Rechercher dans ce blog

Sabtu, 07 Mei 2022

Arbeidsinspectie: Kabinet moet minder arbeidsmigranten aantrekken | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - NU.nl

Nederland doet er goed aan om minder arbeidsmigranten aan te trekken. Dat staat in het jaarverslag van de Arbeidsinspectie waar het AD zaterdag over berichtte. Het kabinet zou "weinig ander keuze" hebben dan het "stabiliseren van de bevolkingsomvang", schrijft inspecteur-generaal Rits de Boer.

De Boer stipt aan dat bepaalde problemen in de samenleving groter zouden worden als de bevolking groeit. Zo wijst hij op de huidige problemen op de woningmarkt en de stikstofuitstoot, terwijl ook op het gebied van ongelijkheid en het klimaat problemen zouden verergeren.

Ook schrijft De Boer dat werkgevers en uitzendbureaus over het algemeen profiteren van de arbeidsmigranten, maar de samenleving voor de kosten opdraait.

Vakbond FNV riep eerder in gesprek met NU.nl al op om het gebruik van arbeidsmigranten te beperken. De vakbond ziet liever dat werkgevers sneller overgaan tot vaste contracten en hogere lonen om de personeelstekorten in sectoren op te lossen. "Dat geeft uiteindelijk de meeste zekerheid, zodat werknemers blijven en niet uitstromen", zei voorzitter Tuur Elzinga.

Kabinet voelt nog weinig voor ophalen nieuwe arbeidsmigranten

Het kabinet wil de mogelijkheden voor arbeidsmigratie verruimen, maar gaf recentelijk wel aan dat het momenteel niet zit te wachten op veel nieuwe arbeidsmigranten. Zo erkende minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat er schaarste is qua huisvesting, mede door de - mogelijk langdurige - opvang van Oekraïense vluchtelingen. De bewindslieden zijn zich ook bewust van de stikstofproblemen.

Bij de inzet van arbeidsmigranten dreigt ook het risico van arbeidsuitbuiting. De inspectie schrijft dat het af en toe "dweilen met de kraan open" is in de bestrijding. Zo zouden sommige bedrijven de migranten zelfs intimideren, slecht behandelen en onderwerpen aan strenge regels.

Adblock test (Why?)


Arbeidsinspectie: Kabinet moet minder arbeidsmigranten aantrekken | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...