Rechercher dans ce blog

Rabu, 20 April 2022

Vooral jonge vrouwen ervoeren in 2021 ongewenste seksuele aandacht op werk - NU.nl

Het percentage werknemers dat aangeeft tijdens werk te maken te hebben gehad met ongewenste seksuele aandacht is weer gestegen naar het niveau van voor corona. Vooral jonge vrouwen hebben dit ervaren, blijkt woensdag uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.

Het CBS en TNO voerden de enquête in de laatste drie maanden van 2021 uit. In totaal werden 50.000 werknemers in de leeftijd van 15 tot 75 jaar bevraagd.

6 procent van de ondervraagden liet weten met ongewenste seksuele aandacht te maken te hebben gehad. Dat percentage is weer in lijn met de jaren voor coronajaar 2020. Zo'n 2 procent meldde ongewenste seksuele aandacht te hebben gekregen van collega's of leidinggevenden, wat past bij het gemiddelde van de afgelopen jaren. Vrouwen hebben dit vaker ervaren dan mannen.

11 procent van de vrouwelijke respondenten zei ongewenste seksuele aandacht van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers te hebben gekregen. 3 procent van de vrouwen ervoer dit met leidinggevenden of collega's. Dat gebeurde vaker bij vrouwen tussen de 15 en 25 jaar dan bij oudere vrouwen.

Van de mannen meldde 3 procent ongewenst seksueel gedrag van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers te hebben ervaren en 1 procent met leidinggevenden of collega's.

Vooral zorgmedewerkers hadden te maken met ongewenst gedrag

Verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers rapporteerden vaker ongewenste seksuele aandacht dan mensen met een ander beroep. Meer dan een op de drie verpleegkundigen kreeg in 2021 tijdens werk te maken met dit ongewenste gedrag.

Werknemers werden ook slachtoffer van andere vormen van ongewenst gedrag, zoals intimidatie, geweld of pesten. Het vaakst zeiden de ondervraagden tijdens werk intimidatie te hebben ervaren. 18 procent liet weten geïntimideerd te zijn door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers en 9 procent door leidinggevenden of collega's.

Adblock test (Why?)


Vooral jonge vrouwen ervoeren in 2021 ongewenste seksuele aandacht op werk - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...