Rechercher dans ce blog

Minggu, 20 Februari 2022

DPG Media verzweeg grensoverschrijdend gedrag als ontslagreden voor topman - NRC

Media Jaak Smeets is in 2016 ontslagen nadat bij het mediabedrijf een klacht binnenkwam over „ongepaste avances”. Het zou gaan om seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Het bedrijfspand van DPG Media in Antwerpen.
Het bedrijfspand van DPG Media in Antwerpen. Foto Shutterstock

Jaak Smeets, voormalig topman bij DPG Media, is in 2016 ontslagen na een klacht over grensoverschrijdend gedrag. Het bedrijf, waar onder meer de Volkskrant, het Algemeen Dagblad, Het Parool en Trouw onder vallen, meldde destijds echter niks over de daadwerkelijke reden van zijn vertrek bij de aankondiging van Smeets’ afscheid. Dat bevestigt DPG zondag nadat media-ondernemer Yves Gijrath eerder over de zaak naar buiten trad in het praatprogramma VI Vandaag en een podcast.

Barbara van Beukering, voormalig hoofdredacteur van Het Parool, vertelt zondag aan NRC dat Smeets „intimiderend” kon overkomen tijdens werk. Zelf is ze nooit geconfronteerd met het grensoverschrijdende gedrag. Het zou vooral op Belgische nieuwsredacties zijn gebeurd. Smeets zou vrouwelijke collega’s seksueel hebben geïntimideerd door ze ongewenst te zoenen en ze onder hun rok te hebben betast. DPG Media spreekt van „een aantal ongepaste avances”, maar laat zich inhoudelijk niet uit over de klacht.

Smeets werkte ruim twintig jaar bij DPG, in zijn laatste functie als directeur-uitgever. Daarvoor was hij onder meer hoofdredacteur bij de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Volgens een DPG-woordvoerder is bij zijn vertrek niet over de klachten gecommuniceerd om de privacy van de betrokken vrouwen te beschermen. Ze benadrukt dat binnen het bedrijf „strikte regels gelden ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag”.

Nadat er geruchten over Smeets’ gedrag circuleerden, stelde DPG in 2016 een onderzoek in. Daaruit bleek dat hij zich schuldig had gemaakt aan „ongepaste avances”. Smeets is toen berispt door de directie. Later kwam bij DPG een formele klacht binnen over hem, waarna hij per direct werd ontslagen.

Reactie

Het vertrek van Smeets kwam voor Philippe Remarque, in 2016 hoofdredacteur bij de Volkskrant, aanvankelijk als „donderslag bij heldere hemel”. Later hoorde hij van Belgische collega’s wat de daadwerkelijke reden voor zijn ontslag was.

De vier Nederlandse DPG-kranten hebben destijds niet over de kwestie geschreven. Remarque stelt in een reactie dat hij niet heeft overwogen het nieuws naar buiten te brengen. „De maatschappelijk-journalistieke belangstelling was toen anders dan nu. Bovendien hebben alle betrokkenen gevraagd om hun privacy te waarborgen. Door erover te schrijven, voldoe je niet aan dat verzoek.”

„Voor mij had de zaak geringe nieuwswaarde voor onze lezers. Dit speelde in België en was opgelost door het ontslag”, aldus Remarque. „Ik sta nog steeds volledig achter de keuze om niet over de zaak te schrijven.” Volgens de voormalig hoofdredacteur zijn er binnen de Nederlandse organisaties van DPG geen voorvallen bekend waarbij Smeets betrokken was.

Adblock test (Why?)


DPG Media verzweeg grensoverschrijdend gedrag als ontslagreden voor topman - NRC
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...