Rechercher dans ce blog

Minggu, 26 Desember 2021

Piekdrukte Nederlandse supermarkten, veel Europese landen melden besmettingsrecords - Volkskrant

Kerstdrukte bij een slager in Beverwijk. Beeld ANP
Kerstdrukte bij een slager in Beverwijk.Beeld ANP

Piekdrukte in supermarkten, rustiger op de werkplek

Tijdens de eerste week van de strengere lockdown die vorige week zondag inging, meden meer Nederlanders de werkplek dan in de weken daarvoor. Sinds de scholensluiting op 20 december is een duidelijke trendbreuk naar beneden te zien. In de supermarkten was het juist erg druk. Uit mobiliteitscijfers van Google blijkt dat er meer klanten in de supermarkt waren dan in de week voorafgaand aan Kerstmis 2020, toen de niet-essentiële winkels ook gesloten waren. Woensdag voor Kerst, de laatste dag waarover gegevens beschikbaar zijn, was de drukste dag voor supermarkten en drogisterijen sinds het begin van de coronapandemie. Het was zelfs drukker dan op 13 maart 2020, toen de dreiging van een lockdown leidde tot lege supermarktschappen. Op die dag waren er 24 procent meer mensen in de winkel dan vóór de coronacrisis. Afgelopen woensdag was dat 28 procent.

Besmettingen dalen langzamer, in Amsterdam stijgen de cijfers weer

De daling van het aantal gemelde besmettingen verloopt minder snel. In en rond Amsterdam, waar omikron inmiddels dominant is, stijgen de cijfers weer. In Nederland werden afgelopen week dagelijks gemiddeld 12.195 coronabesmettingen gemeld, 14 procent minder dan de week daarvoor. De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland meldde 22 procent meer besmettingen dan vorige week, 585 per 100 duizend inwoners. De regio Gooi en Vechtstreek (618) rapporteert momenteel het hoogste aantal positieve testen. Het landelijk gemiddelde is 490 gemelde besmettingen per 100 duizend inwoners.

Recordaantallen besmettingen in veel Europese landen

In veel Europese landen was het aantal positieve testen tijdens de kerstdagen torenhoog. Italië meldde op 24 december een recordaantal van ruim 50 duizend besmettingen. Op Eerste Kerstdag werd dat aantal nog eens overtroffen met ruim 54 duizend meldingen. In Portugal werden de afgelopen twee dagen voor het eerst sinds dit voorjaar meer dan 10 duizend besmettingen per dag gemeld. Frankrijk rapporteerde ruim 100 duizend corona-infecties in één dag. Die grens werd in Frankrijk slechts één keer eerder overschreden, in april dit jaar. Ook Ierland, Tsjechië en het VK melden meer positieve testen op een dag dan ooit tevoren. Wereldwijd zijn de afgelopen week 15 procent meer coronabesmettingen gemeld dan de week daarvoor. De mondiale sterftecijfers dalen wel licht, de afgelopen week zijn 46 duizend sterfgevallen gemeld, 3 procent minder dan de week daarvoor.

Adblock test (Why?)


Piekdrukte Nederlandse supermarkten, veel Europese landen melden besmettingsrecords - Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...