Rechercher dans ce blog

Kamis, 30 Desember 2021

Sigrid Kaag beoogd minister van Financiën - RTL Nieuws

Drie onafhankelijke bronnen bevestigen dat D66 de ministerspost op Financiën heeft geclaimd en dat de plek is gereserveerd voor Sigrid Kaag, zo valt te horen bij regeringspartijen en op diverse ministeries. D66 wil de benoeming niet officieel bevestigen. Kaag zelf was de afgelopen dagen op vakantie.

Prominente plek

Bronnen bevestigen de keuze van Kaag, maar waarschuwen: Kaag heeft eerder politieke bondgenoten verrast door op het laatste moment een eigen keuze te maken. In september vertrok Kaag na een motie van afkeuring. Haar besluit om te vertrekken had ze van tevoren in zeer kleine kring gedeeld. Defensie-minister Bijleveld was niet ingelicht.

"Is de benoeming van Kaag definitief, dan kiest ze toch voor een kabinetspost in Rutte-4, ook al zijn er ook D66'ers die vinden dat ze in de Kamer zou moeten blijven", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Bijna altijd levert de tweede partij de minister van Financiën, dus het is logisch dat D66 de plek claimt."

Kaag zelf is jarenlang minister van Buitenlandse Handel geweest en heeft veel ervaring binnen de Verenigde Naties. Ze heeft geen specifieke ervaring in de financiële sector. Dat laatste hoeft geen belemmering te zijn, ze heeft daarmee ook geen belangen binnen die wereld. 

Hoekstra

Financiën is een prominente en populaire plek op een politiek cruciaal ministerie. Lambie: "Voorgangers als Gerrit Zalm, Wouter Bos, Jeroen Dijsselbloem en Wopke Hoekstra waren in no-time de populairste ministers. Voor Wim Kok bleek het in de jaren '90 een opstapje naar het Torentje."

Namens het CDA wordt Wopke Hoekstra vicepremier. Hij liet al eerder weten toe te treden tot het kabinet. Welke post hij krijgt, is nog onbekend.

Ook een andere minister van het huidige kabinet keert terug in het nieuwe kabinet. Kajsa Ollongen was de afgelopen jaren vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, maar is nu de beoogde minister van Defensie.

Definitieve verdeling

Wie de andere posten gaan bemensen, wordt later pas duidelijk. Later vandaag wordt de verdeling van de ministersposten per partij gepubliceerd, dit weekend wordt de definitieve verdeling van de namen en posten bekend. Maandag begint formateur Rutte met het voeren van gesprekken met de beoogde ministers en staatssecretarissen.

Adblock test (Why?)


Sigrid Kaag beoogd minister van Financiën - RTL Nieuws
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...