Rechercher dans ce blog

Sabtu, 30 April 2022

Spoedoverleg over schip met Russische gasolie dat voor kust Amsterdam ligt - RTL Boulevard

Als bestemming van het schip staat nu de terminal van het bedrijf Evos in de Amsterdamse Afrikahaven genoteerd. Bij Evos was niemand bereikbaar voor een reactie.

Rond de mogelijke komst van het schip is ophef ontstaan vanwege de Russische lading. Er gelden vanwege de oorlog in Oekraïne sancties tegen Rusland. Het schip vaart echter niet onder Russische vlag maar onder de vlag van de Marshall Eilanden. Bovendien is er een uitzondering op de sancties voor brandstof en voedselproducten.

In Zweden geweigerd

De Sunny Liger was eerder onderweg naar Zweden maar werd daar geweigerd. Dat kwam niet omdat de Zweedse autoriteiten het schip weigerden, maar omdat de Zweedse havenarbeiders zich verzetten tegen het aanmeren.

De Nederlandse vakbond FNV deed, toen het schip daarna koers zette naar Nederland, een oproep om het ook hier te weigeren. Het lag gisteren vanaf twaalf uur 's middags voor de kust vlakbij Rotterdam, waar het volgens de vakbond eerst van de aankomstlijst afgehaald was en er later weer opstond. Toch mocht het de haven niet in, na druk van de vakbond, zo stelt FNV Havens.

Niet aanmeren

"In Zweden hebben de havenarbeiders het fatsoen om het schip te weigeren en het zou van VOC-mentaliteit getuigen als Nederland het schip wel laat aanmeren. Het schip is geen normale klant van de Rotterdamse haven en ik roep de havenarbeiders dan ook op om daar met hun poten van af te blijven", aldus vakbondsleider Niek Stam van FNV Havens gisteren.

Daarna zette het schip rond zeven uur koers richting Amsterdam.

"We hebben gisteravond laat nog allerlei partijen in de Amsterdamse haven verzocht om het schip niet te laten aanmeren en niet te behandelen", zo zegt vakbondsbestuurder Asmae Hajjari van FNV havens zaterdagochtend.

Overleg om 9.00 uur

"Dat is gelukt, de partijen hebben rond middernacht besloten het schip buiten de haven voor anker te laten liggen. Hij wordt niet naar binnen gesleept."

Om 9.00 uur hebben de diverse betrokkenen overleg over de situatie, bevestigen FNV Havens en het Havenbedrijf Amsterdam. Daarna zou duidelijk moeten worden wat er moet gebeuren met het schip. Wegsturen, voor de kust (buiten de zeesluis IJmuiden) voor anker laten liggen of laten aanmeren.

Adblock test (Why?)


Spoedoverleg over schip met Russische gasolie dat voor kust Amsterdam ligt - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...