat zal gezien de grote voorraad voorlopig ook zo blijven.

Het kabinetsbesluit heeft met name gevolgen voor de vaccinatiecampagne op de eilanden Saba en Sint-Eustatius, waar uitsluitend met het Moderna-vaccin geprikt wordt.

Jongeren in Nederland krijgen ondanks het besluit voorlopig alleen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Er is voorlopig meer dan genoeg voorraad van het Pfizer-vaccin beschikbaar en de leveringen zijn stabiel, laat GGD GHOR Nederland weten.

Eerder keurde het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) het Moderna-vaccin al goed voor deze leeftijdsgroep. Het vaccin biedt tieners voldoende bescherming tegen COVID-19 en kan veilig worden toegediend. De inzet van het vaccin bij tieners kan bijdragen aan het afremmen van de epidemie, oordeelde de Gezondheidsraad donderdag.

Na de inenting met het Moderna-vaccin kunnen er, net als bij de Pfizer-prik, twee heftige bijwerkingen ontstaan: een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en ontsteking van het hartzakje (pericarditis). Dit komt echter zelden voor. Na twintig miljoen gezette Moderna-prikken in Europa zijn er slechts 38 meldingen van deze bijwerkingen bekend. De meeste patiënten waren binnen enkele dagen hersteld.

Niet duidelijk of inzet tot versnelling van vaccinatieprogramma leidt

Het is de vraag of de inzet van het Moderna-vaccin tot een significante versnelling van het vaccinatieprogramma zal leiden. In Nederland wordt het Pfizer-vaccin het meest gebruikt (14,75 miljoen prikken). Tot dusver zijn ruim 1,7 miljoen prikken met een dosis van het Moderna-vaccin gezet.

Het ministerie van Volksgezondheid maakte eerder deze week nog bekend dat jongeren die hun tweede prik op 16 augustus of later hadden gepland hun afspraak met twee weken konden vervroegen, omdat begin augustus ruim voldoende Pfizer-vaccins op voorraad zouden zijn. Ook waren er voldoende prikslots over.

Adblock test (Why?)


Kabinet besluit dat tieners Moderna-vaccin kunnen krijgen, Pfizer blijft de norm - NU.nl
Read More

Coronanieuws: voorlopig geen Moderna-prik voor jongeren, genoeg Pfizer - Omroep Brabant


Door een herberekening van de coronaregels kunnen bij de Passiespelen in het Limburgse Tegelen meer bezoekers komen. Op basis van die herberekening kunnen er per voorstelling 125 mensen extra naar binnen, werd vrijdag bekend. "Een uitbreiding van de capaciteit met ruim 125 plaatsen van 580 naar iets meer dan 700, exclusief rolstoelplaatsen", aldus een woordvoerder van de organisatie vrijdag. "Een welkome uitbreiding, vooral voor de zondagmatinees", benadrukt een woordvoerder van de organisatie.

Adblock test (Why?)


Coronanieuws: voorlopig geen Moderna-prik voor jongeren, genoeg Pfizer - Omroep Brabant
Read More

Amazon krijgt GDPR-boete van 746 miljoen euro - IT Pro - Nieuws - Tweakers

Amazon heeft een boete van 746 miljoen euro opgelegd gekregen van de Luxemburgse privacywaakhond CNPD vanwege inbreuken op de Europese privacyrichtlijn GDPR. Amazon is het niet eens met het boetebesluit .

Amazon heeft de GDPR geschonden met de verwerking van persoonsgegevens, concludeert de Luxemburgse Commission Nationale pour la Protection des Données. De Luxemburgse autoriteit voor de bescherming van persoonsgegevens heeft de boete van 746 miljoen euro 16 juli opgelegd, blijkt uit documenten die Amazon heeft gepubliceerd. Ook moet Amazon bepaalde, niet nader beschreven, wijzigingen doorvoeren om een einde te maken aan de inbreuk op de GDPR. Op de website van de CNPD zelf staat op het moment van schrijven nog niets over de boete.

