Rechercher dans ce blog

Senin, 02 Mei 2022

De Volkskrant gaat in beroep in zaak-Van Drimmelen | De Volkskrant - Volkskrant

null Beeld Koen van Weel / ANP
Beeld Koen van Weel / ANP

De rechtbank Amsterdam oordeelde op 15 april in een kort geding, aangespannen door Van Drimmelen, dat de Volkskrant niet openbaar mag maken dat uit de vertrouwelijke bijlage zou blijken dat de conclusies van het publieke rapport van onderzoeksbureau Bing onjuist zouden zijn. Daarnaast mag de krant geen privécontacten uit de vertrouwelijke bijlage openbaar maken, ook contacten waaruit de grensoverschrijdende gedragingen blijken. Door middel van een turbospoedappel wil de krant dat het gerechtshof het vonnis van 15 april vernietigt.

De rechtbank oordeelde dat de Volkskrant beschuldigingen dat de invloedrijke oud-D66’er zich schuldig heeft gemaakt aan ‘machtsmisbruik’ of ‘seksuele intimidatie’ niet openbaar mag maken. Na het uitspreken van het vonnis heeft de Volkskrant in het artikel een aantal aanpassingen doorgevoerd, zo werden citaten uit privéberichten geschrapt. De krant heeft geen beschuldigingen van ‘machtsmisbruik’ en ‘seksuele intimidatie’ ten aanzien van de voormalig voorzitter van de D66-talentencommissie in de berichtgeving openbaar gemaakt. De conclusie uit het vertrouwelijk deel dat er sprake was van ‘grensoverschrijdend gedrag’ is getrokken door onderzoeksbureau Bing.

Geen verbod tot publicatie opgelegd

Daarmee heeft de krant zich gehouden aan het vonnis van de rechtbank, die niet is overgegaan tot een verbod tot publicatie van het artikel. Dat verhindert de krant niet om in hoger beroep te gaan. Van Drimmelen heeft na publicatie van de Volkskrant een nieuw kort geding gestart waarin hij onder meer rectificatie en verwijdering van de publicaties vorderde. Later trok hij dit kort geding weer in, voordat de rechter uitspraak kon doen.

Inmiddels heeft D66 excuses aangeboden aan het slachtoffer en erkend dat het de vertrouwelijke bijlage alleen met betrokkenen heeft gedeeld, voor het slachtoffer ‘geen veilige werkomgeving’ heeft geboden en haar ‘onvoldoende in bescherming’ heeft genomen.

Ook Van Drimmelen heeft inmiddels spijt betuigd. Hij erkent dat hij ‘te lang, te hardnekkig en soms bijzonder onaardig’ contact heeft gezocht met het slachtoffer. Hij erkent ook dat hij uitlatingen heeft gedaan die ‘dreigend zijn overgekomen’ waardoor hij zich kan voorstellen dat het slachtoffer zich ‘onveilig’ heeft gevoeld.

Oneens met het vonnis van de rechter

De Volkskrant is het niet eens met het vonnis van 15 april. De rechter, die de vertrouwelijke bijlage door de tijdsdruk niet heeft kunnen inzien, heeft de Volkskrant voor publicatie een verbod opgelegd om bepaalde feiten en woorden te gebruiken, los van welke context en met welke feitelijke onderbouwing dan ook. Juristen van de Volkskrant stellen dat publicaties achteraf beoordeeld moeten worden, als bekend is wat de onderbouwing hiervoor is.

Daarnaast heeft de rechter geen rekening kunnen houden met de ontwikkelingen na 15 april die de conclusies van de Volkskrant ondersteunen, zoals de verklaringen van Van Drimmelen zelf, maar ook van D66 en het slachtoffer. Het gerechtshof Amsterdam behandelt het hoger beroep op 16 mei.

Adblock test (Why?)


De Volkskrant gaat in beroep in zaak-Van Drimmelen | De Volkskrant - Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...