Rechercher dans ce blog

Senin, 13 Juni 2022

Minister Kuipers: kabinet kan bij nieuwe coronagolf ziekenhuizen dwingen om patiënten op te nemen - Volkskrant

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de presentatie van het langetermijnplan tegen het coronavirus. Beeld ANP
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de presentatie van het langetermijnplan tegen het coronavirus.Beeld ANP

Het kabinet komt met de aankondiging, nadat twee rapporten wezen op het belang van de mogelijke verplichting. In februari oordeelde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat er ‘geïmproviseerd’ moest worden om patiënten eerlijk te verdelen. En afgelopen vrijdag schreef een ‘expertteam’ dat adviseerde over de opschaling van de zorg dat ‘centrale landelijke regie en sturing op toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg noodzakelijk’ is.

Minister Kuipers schrijft nu dat hij dat op korte termijn wettelijk mogelijk wil maken. Volgens het expertteam zou het moeten gaan om iemand die ‘in voldoende contact staat met de zorgsector en een directe lijn heeft met de minister, en toch voldoende onafhankelijk is om los van andere (al dan niet zorg-specifieke) belangen te kunnen optreden’.

Eigen operatieprogramma's kregen voorrang

In eerdere golven ergerden ziekenhuizen in gebieden waar het virus het hardst om zich heen sloeg zich groen en geel aan collega-ziekenhuizen in rustiger gebieden die weigerden patiënten over te nemen. Zij gaven er de voorkeur aan hun eigen operatieprogramma’s zoveel mogelijk door te laten gaan, en stelden minder bedden voor coronapatiënten beschikbaar.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding – het grootste deel van de crisis onder leiding van Kuipers – kon wel druk uitoefenen op ziekenhuizen, maar ze nooit wettelijk dwingen. Het leidde er bijvoorbeeld toe dat het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht in november vorig jaar weigerde nieuwe coronapatiënten op te nemen.

Volgens bestuursvoorzitter Peter van der Meer hielden collega-ziekenhuizen in de regio zich niet aan de eerlijke verdelingsafspraken. ‘Het resultaat is dat wij de covidzorg ternauwernood kunnen blijven leveren, dat de reguliere zorg bij ons veel zwaarder wordt weggedrukt dan in andere ziekenhuizen en dat veel personeel door overbelasting op het punt van uitvallen staat’, schreef hij. Zo’n situatie wil het kabinet met deze maatregel nu voorkomen.

Ook een IMT

Verder komt er naast het OMT ook een MIT, een Maatschappelijk Impact Team. Jolande Sap, oud-GroenLinks-fractievoorzitter, wordt voorzitter van het team dat moet adviseren over de sociale, maatschappelijke en economische impact van coronamaatregelen.

Als er nieuwe vaccinatierondes nodig zijn, dan is de GGD er binnen zes weken klaar voor om 1,5 miljoen prikken per week te zetten, belooft Kuipers. Dat zou de komende maanden al het geval kunnen zijn, denkt hij. Er zijn in elk geval tot eind 2023 voldoende vaccins op voorraad, schrijft de minister. Ook wordt het portal waarmee burgers een prikafspraak kunnen inplannen verbeterd; zo wordt het ook mogelijk om digitaal een afspraak te verzetten of te annuleren.

Overigens blijkt uit de brief dat veel van de voorgenomen plannen nog niet af zijn. Het MIT moet deze zomer worden opgericht, is ‘het streven’. Een adviesaanvraag voor langetermijnverstrekking van zelftesten aan kwetsbare mensen is ‘in voorbereiding’. Een maatschappelijke dialoog over vaccinaties ‘wordt opgestart’. Het ministerie ‘gaat in gesprek’ over de financiering van covidzorg in 2023 en ‘treft voorbereidingen om centrale sturing en regie wettelijk te borgen en daarbij de verschillende verantwoordelijkheden te expliciteren.’

En over de sectorplannen, waarbij verschillende sectoren zelf moesten aangeven hoe zij een nieuwe coronagolf in het najaar denken op te vangen, ‘blijft het ministerie de komende maanden in gesprek’ om ze verder vorm te geven.

Adblock test (Why?)


Minister Kuipers: kabinet kan bij nieuwe coronagolf ziekenhuizen dwingen om patiënten op te nemen - Volkskrant
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...