Rechercher dans ce blog

Senin, 30 Agustus 2021

Elizabeth Holmes voor de rechter: van 'de nieuwe Steve Jobs' tot megafraudeur - NU.nl

Dinsdag begint in de Verenigde Staten een van de grootste fraudezaken in jaren. Elizabeth Holmes werd een aantal jaar geleden door velen nog gezien als "de nieuwe Steve Jobs", maar door de grote schaal van haar vermeende bedrog lijkt een vergelijking met Bernie Madoff meer op zijn plaats. De 37-jarige Amerikaanse staat voor de rechter op verdenking van fraude en misleiding met haar biotechbedrijf Theranos. Wie is Holmes, en wat hangt haar boven het hoofd?

Elizabeth Holmes richtte in 2003 op negentienjarige leeftijd haar bedrijf Theranos op. Niet veel later stopte ze met haar opleiding aan de prestigieuze Stanford University, en stortte ze zich volledig op haar bedrijf.

In de daaropvolgende jaren wist ze Theranos uit te bouwen tot een bedrijf met honderden medewerkers. Uiteindelijk haalde ze meer dan 700 miljoen dollar aan investeringen binnen en op de piek werd het bedrijf op een waarde van 10 miljard dollar geschat. Ze werd daarmee meteen gezien als de jongste vrouwelijke selfmade miljardair.

Theranos beloofde niets minder dan een revolutie in de gezondheidszorg, dankzij een technologische innovatie waarmee het volgens haar extreem makkelijk zou worden om met een enkele druppel bloed tweehonderd tests af te nemen. Normaliter is een heel buisje bloed nodig voor één test.

Door bloedtests zo laagdrempelig te maken, zou het volgens Theranos mogelijk worden al veel eerder ernstige ziektes zoals kanker op te sporen. "Informatie over onze eigen gezondheid is een mensenrecht", hoorde je Holmes in die tijd vaak zeggen.

De veelbelovende technologie bestond alleen helemaal niet. Als het bedrijf bloedtests bij klanten afnam, werden in het geheim apparaten van andere bedrijven gebruikt, of klopten de resultaten vaak gewoon niet. Zo werd mensen bijvoorbeeld verteld dat ze kanker hadden, terwijl dat niet waar was. Of dat ze een miskraam hebben gehad, terwijl de baby nog in leven was.

Elizabeth Holmes staat voor de rechter op verdenking van fraude en misleiding met haar biotechbedrijf Theranos.

Elizabeth Holmes staat voor de rechter op verdenking van fraude en misleiding met haar biotechbedrijf Theranos.

Elizabeth Holmes staat voor de rechter op verdenking van fraude en misleiding met haar biotechbedrijf Theranos.

Foto: AFP

'Mediadarling' Holmes omringde zich met invloedrijke mensen. Onder de investeerders bevonden zich onder meer mediamagnaat Rupert Murdoch en de Braziliaanse tycoon Carlos Slim. In de raad van bestuur van Theranos zaten ook niet de minste namen, onder wie voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger en James Mattis, die later minister van Defensie werd onder Donald Trump.

De media geloofden haar verhaal ook: zakelijke tijdschriften zoals Fortune en Inc. schreven lovende profielen over haar. De vergelijking met Steve Jobs is vaak gemaakt, misschien ook omdat Holmes elke dag exact dezelfde coltrui draagt als de Apple-oprichter.

De ondergang van Theranos werd in 2015 ingeluid door een journalist. John Carreyrou van The Wall Street Journal schreef een serie verhalen op basis van anonieme medewerkers. Hij onthulde dat de beloftes van Theranos op niets gebaseerd waren, en dat de levens van nietsvermoedende patiënten in gevaar werden gebracht door het bedrijf.

Elizabeth Holmes hangt twintig jaar cel boven het hoofd.

Elizabeth Holmes hangt twintig jaar cel boven het hoofd.

Elizabeth Holmes hangt twintig jaar cel boven het hoofd.

Foto: AFP

Vanaf toen ging het snel: samenwerkingen werden stopgezet en er werden rechtszaken voor tientallen miljoenen dollars gestart. Theranos werd op de vingers getikt door de Amerikaanse laboratoriumtoezichthouder en moest ook schikken met de Amerikaanse beurswaakhond.

Als gevolg daarvan moest Holmes terugtreden en zou ze gedurende tien jaar niet aan het hoofd van een beursgenoteerd bedrijf mogen staan. In 2018 sloot het bedrijf definitief de deuren.

Het verhaal van Holmes is inmiddels goed gedocumenteerd. Journalist Carreyrou heeft zijn verhaal uitgebreid uit de doeken gedaan in zijn boek Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup. Er zijn meerdere podcasts over verschenen en HBO heeft een documentaire uitgebracht. Een speelfilm waarbij actrice Jennifer Lawrence in de huid van Holmes kruipt is nog onderweg.

Holmes hangt twintig jaar cel boven het hoofd. Ze wordt verdacht van fraude en misleiding van investeerders en patiënten. Naast Holmes moet later dit jaar ook haar voormalige rechterhand en ex-geliefde Ramesh 'Sunny' Balwani voor de rechter komen. De zaak van Holmes werd al twee keer uitgesteld; één keer door het coronavirus, de tweede keer omdat ze zwanger was. In juli is ze bevallen van een zoon.

Adblock test (Why?)


Elizabeth Holmes voor de rechter: van 'de nieuwe Steve Jobs' tot megafraudeur - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...