Het gaat om een 29-jarige Amsterdammer, die op 22 september al is gearresteerd. Hij wordt onder andere verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie.
Zijn arrestatie is pas vandaag bekendgemaakt om eventuele handlangers niet te alarmeren. "Het is niet verstandig om aan de grote klok te hangen dat je een van hun mensen te pakken hebt", zegt een woordvoerder van de fiscale opsporingsdienst Fiod.
Het OM heeft nog enkele verdachten in beeld. Waarom zij nog niet zijn opgepakt, wil de woordvoerder niet zeggen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, legt hij uit. Het kan zijn dat iemand in het buitenland zit en dus buiten bereik van de Nederlandse politie. Een andere reden kan zijn dat hij of zij bewust niet wordt gearresteerd, in de hoop dat de verdachte iets doet wat nog meer bewijs oplevert.
Horloge en dure auto's
Wel is er voor miljoenen euro's beslag gelegd op panden, dure auto's en horloges, een scooter, cryptovaluta en bankrekeningen in Nederland en in andere landen. Verder zijn er nog huiszoekingen gedaan in Velserbroek en Zweden.
De bende waar de gearresteerde man de leiding aan gaf, opereerde ook op internationaal niveau. Op doortrapte wijze leverde de bende gegevens van nietsvermoedende consumenten aan oplichters die hen vervolgens tientallen of zelfs honderdduizenden euro's afhandig maakten. De verkoop van de gegevens leverde de bende tientallen miljoenen euro's op, aldus de Fiod.
De bende verleidde mensen met verzonnen succesverhalen van BN'ers over trucs om te beleggen in crypto's. De BN'ers zoals John de Mol, Jort Kelder en Ali B wisten hier overigens niets vanaf. In de advertenties werd ingespeeld op de angst van mensen om deze buitenkans te missen door te zeggen dat banken snel zouden zorgen dat deze beleggingstruc verboden zou worden.
Riskante beleggingen
Wie op de advertentie klikte werd daarna gebeld door andere oplichters, die hen vervolgens zogeheten cfd's aansmeerden. Dat is een beleggingsproduct waar het risico op verlies sowieso al erg groot is, waarschuwt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De aanbieders van de cfd's in de cryptoscam gingen ook nog eens illegaal te werk. Zij speelden onder een hoedje met de tussenpersonen die mensen belden, iets wat niet mag omdat de aanbieder van een cfd er belang bij heeft dat de koper verliest.
Steeds grote verliezen
Als dat gebeurde, belden de tussenpersonen vaak weer, om de consument over te halen om meer te investeren om de verliezen goed te maken. Het geld dat zij verloren, ging naar de malafide aanbieders van deze beleggingsproducten.
Het geld verdween snel. Op basis van de data die de Fiod bij de invallen in beslag heeft genomen, gaat de opsporingsdienst ervan uit dat er tienduizenden mensen zijn opgelicht met de gegevens die de bende buitmaakte. Op de server van de bende stonden persoonsgegevens van meer dan een miljoen mensen.
Vermeend kopstuk in cryptoscam met BN'ers opgepakt - RTL Nieuws
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar