Een 2G-systeem kan het aantal besmettingen op locaties waar een toegangsbewijs verplicht is halveren ten opzichte van 3G. Dat blijkt uit een berekening die het Outbreak Management Team (OMT) naar het kabinet heeft gestuurd. Volgens de deskundigen zelf kleven er nog wel ‘grote onzekerheden’ aan. Handhaving moet namelijk optimaal zijn.
Bij een 2G-systeem krijgen alleen mensen die genezen of gevaccineerd zijn een geldige QR-code voor toegang. Bij 3G mogen ook ongevaccineerden met een negatieve test naar binnen.
Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de besmettingen op locaties waar een toegangsbewijs verplicht is, ligt bij 2G zo’n 82 procent lager dan bij 3G. Een systeem waarbij iedereen moet bewijzen een negatieve testuitslag te hebben (1G), vermindert zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames met 35 procent.
Het allerbeste werkt een systeem waarbij alleen gevaccineerde of genezen mensen worden toegelaten mét een negatieve testuitslag. Dat vermindert het aantal besmettingen met 79 procent en zorgt voor 93 procent minder ziekenhuisopnames ten opzichte van het huidige 3G-systeem.
Onzekerheden
De uitkomsten van de berekeningen hangen wel af van hoe goed het vaccin bescherming biedt en hoe precies de testuitslag is. Ook benadrukt het OMT dat de resultaten van de berekeningen “moeten gezien worden als het maximaal haalbare, omdat daarbij aangenomen wordt dat de opvolging en de controle en de handhaving optimaal zijn”.
Als de testuitslag betrouwbaarder is (een test-sensitiviteit van meer dan 69 procent), werkt het systeem van ‘iedereen testen’ beter dan 2G als het om het voorkomen van besmettingen gaat. Pas als de test-sensitiviteit meer dan 88 procent is, werkt 1G beter dan 2G in het voorkomen van ziekenhuisopnames.
De deskundigen benadrukken verder dat de coronapas sowieso alleen een middel is “om risico’s te beperken bij opening van sectoren en géén maatregel is om virusverspreiding te voorkomen en een epidemie te bestrijden”. Dat kan volgens het OMT alleen via de basisregels en algemene coronamaatregelen.
Ondernemers willen vooral duidelijkheid
Ondernemers zijn het er niet over eens of een 2G-systeem ingevoerd moet worden, zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er zijn ondernemers die zeggen: alles is beter dan een volledige lockdown, als dat mogelijk de volgende stap is. Er zijn ook ondernemers die zeggen: hoe moet ik dat straks gaan doen aan de deur? Moet ik mensen weigeren?”
“Ik denk dat de meeste ondernemers zeggen: wij willen gewoon open, want we willen omzet maken. En dat willen ze op een gezonde manier doen”, zegt Vonhof. Hij pleit in ieder geval voor “fatsoenlijke” compensatie voor “iedere maatregel die ondernemers raakt in hun voortbestaan en omzet”.
Ook is het volgens hem belangrijk dat duidelijk is wat er wordt gevraagd van ondernemers. “Dit wetsvoorstel is door de Raad van State beoordeeld en die zegt dat in het wetsvoorstel bijvoorbeeld niet is geregeld wanneer er sprake is van een hoogrisico-omgeving. Ze zeggen zelfs dat het onduidelijk is wanneer 2G precies mogelijk wordt en wat er van ondernemers wordt verwacht.”
Volgens Vonhof is het belangrijk dat Den Haag maatregelen goed communiceert met ondernemers. “Hoe ziet u dat dan? Wat verwacht u van ondernemers en wat zijn de consequenties? Dat vind ik belangrijk”, aldus Vonhof.
Wetsvoorstel 2G naar Kamer
Het wetsvoorstel voor een 2G-systeem is af. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge stuurde het wetsvoorstel waarin het 2G-systeem wordt vastgelegd maandagavond naar de Kamer. Het kabinet wil het mogelijk maken om 2G-beleid in te voeren voor de horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken en dierentuinen.
LEES OOK: Kabinet wil 2G-maatregel kunnen invoeren voor onder meer horeca, evenementen en cultuur
Door: Peter Visser
OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G - wnl.tv
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar