NOS Nieuws••Aangepast
De energiecrisis is niet funest voor het Nederlandse bedrijfsleven, stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Zelfs in een extreem scenario blijven de gevolgen beperkt, komt naar voren uit berekeningen van de centrale bank. Ongerichte overheidssteun raadt DNB daarom af.
Gezien de recordwinsten in 2021 en in het eerste kwart van dit jaar kunnen veel bedrijven eventuele verliezen door hoge energieprijzen zelf opvangen, denkt DNB. De doorrekeningen laten wel zien dat enkele energie-intensieve sectoren zwaar geraakt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de staalsector, de chemie, maar ook om producenten van papier, glas en meel.
In het basisscenario van DNB zouden bijvoorbeeld bijna 80 procent van de meel-, papier- en kartonproducenten verlies lijden. In het ernstige scenario zelfs ruim 90 procent.
'Steun vertraagt verduurzaming'
Toch zien de onderzoekers ook geen heil in overheidssteun voor deze sectoren. Het gaat in veel gevallen om bedrijven die gezien hun hoge CO2-uitstoot toch al toe zijn aan een "strategische heroriëntatie", volgens DNB. Zonder aanpassingen zouden ze niet winstgevend zijn bij blijvend hoge energieprijzen. Overheidssteun voor dit soort niet-levensvatbare ondernemingen zou niet doeltreffend zijn en de verduurzaming mogelijk vertragen.
Bovendien passen hogere overheidsuitgaven niet bij de huidige economische omstandigheden. "Er is sprake van hoge inflatie, een krappe arbeidsmarkt en weinig faillissementen." Als in de kern gezonde bedrijven nu steun nodig hebben, kunnen ze die volgens de onderzoekers ook vinden bij private investeerders.
Als de overheid toch wil bijspringen, kan ze dat het beste doen in de vorm van garantstellingen voor leningen, concludeert DNB.
DNB: steun voor bedrijven vanwege energiecrisis niet nodig - NOS
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar