Nog altijd zijn de straten van Shanghai grotendeels leeg. De enige mensen die zich op een normale manier door de stad kunnen verplaatsen zijn politieagenten, zorgpersoneel en koeriers die boodschappen rondbrengen. Maar sinds een week zijn er ook wat lichte versoepelingen voor een deel van de bevolking: zo mag in sommige districten per huishouden één persoon voor een paar uurtjes het woonerf af.
Minimale vrijheid
Dat geldt ook voor Smid: "En dan voelt het goed om na twee maanden isolatie weer eens door de wijk te lopen. Maar het is in ons geval maar drie uurtjes, en dan maximaal twee keer in een tijdsbestek van tien dagen. En een terrasje pakken is er niet bij, want er is helemaal niets open."
De stad houdt vast aan dit strenge beleid, omdat men bang is voor nieuwe uitbraken. Volgens de gemeente Shanghai is komen er dagelijks nog een handvol nieuwe besmettingen bij. Maar nog altijd is het niet genoeg om wooncomplexen, winkels en restaurants weer te openen.
Het zijn in de praktijk vooral de leiders van de subdistricten die de zaak op slot houden, aldus Smid: "Die zijn als de dood voor uitbraken in hun gebied. Daar worden ze namelijk op afgerekend. Dus het is voor hen beter om dan maar geen risico te nemen en de zaak op slot te houden."
Protesten worden luider
En dat leidt tot grote frustratie onder bewoners. Er vinden bijna dagelijks tal van kleinschalige protesten in de stad plaats. Zo meldde persbureau Bloomberg deze week dat medewerkers van een Apple-leverancier, die al twee maanden in de fabriek verblijven, slaags waren geraakt met beveiligers. Ook individueel laten bewoners van zich horen: op sociale media, of via protestborden laten ze weten dat ze de situatie zat zijn.
Maar de ontevredenheid gaat verder dan kleinschalig protesten: veel mensen zijn simpelweg uitgekeken op Shanghai, of helemaal op China, en kiezen het hazenpad. Uit een recente peiling bleek al dat een meerderheid van de expats van plan was te vertrekken vanwege de lockdown.
Maar ook veel Chinezen vertrekken liever vandaag dan morgen: toen deze week enkele treinverbindingen met Shanghai hersteld werden, begon een massaal vertrek dat tot op heden voortduurt.
Smid: "Je ziet en hoort het overal om je heen. Veel mensen zijn Shanghai zat. Ze dachten in de meest moderne stad van China te wonen, met alle gemakken en de comfortabele levensstijl die dat met zich meebrengt. Maar de lockdown heeft dat idee stukgeslagen. De hardheid ervan, het genadeloze beleid ten aanzien van mens en dier, het heeft een diepe wond geslagen."
Psychologische schade
De psychologische schade is volgens experts dan ook enorm. Volgens een recente peiling heeft maar liefst 40 procent van de 26 miljoen inwoners te maken met symptomen van depressie.
Die depressie wordt ook deels veroorzaakt door de economische onzekerheid die de lockdown met zich meebrengt. Smid: "Ik zie ook veel mensen om mij heen die als gevolg van de lockdown gewoon geen geld meer kunnen verdienen. Mensen die bijvoorbeeld in kleine winkeltjes werken, of zzp'er zijn. Voor velen betekent thuiszitten een groot verlies van inkomen."
Staatsmedia schetsen rooskleurig beeld
Tegelijkertijd probeert de Chinese staatsmedia de situatie rooskleuriger voor te doen dan het is: berichten over langzaam terug naar normaal worden op een plezierige toon gebracht op televisie en online. Smid: "Het gekke is alleen dat je daar als bewoner weinig van merkt."
Een lockdown zonder einde: Shanghai zit nog altijd op slot - RTL Boulevard
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar