Rechercher dans ce blog

Senin, 31 Januari 2022

Personeel Nedcar in actie tegen bosbezetting uit vrees voor baanverlies - NU.nl

De 4.200 werknemers van VDL Nedcar in Born demonstreren dinsdag tegen de bezetting van het naburige Sterrebos. Dat bos wordt al enkele dagen bezet door actievoerders die niet willen dat het wordt gekapt. Maar volgens het personeel kan de autofabriek niet uitbreiden zonder de bomenkap. De medewerkers vrezen daarom voor banenverlies.

Dinsdag vinden tussen 13.45 uur en 15.45 uur twee korte manifestaties plaats voor het hoofdgebouw van de fabriek in Born, waar auto's worden gemaakt voor BMW. Door de actie op dat tijdstip te houden kan zowel de dag- als de middagploeg eraan meedoen, omdat rond die tijd de ploegen wisselen.

De actie wordt gesteund door de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Metaal en De Unie. "De afgelopen dagen was er erg veel aandacht voor de actievoerders in het Sterrebos", zegt bestuurder Robert Wonnink van CNV Vakmensen. "Maar de werknemers maken zich zorgen over de werkgelegenheid als de uitbreiding niet kan doorgaan."

Ron Peters, bestuurder van FNV Metaal, voegt eraan toe: "In 2024 stopt het contract met BMW. De fabrieksuitbreiding is noodzakelijk om een deal te kunnen sluiten met een zeer kansrijke potentiële nieuwe klant, het Amerikaanse bedrijf Rivian. We begrijpen dat mensen zich zorgen maken over de kap van een deel van het Sterrebos, maar wij weten zeker dat er daarna nieuwe bomen geplant worden."

Actie is bedoeld als tegengeluid

De manifestatie van dinsdag moet het belang van de werknemers duidelijk maken. Daartoe worden de productielijnen in de fabriek stilgelegd. "De actie is uitdrukkelijk niet gericht tegen VDL Nedcar, maar bedoeld als tegengeluid", benadrukte Wonnink.

Volgens hem dreigen niet alleen de 4.200 medewerkers van de Nedcar-fabriek hun baan kwijt te raken, maar staan ook duizenden banen op de tocht bij andere bedrijven die mede afhankelijk zijn van de autofabriek. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om toeleveranciers.

Actiegroep Red Het Sterrebos, die het bos heeft bezet, zegt de zorgen van medewerkers te begrijpen. "Onze actie is op geen enkele manier gericht tegen werkgelegenheid of de medewerkers van VDL Nedcar", stelt de actiegroep maandagavond in een verklaring. "Ons standpunt is juist dat duurzame banen en het behoud van bossen heel goed samen kunnen gaan. Een eventuele uitbreiding van de fabriek kan ook op een andere locatie plaatsvinden."

Adblock test (Why?)


Personeel Nedcar in actie tegen bosbezetting uit vrees voor baanverlies - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...