Volgens Amazon is er geen grond voor het boetebesluit en het bedrijf laat aan Politico weten er tegen in beroep te gaan. De boete volgt op onderzoek van de CNPD naar de handelwijze van Amazon, volgend op een klacht van de digitale burgerrechtenorganisatie La Quadrature du Net. Die organisatie diende de klachten in 2018 in bij de Luxemburgse databeschermingsautoriteit. Amazons Europese hoofdkantoor is gevestigd in Luxemburg.

Logo van La Quadrature du Net

In mei klaagde La Quadrature du Net nog dat er maar niks leek te gebeuren met de ingediende claims. Nu geeft de organisatie tegen Bloomberg aan dat het een eerste stap op weg naar een daadwerkelijke boete lijkt te zijn en de organisatie spreekt de hoop uit dat ook afgedwongen wordt dat Amazon stopt met zijn inbreukmakende gedrag.

In feite ging het in 2018 om klachten over de inbreuk op de GDPR door wat La Quadrature du Net de Gafam noemt, waarmee de organisatie Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft bedoelt. Die klachten werden mede namen 12.000 Europese burgers ingediend. De boete is een stuk hoger dan de WSJ eerder benoemde op basis van geruchten.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Adblock test (Why?)


Amazon krijgt GDPR-boete van 746 miljoen euro - IT Pro - Nieuws - Tweakers
Read More

Europese economie krabbelt op uit dubbele coronarecessie - NOS

De Europese economie zit opnieuw in de plus, na twee korte recessies door de coronacrisis. In de eurolanden bedroeg de groei het afgelopen kwartaal 2 procent, in de EU als geheel 1,9 procent.

Na de eerste coronarecessie in de eerste helft van 2020 was de economie hard gegroeid. Maar in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar was er sprake van een lichte krimp als gevolg van nieuwe lockdowns.

Hoeveel specifiek de Nederlandse economie afgelopen kwartaal groeide wordt pas later bekend, op dinsdag 17 augustus.

Werkloosheid omlaag

Door het herstel is de werkloosheid afgenomen. In de eurolanden was die in juni 7,7 procent, in de EU als geheel 7,1 procent. Daarmee is de werkloosheid nog wel iets hoger dan voor corona.

Inflatie omhoog

Het Europees statistisch bureau Eurostat kwam ook met een eerste schatting van de inflatie in juli. Die bedroeg 2,2 procent in de eurolanden. In juni was dat nog 1,9 procent. Vooral brandstof, gas en elektra stegen fors in prijs.

Het inflatiecijfer is ook belangrijk voor de Europese Centrale Bank. De stijging van de consumentenprijzen is nu hoger dan waar de Europese Centrale Bank naar streeft. Want die ziet 2 procent als een 'goede' inflatie. Is de inflatie minder, dan wijst dat op een stroef lopende economie. Ligt die erboven, dan is er mogelijk sprake van oververhitting.

Toch wil de ECB de economie voorlopig blijven stimuleren met een lage rente en steunprogramma's. Pas als de inflatie langdurig boven de 2 procent blijft wil de ECB de steun gaan afbouwen.

Adblock test (Why?)


Europese economie krabbelt op uit dubbele coronarecessie - NOS
Read More

Waarom wil de politiek in Nederland geen vaccinatieplicht? - NRC

Vaccinatieplicht Kunnen overheden mensen tot een prik dwingen en wat mogen bedrijven eisen? Zeven vragen over de vaccinatieplicht.

Italië
Italië

Regeringen van westerse landen aarzelen om het voorbeeld van de dictatuur Turkmenistan te volgen en een algemene vaccinatieplicht in te voeren. Maar in de Verenigde Staten hebben enkele grote bedrijven besloten van hun kantoorpersoneel een inentingsbewijs tegen het coronavirus te eisen. Zo zetten zij de maatschappelijke discussie op scherp.

