Rechercher dans ce blog

Rabu, 15 September 2021

Kamer wil opheldering over evacuatie Afghanistan: debat uitgesteld - Telegraaf.nl

Het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt is ook aanwezig, voor het eerst nadat hij maanden ziek thuis zat. Hij wil dat het kabinet openbaar maakt of er een evacuatieplan lag en wat het draaiboek was voor de evacuatie. Een meerderheid van de Kamerleden schaart zich achter dat verzoek.

Het belooft een pittig debat te worden met demissionair premier Rutte (VVD), ministers Kaag (Buitenlandse Zaken, D66), Bijleveld (Defensie, CDA) en staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie, VVD). Kamerleden van links tot rechts zijn boos omdat informatie te laat of niet is ontvangen. Bovendien smeult onderliggend ook nog de vastgelopen formatie, die de verhoudingen tussen partijen op scherp heeft gezet.

Ook is er onmin tussen betrokken ministeries. De selectie van Afghanen die in aanmerking komen voor opvang in Nederland zorgt voor verzuurde verhoudingen in het demissionaire kabinet. De kibbelende betrokken bewindspersonen schuiven die hete aardappel daarom door naar de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR.

Horten en stoten

De evacuatie vanuit Afghanistan is inmiddels met horten en stoten op gang gekomen. Maar nadat de Kamer het kabinet in augustus opdroeg om ruimhartig om te gaan met Afghaans personeel dat voor Nederland heeft gewerkt en gevaar loopt, dringt zich de vraag op wie er naar Nederland mag komen, en vooral hoe.

Vooral Kaag en Bijleveld gaan een lastig debat tegemoet. Zij delen de verantwoordelijkheid over de evacuatie vanuit Afghanistan, die tot vorige week zeer stroef verliep. Voor Kaag ligt het extra moeilijk vanwege de vastgelopen formatie.

Informatie

Vanuit de Tweede Kamer klinkt al voor het debat woede over de informatievoorziening vanuit het demissionaire kabinet. Antwoorden op Kamervragen kwamen pas dinsdagavond laat. „De zoveelste schoffering van de Tweede Kamer”, stelt SP-Kamerlid Van Dijk. Daar komt nog bovenop dat woensdagochtend vroeg bekend werd dat Nederlands ambassadepersoneel in Kabul al maandenlang aandrong op een evacuatieplan voor lokale medewerkers, maar nul op het rekest kreeg uit Den Haag.

Uit de antwoorden die dinsdagavond openbaar werden blijkt dat hulpbehoevende Afghanen tot aankomende vrijdag hebben om zich te melden. Dan sluit een mailbox die daarvoor is bedoeld. Aanvankelijk waren er 21.500 berichten ontvangen, maar uit een brief van de bewindslieden blijkt dat er mogelijk veel meer Afghanen naar Nederland kunnen komen. ,,Inmiddels zijn ruim 23.000 mails ontvangen van of over personen die in aanmerking menen te komen voor overkomst naar Nederland.’’

Adblock test (Why?)


Kamer wil opheldering over evacuatie Afghanistan: debat uitgesteld - Telegraaf.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...