Rechercher dans ce blog

Minggu, 26 Desember 2021

De economie in 2021: snelle groei, ongekende krapte en hoge inflatie - NOS

Wat staat ons nog te wachten aankomend jaar? Zowel Van Mulligen als Phlippen wijzen naar de krapte op de arbeidsmarkt als groot thema voor 2022.

"Als de arbeidsmarkt krap is, dan kan het bijna niet anders dan dat de prijzen gaan stijgen", zegt Van Mulligen. "Als het moeilijk is om personeel te krijgen, dan stijgen de lonen en krijg je hogere inflatie." Op dit moment is daar in Nederland nog geen sprake van, maar dat er op termijn zo'n loon-prijs-spiraal kan ontstaan is ook een zorg van onder meer De Nederlandsche Bank.

In die krapte zit nog een grote uitdaging voor 2022, zegt Phlippen. "Het probleem op de arbeidsmarkt is eigenlijk de aanjager van heel veel andere problemen. Er moet gebouwd worden, maar de mensen zijn er niet. De energietransitie moet sneller, maar we hebben de mensen niet. Hetzelfde geldt voor onderwijs en de zorg."

Beleid om die krapte op te lossen is er onvoldoende, maar is wel hard nodig, stelt Phlippen tot slot. "Je kan aan van alles denken, een grootschalig arbeidsmobiliteitsprogramma, bijvoorbeeld. En we kunnen ook een immigratiedebat voeren. Maar zonder extra personeel kunnen we in 2022 weinig verwachten van het oplossen van die grote thema's."

Adblock test (Why?)


De economie in 2021: snelle groei, ongekende krapte en hoge inflatie - NOS
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...