Rechercher dans ce blog

Senin, 14 Maret 2022

Maatregelen om afhankelijkheid van gas uit Rusland 'zo snel mogelijk' af te bouwen - Telegraaf.nl

De Rijksoverheid start op korte termijn ook een energiebesparingscampagne om de mogelijkheden om te verduurzamen nog beter onder de aandacht te brengen ’bij zowel bedrijven als huishoudens’.

Voor de komende maanden worden -nu er nog voldoende gas in opslag is- weinig leveringszekerheidsproblemen verwacht. Wel zijn er zorgen over de stijgende energieprijzen.

Uit de brief van Jetten en Vijlbrief blijkt dat de maatregelen vooral gericht zijn op het voorbereiden op komende winter door meer (vloeibaar) gas uit andere landen te importeren en te zorgen dat de gasopslagen voldoende gevuld worden.

Versneld verduurzamen

Ook komen er maatregelen om meer energie te besparen, waardoor er minder gas nodig is. Ook zijn er plannen om ’versneld te verduurzamen en meer hernieuwbare energie te produceren’ om zo sneller van het Russische gas af te kunnen. Eerder suggereerden energie-experts ook om onze kolencentrales, die niet op volle capaciteit draaien, meer te laten stoken. Daarover is nog niets te vinden in de eerste kabinetsplannen. Wel zegt Jetten in een eerste reactie dat ’je in een geval van nood niks kunt uitsluiten’.

Jetten schrijft: „Dat is een ingewikkelde opgave die dilemma’s met zich mee brengt, waarbij we de juiste balans moeten vinden tussen de betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van onze energievoorziening. Iedereen zal daar zijn steentje aan bij moeten dragen.”

Aanvullende maatregelen voor gasopslagen

Door de enorm hoge gasprijzen en bijkomende risico’s op verliezen is het op dit moment niet aantrekkelijk voor bedrijven om de gasopslagen voldoende te vullen. „Het kabinet wil daarom op korte termijn aanvullende maatregelen nemen om te garanderen dat ook de gasopslagen die niet onder de bestaande afspraken van de overheid vallen (Norg Akkoord) op 1 oktober voldoende gevuld zijn. Hiervoor worden de komende weken verschillende opties uitgewerkt zoals het ingrijpen via marktprikkels door het afdekken van prijsrisico’s, vulverplichtingen voor de gasopslagen en het vullen van de gasopslagen door een door de overheid aangewezen partij. Naast snelle inzetbaarheid staat het beperken van financiële en marktverstorende risico’s hierbij centraal.”

Daarnaast neemt het kabinet maatregelen om op korte termijn de importcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) in Nederland te vergroten.

„Hierdoor wordt het mogelijk om meer gas uit andere landen te importeren. Dit kan door de capaciteit van de bestaande LNG terminal in Rotterdam waar LNG wordt omgevormd naar gasvorming aardgas uit te breiden, waardoor er zo’n 5 tot 8 miljard m3 gas per jaar extra geïmporteerd kan worden. Een andere mogelijkheid is de inzet van een drijvende LNG faciliteit in de Eemshaven waarmee zo’n 4 miljard m3 gas extra geïmporteerd kan worden.” Hierover is nog geen definitief besluit genomen.

Verduurzaming

Jetten en Vijlbrief zetten ook druk op extra snelle verduurzaming. „Bijvoorbeeld door de isolatie van (huur)huizen te versnellen, de energiebesparingsplicht voor bedrijven aan te scherpen, de productie van groen gas op te schalen en de installatie van zonne-energie en windmolens op zee te versnellen. Daarnaast start de Rijksoverheid binnenkort een campagne om de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen en praktische tips bij huishoudens en bedrijven onder de aandacht te brengen.”

Adblock test (Why?)


Maatregelen om afhankelijkheid van gas uit Rusland 'zo snel mogelijk' af te bouwen - Telegraaf.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...