De Europese Unie zou een verbod op de import van olie uit Rusland overwegen, melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. Premier Mark Rutte laat weten dat een olieboycot nu nog te vroeg komt. De EU spreekt deze week met onder meer de Amerikaanse president Joe Biden over een vijfde ronde sancties tegen Rusland.
De sancties die de EU tot nu toe heeft ingesteld tegen Rusland zijn niet effectief genoeg gebleken om de oorlog in Oekraïne te stoppen. En dus staat de EU voor de beslissing om wel of niet de import van Russische olie te verbieden, zoals de VS en Groot-Brittannië eerder deden.
Volgens de bronnen zouden vooral Baltische staten zoals Litouwen aandringen op een dergelijk embargo, omdat dit een logische volgende stap zou zijn. Duitsland waarschuwt voor overhaaste beslissingen, gezien de energieprijzen in Europa.
EU-lidstaat Bulgarije, dat voor de gasvoorziening vrijwel volledig afhankelijk is van het Russische Gazprom, heeft gezegd dat het land stemonthouding overweegt. Alle EU-sancties moeten unaniem genomen worden. De beslissing van Frankrijk zal waarschijnlijk cruciaal zijn. De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat er geen taboes zijn bij het bespreken van nieuwe sancties.
Volgens de anonieme bronnen die Reuters sprak, zou de Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne of hevige bombardementen op Kyiv een embargo op Russische olie in gang kunnen zetten.
Moskou heeft gewaarschuwd dat het de gaskraan naar Europa dichtdraait als de EU de import van olie verbiedt. De EU is voor 40 procent van de gastoevoer afhankelijk van Rusland. Duitsland is van de Europese lidstaten het meest afhankelijk van Russisch gas en is ook de grootste inkoper in Europa van Russische olie.
Premier Rutte vindt het te vroeg voor een boycot
Volgens Rutte kan de EU op dit moment nog niet zonder olie en gas uit Rusland. Dat zei hij op bezoek in Litouwen. De premier vindt wel dat de EU zo snel mogelijk van Russische olie en gas af moet, "maar we kunnen dit niet morgen doen". Te veel lidstaten van de EU zijn volgens Rutte nog afhankelijk van energie uit Rusland.
Europese leiders spreken deze week over een mogelijke olieboycot van Rusland. Ierland liet maandag weten hier ook voorstander van te zijn. Maar grote landen als Duitsland en Italië voelen hier nog niets voor.
In Litouwen zijn al vijf jaar Nederlandse militairen gestationeerd. Het zijn vooruitgeschoven eenheden van de NAVO tegen de Russische dreiging. De Litouwse president Gitanas Nausėda wil graag meer NAVO-troepen in zijn land huisvesten. Nausėda heeft dat naar eigen zeggen ook aan premier Rutte laten weten.
Het conflict uitgelegd
Europese Unie zou verbod op import van olie uit Rusland overwegen - NU.nl
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar