De populaire Amerikaanse beleggingsapp Robinhood gaat meteen na zijn beursdebuut fors in het rood. Bij de openingsbel kostte een aandeel 38 dollar (zo'n 32 euro), maar vrijwel direct ging er zo'n 10 procent af. Het aandeel sloot uiteindelijk 8,4 procent lager. Er werd lang uitgekeken naar de beursgang van de beleggingsapp, die onlangs in het nieuws kwam als aanjager van de GameStop-heisa.
Robinhood is voorlopig alleen te downloaden in de Verenigde Staten en is daar razend populair onder jongeren die tijdens de coronacrisis de beurs hebben ontdekt. De app rekent namelijk geen extra kosten per transactie, wat veel andere beleggingsplatformen wel doen.
Die populariteit wilde het bedrijf verzilveren met beursgang, maar die pakt minder goed uit dan gehoopt.
Het bedrijf haalde 2 miljard dollar op met de verkoop van aandelen voor zijn gang naar de beurs, maar de koers stortte al snel in.
Meer particuliere beleggers dan normaal
Dat kan verschillende oorzaken hebben. In de eerste plaats hoeven investeerders die voor de beursgang al aandelen hadden geen rekening te houden met een zogenoemde lock-upperiode. Bij de meeste beursgangen mogen die investeerders hun aandelen pas na een bepaalde periode - meestal een half jaar - verkopen, maar die regel geldt niet bij deze beursgang. Ze mochten hun aandelen dus meteen verkopen na het debuut.
Daarnaast heeft Robinhood een derde van zijn aandelen gereserveerd voor particuliere beleggers, terwijl het normaal gesproken om een aandeel van 10 tot 20 procent gaat. De rest gaat dan naar grote partijen. Particuliere beleggers doen de koersen makkelijker schommelen, omdat niet iedereen belegt voor de lange termijn.
Robinhood zou gebruikers misleid hebben
De app is ook niet vrij van controverse. Sommige politici en regelgevers wezen eerder al op de gevaren van de app, omdat die beleggen zo makkelijk en aantrekkelijk maakt dat ook mensen met minder beurskennis hun geluk beproeven.
Dat leidde vorig jaar tot de zelfmoord van een twintigjarige student die zijn balans verkeerd had geïnterpreteerd en daardoor dacht dat hij 730.000 dollar verlies had gedraaid, terwijl dat niet het geval was.
Ook moest Robinhood al twee keer een boete aan toezichthouders betalen, omdat het bedrijf zijn klanten zou misleid hebben.
GameStop
In het begin van dit jaar kwam Robinhood nogmaals in het nieuws, omdat de app door veel jongeren werd gebruikt om aandelen te kopen die bijna niets waard waren. Zo kochten ze massaal het aandeel van de gamewinkelketen GameStop. Daardoor schoten die koersen als een raket omhoog. Shortsellers die op een koersdaling hoopten, moesten vervolgens hun posities verkopen. Omdat er zoveel transacties via de app werden gedaan, besloot Robinhood de verkoop van aandelen van onder meer GameStop en de zo goed als failliete bioscoopketen AMC even stil te leggen. Die beperking werd later opgeheven.
Robinhood heeft achttien miljoen actieve gebruikers. Het bedrijf draaide in 2020 een omzet van 959 miljoen dollar en boekte een winst van 7,5 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar leed Robinhood 1,4 miljard dollar verlies door het GameStop-debacle.
Beleggingsapp Robinhood onderuit op eerste dag van langverwachte beursgang - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar