Rechercher dans ce blog

Sabtu, 07 Mei 2022

Schip vol omstreden Russische olie weg uit Nederlandse wateren - RTL Boulevard

Het schip vaart inmiddels in Het Kanaal met een snelheid van bijna 12 knopen, volgens data van MarineTraffic. Dat komt neer op zo'n 22 kilometer per uur. Als het in dat tempo doorvaart, dan is het over ongeveer vier en een halve dag in Gibraltar. Daar is het volgens de site naar op weg.

Gibraltar is een stukje Verenigd Koninkrijk in het zuiden van Spanje aan de Middellandse Zee. Het schip is afkomstig uit de Russische haven Primorsk, waar het is geladen met Russische olie. Die olie is de reden dat het schip een week lang voor de Nederlandse kust lag. 

Slepers en loodsen weigerden om te assisteren bij het binnenvaren van het schip in de Amsterdamse Haven. Zij waren bang voor gevaarlijke situaties, vanwege de commotie die rond het schip was ontstaan. 

Het is overigens niet verboden om Russische olie naar de Europese Unie te transporteren, dat is tot nu toe uitgezonderd van de sancties tegen het land. Russische schepen staan wel op de sanctielijst, maar de Sunny Liger vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. 

Advies van FNV

De Sunny Liger zou oorspronkelijk aanmeren in Zweden, maar havenarbeiders daar weigerden om het schip te lossen. De Nederlandse vakbond FNV volgde hun voorbeeld en riep op om het schip ook in Nederland te weigeren.

Dat is dus gelukt. En als het aan de FNV ligt, wordt het schip ook niet gelost door de collega's in Gibraltar. "We gaan contact opnemen met onze collega's in de haven van Gibraltar om ze de geschiedenis van dit schip te vertellen", zegt Niek Stam van FNV Havens. 

En dan zal hij ook adviseren om het schip niet te lossen. De vakbondsleider sluit niet uit dat het gaat om een afleidingsmanoeuvre, en dat het schip helemaal niet op weg is naar Gibraltar. Volgens Stam willen ze het buiten het zicht raken. 

"Het zou best kunnen dat ze erheen varen, omdat ze niet weten wat ze moeten", aldus Stam. "Ze denken misschien: we gaan maar een stukje varen en dan gaan we wel zien."

Adblock test (Why?)


Schip vol omstreden Russische olie weg uit Nederlandse wateren - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...