Rechercher dans ce blog

Rabu, 02 Februari 2022

OM opent strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en Harsco Metals - NU.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) start met een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en Harsco Metals. Justitie wil bekijken of de bedrijven vervolgd kunnen worden voor het in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater brengen van stoffen die de volksgezondheid kunnen schaden.

Het besluit volgt op bestudering van de aangiftes die advocaat Bénédicte Ficq namens meer dan achthonderd personen en een aantal organisaties heeft gedaan.

Het OM heeft na de aangiftes verschillende documenten opgevraagd en onderzocht. Op basis daarvan besloot justitie tot een strafrechtelijk onderzoek naar de staalproducent en het naastgelegen Harsco Metals, dat restproducten verwerkt. In het onderzoek wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de rol van de bedrijfsleiding. Na afloop van het onderzoek bepaalt het OM of het overgaat tot vervolging van de bedrijven en de leidinggevenden.

Tata Steel zegt medewerking te verlenen aan het onderzoek en de resultaten daarvan "met vertrouwen tegemoet" te zien. Ook laat het bedrijf weten zich bewust te zijn van zijn verantwoordelijkheid voor de omgeving en te werken aan een betere leefomgeving.

Ficq noemt het onderzoek woensdag geweldig nieuws. "Dit betekent dat vervuilers niet meer onverschillig kunnen blijven over de vervuiling die zij veroorzaken. Als er een gevaar is voor de volksgezondheid, dan ben je de sjaak en kun je dus een opsporingsonderzoek verwachten", aldus de advocaat.

Momenteel lopen er al juridische procedures tegen beide bedrijven. Zo moet Harsco Metals donderdag verschijnen in de rechtbank in Amsterdam. Dan wordt bekeken of het bedrijf zich heeft gehouden aan vergunningsvoorschriften.

Tata Steel moet zich later dit jaar verantwoorden voor vier overtredingen. Een daarvan betreft de zogeheten 'zwarte sneeuw'. Daar was vorig jaar februari veel over te doen. Het bedrijf had een berg kolen niet goed afgedekt, waardoor kolengruis door de harde wind in de omgeving terechtkwam.

Adblock test (Why?)


OM opent strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en Harsco Metals - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...