Rechercher dans ce blog

Senin, 04 April 2022

Onderzoek NS-storing gaande, treinen konden volgens vakbonden gewoon rijden - NU.nl

Het onderzoek naar de oorzaak van de technische storing waardoor het treinverkeer zondag stil kwam te liggen, is nog in volle gang. Terwijl de NS de gang van zaken onderzoekt, laten spoorvakbonden weten verbaasd te zijn over het stilleggen van het treinverkeer. De treinen hadden volgens de bonden gewoon - al dan niet gedeeltelijk - kunnen rijden.

Het treinverkeer lag als gevolg van een technische storing zondag vrijwel de hele dag stil. De storing had invloed op het systeem dat de actuele planningen voor treinen en personeel maakt. "Daardoor hadden we geen zicht op ons materieel en collega's en konden we niet bijsturen. Als dit niet kan, kunnen we onze reizigers geen veilige en betrouwbare reis bieden", zegt een woordvoerder van de NS.

Henri Janssen, bestuurder van vakbond FNV Spoor, wijst erop dat het materieel zondag gewoon aanwezig was, maar dat de NS alleen niet precies wist waar. Dat had volgens hem geen probleem hoeven zijn. "Ook leeg materieel kon verzet worden. Regionale en internationale treinen reden allemaal over dezelfde infrastructuur en hetzelfde spoor met dezelfde veiligheidskwalificaties als waar de NS het mee moest doen. De machinist ziet aan seinen of hij kan rijden."

Volgens Janssen getuigt het platleggen van de dienstregeling van het onvermogen van de NS-top om zich in de werknemers te verplaatsen. De directie heeft de kwaliteiten van haar personeel volgens Janssen "onderschat".

Ook VVMC, de vakbond voor rijdend personeel, zegt dat de treinen gewoon hadden kunnen rijden. In een reactie laat de bond weten er verbaasd over te zijn dat al het treinverkeer werd stilgelegd. "Sommige stoptreinen hadden kunnen rijden", aldus bestuurder Wim Eilert.

NS onderzoekt ook of aanpak goed was

Het is nog onduidelijk hoelang het precies zal duren voordat de oorzaak van de storing bekend is. De NS onderzoekt niet alleen de storing, maar evalueert ook of het bedrijf er goed mee is omgegaan.

Reizigers hebben aan reizigersvereniging Rover laten weten het vooral vervelend te vinden dat ze ergens niet naartoe konden, aangezien de NS vanwege de omvang van de storing geen alternatief vervoer als bussen kon inzetten. "Dit betekent dat de NS wat ons betreft pendelverkeer had moeten inzetten om te zorgen dat mensen toch op hun bestemming konden komen", zegt een woordvoerder van Rover. De NS heeft zich er volgens hem te makkelijk van afgemaakt door dat niet te doen.

De NS-woordvoerder zegt in een reactie dat het bedrijf zich realiseert dat er zondag een enorm beroep is gedaan op de zelfredzaamheid van de reizigers. "Dat is niet wat onze reizigers van ons mogen verwachten en van ons gewend zijn."

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten weten om de tafel te willen met de NS-directie. Ze vindt de manier waarop de vervoerder met de storing is omgegaan "echt onder de maat" en wil van de directie horen hoe dat is gekomen.

Adblock test (Why?)


Onderzoek NS-storing gaande, treinen konden volgens vakbonden gewoon rijden - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...