Niet alleen in de Verenigde Staten, waar president Biden dinsdag zei een vaccinatieplicht voor federale ambtenaren te overwegen – Amerikaanse media voorspelden dat hij die donderdag daadwerkelijk zou afkondigen.

Europese landen als Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Griekenland hebben het vaccin al verplicht gesteld voor zorgmedewerkers. In de VS geldt dat in de staten New York en Californië. Ook het Amerikaanse ministerie voor Veteranenzaken eist dat het zorgpersoneel is gevaccineerd.

Gevaccineerden zullen beslist meer vrijheden hebben dan anderen

Helge Braun stafchef van Merkel

In dertien Europese landen is een vaccinatiebewijs een voorwaarde voor toegang tot uitgaansgelegenheden. De stafchef van de Duitse bondskanselier Merkel, Helge Braun, zei eerder deze week in een interview met dagblad Bild: „Gevaccineerden zullen beslist meer vrijheden hebben dan mensen die niet gevaccineerd zijn.”

Maar bijna geen enkele regering heeft een algemene vaccinatieplicht voorgesteld. Daarmee volgen zij de lijn van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die vreest dat het publieke vertrouwen in álle vaccinatiecampagnes schade zal oplopen als dwang in de plaats komt van voorlichting.

Lees ook: Virus rukt weer op in VS, Biden wil vaccinatieplicht ambtenaren

De afgelopen dagen kwam het ene Amerikaanse bedrijf na het andere met een plicht tot inenting voor hun werknemers (behoudens uitzonderingen, onder meer op medische gronden), zoals zakenbank Morgan Stanley, warenhuis Saks en mediabedrijven The Washington Post en CNN.

Druk op ongevaccineerden

De veel besmettelijker Deltavariant en het opnieuw oplopen van het aantal ziekenhuisopnamen – in de VS gaat het volgens de CDC, de Amerikaanse pendant van het RIVM, in 97 procent van de gevallen om patiënten die niet ingeënt zijn – werden door deze bedrijven genoemd als de belangrijkste redenen waarom de druk op ongevaccineerden wordt opgevoerd.

Dinsdag maakten Google en Facebook bekend dat zij direct beginnen met een vaccinatieplicht op hun kantoren. Zij kondigden bovendien aan dat zij ook voor hun vestigingen buiten de VS broeden op soortgelijke dwangmaatregelen.

Voor de VS met zijn 49 procent ingeënte volwassenen en stugge, vaak ideologische weigeraars, is de noodzaak tot drastische vaccinatiemaatregelen wellicht groter dan in Nederland, waar de vaccinatiegraad voor jongvolwassenen al op 62 procent ligt, en van daaraf snel stijgt naar 85 procent en hoger voor 55-plussers. Toch kan de situatie in de VS de Nederlandse opstelling beïnvloeden. Bijvoorbeeld als de VS besluiten de nu nog stringente inreisbeperkingen op te heffen, mits de reiziger is gevaccineerd.

De vaccinatieplicht, die lang een maatschappelijk taboe was – en niet alleen in Nederland – lijkt zo sluipenderwijs zijn intrede te doen in de VS en Europa.

1Facebook, Google en Netflix hebben besloten tot een vaccinatieplicht voor werknemers. Waarom hebben ze dat gedaan?

Grote Amerikaanse bedrijven nemen drastische maatregelen om besmetting onder hun personeel met de Deltavariant van het Sars-CoV-2 virus te voorkomen. Apple heeft besloten dat thuiswerken voorlopig de norm blijft. Tech-giganten Google en Facebook en streamingdienst Netflix nemen nog ingrijpender maatregelen voor hun Amerikaanse vestigingen: zij eisen van hun werknemers dat die zich laten vaccineren voordat ze op kantoor – of in het geval van Netflix: de set – mogen komen.

