Rechercher dans ce blog

Senin, 27 Desember 2021

Waterschappen jaarlijks miljoenen kwijt aan oliebollenvet in riool - NU.nl

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro's. Omdat het wegspoelen via het riool kan leiden tot verstoppingen, roepen de waterschappen huishoudens op het gebruikte vet in te leveren bij een recyclepunt.

Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, blijft het gestolde vet aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en bij rioolwaterzuiveringen.

Bij een verstopping thuis moeten huishoudens al snel een loodgieter bellen. De wachttijden voor deze vakmensen lopen steeds verder op.

De 21 waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren om het vet uit de persleidingen en gemalen te verwijderen. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door de inwoners betaald.

Volgens de waterschappen kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor gebruikt frituurvet te recyclen. Van vet dat wordt ingeleverd bij een recyclepunt wordt biobrandstof gemaakt.

De waterschappen raden ook aan olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen te verwijderen met een stukje keukenpapier.

Adblock test (Why?)


Waterschappen jaarlijks miljoenen kwijt aan oliebollenvet in riool - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...