Rechercher dans ce blog

Sabtu, 05 Maret 2022

Het ene na het andere bedrijf keert Rusland de rug toe, maar voor hoelang? - NOS

Scheepsbouwer Damen Shipyards levert geen schepen meer aan Rusland, modemerken Zara, Pull&Bear en Bershka sluiten ruim 500 Russische filialen en betaaldienst Paypal biedt zijn diensten niet meer aan in Rusland. Het zijn de laatste toevoegingen aan een lange lijst met namen van bedrijven die hun banden met Rusland deels of volledig verbreken.

Inmiddels zijn er tientallen bedrijven die hebben aangekondigd zich deels terug te trekken uit het land, zoals bierbrouwer Heineken, die geen bier meer exporteert naar Rusland en er geen nieuwe investeringen meer doet. De Russische brouwerijen van het bedrijf blijven wel draaien. Of Shell, dat begin van de week aankondigde de investeringen in Rusland af te stoten, en Samsung en Apple, die geen producten meer willen leveren.

"De impact is gigantisch", zegt Jeroen Ketting. Hij is ondernemer en helpt andere Nederlandse ondernemers met zakendoen in Rusland. "Los van voedsel worden vrijwel alle goederen met enige toegevoegde waarde geïmporteerd door Rusland. Sinds de sancties van 2014 is Rusland op voedselgebied grotendeels zelfvoorzienend, maar op technologisch gebied absoluut niet."

Geloofwaardigheid

Sommige bedrijven zijn uitgesproken, zoals Shell, dat de oorlog in Oekraïne een zinloze daad van militaire agressie noemt. Andere zeggen dat het praktisch gezien ook niet mogelijk is om nu te handelen met Rusland, bijvoorbeeld vanwege de sancties. "Het verplaatsen van geld, personen en goederen is uitzonderlijk moeilijk", zegt Ketting.

Adblock test (Why?)


Het ene na het andere bedrijf keert Rusland de rug toe, maar voor hoelang? - NOS
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...