De gezondheid van werknemers staat voorop, schrijft Google-topman Sundra Pachi in een e-mail aan het personeel. „Ik hoop dat deze maatregelen voor iedereen een geruststelling zijn nu de kantoren weer open gaan.” Medewerkers die dat willen mogen tot zeker 18 oktober thuis blijven werken.

Ook Facebook-vicepresident Lori Goler verwijst naar de veiligheid en gezondheid van werknemers bij de afkondiging van een vaccinatieplicht voor degenen die op kantoor willen of moeten werken. Net als Google houdt Facebook enkele slagen om de arm. De invoering van de maatregel „zal variëren al naar gelang de lokale situatie en regelgeving”. En er komt een protocol voor wie niet kan worden gevaccineerd om „medische of andere redenen”. Google en Facebook schrijven dat ze de komende tijd zullen bekijken of er voor hun vestigingen buiten de VS maatregelen komen.

Bij Netflix ligt de situatie iets anders. Op de set van filmproducties moet iedereen gevaccineerd zijn, ook niet-werknemers, zoals acteurs. Een enkele productie is meteen hiertoe overgegaan. Hoofdrolspeler Sean Penn had geëist dat iedereen op de set van tv-serie Gaslit ingeënt zou zijn, en die verplichting is doorgevoerd. Netflix is het eerste productiebedrijf dat die eis voor alle filmopnamen stelt.

2Zijn er landen waar een vaccinatieplicht is ingevoerd?

Ja, twee: Indonesië en Turkmenistan hebben alle volwassen inwoners verplicht zich te laten inenten. Inwoners van de Indonesische hoofdstad Jakarta kunnen bij weigering een boete van omgerekend 300 euro krijgen. In het dictatoriale Turkmenistan, waar vorig jaar april een verbod op het woord ‘coronavirus’ werd ingevoerd, is in juli een vaccinatieplicht ingesteld.

In een reeks landen geldt een vaccinatieplicht voor specifieke beroepsgroepen of situaties. In de meeste gevallen gaat het om zorgpersoneel. In Kazachstan is een bewijs van inenting verplicht voor iedereen die in groepen van twintig personen of meer werkt.

3 In Nederland wil de politiek geen vaccinatieplicht. Waarom niet?

Over een algehele vaccinatieplicht is in de Nederlandse politiek momenteel geen debat. Een vaccinatieplicht is politiek zeer omstreden. Voor vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer staan zelfbeschikking en de integriteit van het lichaam voorop. De overheid mag niemand dwingen zich te laten prikken, is al heel lang de consensus in Nederland. Dit sluit aan bij de Nederlandse Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) waarin is opgenomen dat ieder mens het recht heeft zelf te beschikken over zijn lichamelijke integriteit.

Ook het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen is niet verplicht. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA), die vrijwillige vaccinatie steevast „onze belangrijkste troef” om uit de crisis te komen noemde, waarschuwde eerder dat alleen al een discussie over een plicht averechts zou kunnen uitpakken. Hij wil mensen liever blijven aanmoedigen, zei hij deze week. „Als je een verstandige keuze wil maken moet je het doen, maar het blijft echt je eigen keuze.”

Een heropening van de discussie over een algemene vaccinatieplicht lijkt niet voor de hand te liggen, gezien de relatief hoge vaccinatiegraad in vergelijking met andere landen. Van alle 50-plussers is al ruim 80 procent volledig gevaccineerd. Onder jongere groepen die hun eerste of tweede prik nog moeten halen is de vaccinatiebereidheid eveneens hoog. Dat maakt dat Nederland mag hopen dat op korte termijn een zekere mate van groepsimmuniteit wordt bereikt, die het onnodig kan maken om de overige Nederlanders te vaccineren.

4 Wordt er in Nederland overwogen een ‘coronapas’ in te voeren?

Nee, er zijn geen plannen om de toegang tot bijvoorbeeld horeca en musea te beperken tot mensen met een zogenoemde ‘coronapas’, zoals sommige andere Europese landen doen. Zo’n pas leidt in de praktijk tot een voorkeursbehandeling van gevaccineerden ten opzichte van mensen die niet zijn gevaccineerd. Nederland werkt wel met toegangsbewijzen voor bijvoorbeeld festivals, waar het risico op besmetting aanzienlijk is.

