Rechercher dans ce blog

Kamis, 23 September 2021

Nederlandse economie krijgt veel meer vaart: groei bijgesteld naar 3,8% - Telegraaf.nl

Volgens een nieuwe raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de groei uit op 3,8% ten opzichte van een kwartaal eerder. Bij de eerste berekening in augustus ging het statistiekbureau nog uit van een plus van 3,1%.

De bijstelling hangt samen met bijgestelde cijfers van de consumptie door huishoudens en de overheidsconsumptie. Het totaalbeeld is niet veranderd, geeft het CBS aan.

De bijstelling hangt samen met herziene cijfers over de consumptie en de overheidsconsumptie. Sinds de vorige raming is veel nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Maar het totaalbeeld is niet veranderd, geeft het CBS aan. Volgens het statistiekbureau was de bijstelling dit keer wel groter dan gemiddeld in de afgelopen jaren.

Afbouw lockdown

Nederland profiteerde in de periode van april tot en met juni van het het afbouwen van de coronamaatregelen zoals de lockdown van begin dit jaar en de heropening van de horeca en winkels. Doordat de economie weer groei liet zien, kwam een einde kwam aan de recessie die het gevolg was van de tweede coronagolf in het najaar en de winter. Vooral huishoudens gaven meer uit, maar ook het bedrijfsleven en de overheid droegen bij aan de groei.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 10,4%. Volgens de eerste inschatting was dat nog 9,7%. Deze aanpassing wordt volgens het CBS veroorzaakt door nieuwe cijfers over de zorg, de financiële instellingen, het vervoer, de reisbranche en de horeca. Zo was er bij de zogeheten productie van ziekenhuizen een sterker herstel te zien dan eerder aangenomen.

De inkomens van huishoudens zijn hard gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het zogeheten reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in het tweede kwartaal van dit jaar 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de sterkste stijging na het tweede kwartaal van 2002.

Adblock test (Why?)


Nederlandse economie krijgt veel meer vaart: groei bijgesteld naar 3,8% - Telegraaf.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...