Rechercher dans ce blog

Kamis, 23 Desember 2021

Omikron toch minder ziekmakend dan delta? 'Dreiging is er nog steeds' - wnl.tv

De omikronvariant zou iets minder ziekmakend zijn dan de deltavariant van het coronavirus. Dat zou naar voren komen uit een Zuid-Afrikaanse studie, en volgens nieuwssite Politico ook uit voorlopige Britse onderzoeksresultaten. “Goed nieuws”, zegt Ab Osterhaus, maar het betekent volgens de viroloog niet dat we afscheid kunnen nemen van de op dit moment geldende lockdown. “Die dreiging is er nog steeds”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Daar komt bij dat het ziekenhuispersoneel, de dokters en de zusters, ook geïnfecteerd kunnen worden. Die kunnen dan niet meer aan de ziekenhuisbedden staan”, vervolgt Osterhaus. “Dus ik denk dat die lockdown een hele goede maatregel is, en dat we ons daar ook heel strikt aan moeten houden om te voorkomen dat het ziekenhuis volloopt.”

Lockdown beschermt ook tegen influenza

Want de lockdown voorkomt ook een naderende influenzagolf, zegt Osterhaus. “Dus als je de hele mix bij elkaar neemt is het absoluut zinnig om die lockdown heel strikt op te volgen.”

De kans op een ziekenhuisopname na besmetting met de omikronvariant lijkt maar liefst 80 procent kleiner te zijn, zo meldt het Nationale Instituut van Besmettelijke Ziektes (NICD) in Zuid-Afrika. De studie is echter nog niet  door andere experts beoordeeld. Ook wordt als kanttekening geplaatst dat de gegevens over delta en omikron in verschillende periodes zijn verzameld. In de periode dat omikron rondging had Zuid-Afrika bijvoorbeeld hogere bevolkingsimmuniteit.

Nieuwssite Politico kreeg inzage in nog niet gepubliceerde gegevens van de Britse gezondheidsdienst UKHSA. Volgens de conclusies van die instanties is de omikron weliswaar iets milder, maar kan deze nog steeds leiden tot een groot aantal ziekenhuisopnames, onder meer door de besmettelijkheid van deze variant.

‘Ziektelast kan binnen hele korte tijd komen’

“We moeten in de gaten houden dat Zuid-Afrika en Engeland toch een wat andere opbouw hebben wat betreft de bescherming van de bevolking van Nederland”, zegt ook Osterhaus. “Daar komt ook bij dat als dat virus sneller rondgaat, het kan dat die ziektelast binnen een hele korte tijd zal komen, en dat zou slecht nieuws zijn.”

LEES OOK: Viroloog Van Ranst: niet realistisch dat omikron verkoudheidsvirus wordt

Door: Marinka Wagemans

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Adblock test (Why?)


Omikron toch minder ziekmakend dan delta? 'Dreiging is er nog steeds' - wnl.tv
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...