De toegang tot sectoren of voorzieningen afhankelijk maken van vaccinatie ligt gevoelig, een meerderheid in de Kamer sprak zich vorig jaar uit tegen wat partijen zien als een indirecte vaccinatieplicht. De liberale partijen VVD en D66 zijn wel bereid hierover te praten. Zij vinden dat de vrijheid om het vaccin te weigeren de vrijheid van anderen niet mag belemmeren. Ook wijzen deze partijen erop dat bijvoorbeeld kinderdagverblijven al het recht hebben om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

5Wat mogen bedrijven in Nederland vragen aan werknemers?

Werknemers mogen in principe niet verplicht worden om een vaccinatiebewijs te tonen. Daar is juridisch weinig ruimte voor, vanwege de rechten die in de Grondwet en het EVRM zijn vastgelegd. Mogelijk conflicteren deze wetten met de zorgplicht van bedrijven, zij moeten volgens de wet een gezonde werkomgeving waarborgen. De vraag is dan wat zwaarder weegt, het besmettingsrisico van een werknemer met kwetsbare gezondheid, of de lichamelijke integriteit van iemand die zich niet wilt laten vaccineren.

Uit de eerste jurisprudentie over vaccinatiedwang bleek dat een werknemer die zich niet wil laten vaccineren niet mag worden ontslagen. De zaak speelde bij een klein bedrijf in Curaçao dat een administratief medewerker op staande voet wilde ontslaan. De werknemers werken in het bedrijf samen in een kleine, slecht geventileerde ruimte. Maar zonder wettelijke vaccinatieplicht is weigering geen reden voor ontslag, aldus de uitspraak.

Bedrijven die gegevens van werknemers over vaccinatie vastleggen, handelen in beginsel in strijd met de privacywetgeving zoals vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Gegevens over gezondheid vallen onder ‘bijzondere persoonsgegevens’. Die mogen werkgevers alleen registreren in uitzonderlijke gevallen. Denk bijvoorbeeld aan piloten, kapiteins en machinisten die gecontroleerd moeten worden op drugs- en alcoholgebruik. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom om alleen te vragen of werknemers gevaccineerd zijn, als er geen andere manier is om aan de zorgplicht voor een gezonde werkomgeving te voldoen.

Een bedrijfsarts mag wél vragen of een werknemer zich heeft laten vaccineren. Daar hoeft de werknemer geen antwoord op te geven. De bedrijfsarts mag de informatie in algemene zin delen met de werkgever, op voorwaarde dat de arts geen informatie geeft over individuele werknemers. Zo kan het bedrijf inzicht krijgen in het aantal gevaccineerden op de werkvloer. Die informatie kan aanleiding geven om beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals een mondkapje, bril of handschoenen. Dit kan bijzonder relevant zijn voor bedrijven die met kwetsbare cliënten of collega’s werken.

Er lijkt vooralsnog weinig animo onder werkgevers om bij werknemers aan te dringen op vaccinatie, bleek uit een eerdere rondgang onder werkgevers in de zorgsector door NRC.

Lees ook: Gevaccineerd? Daar mag de baas niet zomaar naar vragen

6Wat mogen bedrijven, bijvoorbeeld café en restaurants, in Nederland vragen aan klanten?

Die mogen een vaccinatie- of testbewijs vragen. Op die manier kunnen bedrijven de toegang reguleren, zoals vastgelegd in de ‘Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen’. Die wet wordt gebruikt om, onder de noemer Testen voor Toegang, een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag verplicht te stellen bij een bezoek aan restaurant, musea of kerk.

