Rechercher dans ce blog

Sabtu, 09 April 2022

Rutte: De Jonge heeft mondkapjesdeal goed uitgelegd, 'het was een chaos' - NOS

Premier Rutte vindt dat CDA-minister De Jonge goed aan de Tweede Kamer heeft uitgelegd wat er is gebeurd met de omstreden mondkapjesdeal. Hij begrijpt ook dat De Jonge zich zijn appverkeer met zakenman Sywert van Lienden niet meer kan herinneren. "Ik vind dat hij op een verstandige en rustige manier uiteen heeft gezet wat er gebeurd is en wat hij bij zijn beste weten gedaan heeft", zei Rutte in het wekelijkse Gesprek met de minister-president.

De premier reageerde op het debat van donderdag waarin De Jonge verantwoording aflegde over zijn betrokkenheid bij de aankoop van 40 miljoen Chinese mondkapjes door Van Lienden en zijn zakenpartners. Daar kwam veel discussie over nadat was gebleken dat Van Lienden er met zijn compagnons 20 miljoen euro aan verdiende, terwijl hij had gesuggereerd voor niks te werken. Het ministerie betaalde 100 miljoen euro voor de mondkapjes, die zo slecht bleken te zijn dat ze niet gebruikt konden worden.

Oprechte excuses

De Tweede Kamer wilde weten waarom De Jonge in juni 2021 stellig beweerde dat hij niet bij die deal betrokken was, terwijl dat wel zo bleek te zijn. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) kreeg de Volkskrant het appverkeer van de toenmalige minister van Volksgezondheid in handen. Daaruit bleek dat De Jonge een ambtenaar had gevraagd om met Van Lienden contact op te nemen.

De Jonge bood gisteren zijn "oprechte excuus aan" en legde uit dat hij wel betrokken was geweest bij het contact met Van Lienden, maar niet bij de uitwerking van de deal. Hij had niet zelf onderhandeld en kende de details van de overeenkomst niet. Een flink deel van de oppositie was ontevreden over zijn uitleg en diende een motie van wantrouwen in, maar die kreeg geen steun van de meerderheid.

Adblock test (Why?)


Rutte: De Jonge heeft mondkapjesdeal goed uitgelegd, 'het was een chaos' - NOS
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...