Bedrijven hebben een wettelijke zorgplicht voor hun klanten, ze moeten een gezonde omgeving kunnen bieden. Op grond daarvan mogen ze een vaccinatiebewijs vragen, en mensen weigeren die dat niet kunnen laten zien.

Daartegenover staat dat bedrijven niet mogen discrimineren. Ook mag het opvragen van gegevens over de vaccinatie niet in strijd zijn met de privacywetgeving.

Bedrijven moeten kunnen aantonen dat het vragen om een vaccinatiebewijs noodzakelijk is om een doel te bereiken, zoals de veiligheid van de voorzieningen of producten. De voordelen moeten dan opwegen tegen de nadelen. Ook mag er geen minder ingrijpend alternatief voorhanden zijn om de zaak te regelen, anders moet dat gebruikt worden.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in april dat kinderdagverblijven vaccinaties verplicht mogen stellen. Het hof deed uitspraak in een zaak in Tsjëchië, aangespannen door een ouder van twee kinderen. De verplichte vaccinatie van kinderen is niet in strijd met het recht op privéleven. Bescherming van de volksgezondheid woog zwaarder, aldus het hof.

7 Wat doen andere Europese landen?

Binnen Europa is er verdeeldheid over het verplicht stellen van vaccinaties. Maar onder druk van nieuwe besmettingshaarden door varianten, neemt het aantal landen dat voor delen van de bevolking een vaccinatieplicht invoert de laatste weken toe.

Italië was lange tijd de uitzondering in Europa, het stelde voor zorgpersoneel in april al vaccinatie verplicht. Wie zich niet liet inenten, werd op non-actief gesteld of moest een andere functie zoeken waarbinnen niet met kwetsbare mensen werd gewerkt. Inmiddels zijn daar Frankrijk, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk bijgekomen (de laatste alleen vanaf oktober voor zorgwerkers in de ‘frontlinie’, zoals verpleeghuismedewerkers). In Vaticaanstad geldt sinds februari ook een plicht, alhoewel de kerkleiders na kritiek daarop die leken af te zwakken.

Een reeks andere landen, waaronder België en Duitsland, zeggen, voorlopig, duidelijk ‘nee’. Volgens bondskanselier Angela Merkel zorgt een plicht er niet voor dat het „vertrouwen groeit”. De Franse president Emmanuel Macron hintte er bij de aankondiging van de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel op 12 juli daarentegen op dat die plicht kan worden uitgebreid naar de hele bevolking, „afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt”. Daarmee zou Frankrijk het verst gaan van de Europse landen. In Ierland is een verplichting eveneens onderwerp van discussie. Rusland heeft in sommige gemeentes de facto een plicht ingevoerd.

Indirect oefenen steeds meer Europese landen druk uit op inwoners om zich te laten vaccineren. In totaal zijn er nu dertien landen die een bezoek aan bijvoorbeeld cafés, restaurants, bioscopen en andere openbare gelegenheden aan bepaalde voorwaarden willen onderwerpen, of zo’n restrictie reeds hebben ingevoerd. Het gaat om onder andere Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Ierland en Griekenland. Er zijn wel grote verschillen in hoe ver ze gaan. In de meeste landen komt publiek ook binnen met een negatieve testuitslag. Slechts enkele landen accepteren alleen een vaccinatiebewijs of een recent herstelbewijs. Dat aantal groeit wel. Griekenland kent zo’n restrictie voor cafés en restaurants sinds half juli, Ierland doet het sinds kort ook.

Vanaf september moeten volwassenen in het Verenigd Koninkrijk mogelijk gevaccineerd zijn of een herstelbewijs tonen voor een bezoek aan de nachtclub – het parlement moet daar wel nog mee instemmen. Frankrijk stelt zelfs voorwaarden aan reizen met de bus, trein of vliegtuig, maar een testuitslag is daar dan wel weer genoeg voor.

Adblock test (Why?)


Waarom wil de politiek in Nederland geen vaccinatieplicht? - NRC
Read More

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...