Klanten met een variabel contract gaan bij Essent bijna de helft meer betalen voor hun stroom. Het bedrijf verhoogt de kosten van 0,29 euro per kilowattuur naar 0,44 euro. Het tarief voor gas stijgt voor klanten van Essent met 30 procent. Per kubieke meter stijgt de prijs van gas van 1,51 euro naar 1,99 euro. Bij Vattenfall is dat 0,44 euro voor stroom en 2,02 euro voor gas. En bij Eneco rekent eenderde van de variabele klanten vanaf oktober 0,84 euro af voor stroom en 3,40 euro voor gas.
De enorme verschillen in de tarieven zijn vooral te verklaren door de combinatie van de extreem fluctuerende energiebedrijven en de strategie die de drie bedrijven hanteren bij het inkopen van energie voor variabele klanten. In het geval van Vattenfall en Essent gaat het namelijk om een tussentijdse verhoging voor klanten die normaal gesproken twee keer per jaar hun tarief aangepast zien: per 1 januari en per 1 juli. De energie voor deze klanten was dus al grotendeels ingekocht voor de periode tot 1 januari. Het kleine beetje energie dat Vattenfall en Essent de afgelopen maanden nog voor deze klanten moesten bijkopen, was duurder dan verwacht. Die relatief bescheiden extra kosten worden nu tussentijds doorberekend.
Bij Eneco is de situatie anders. Het bedrijf heeft vier groepen variabele klanten, die allemaal om de drie maanden een herziening van hun contract krijgen. Voor de groep die in oktober een prijsverhoging krijgt, is bijna alle stroom en gas dus ingekocht in de afgelopen drie maanden, toen de groothandelsprijs voor energie zeer hoog was. ‘Dat pakt dus nu dus heel slecht voor hen uit’, zegt een woordvoerder van het bedrijf. ‘Maar zij krijgen in januari wel weer een nieuw tarief waarvoor nu wordt ingekocht, en de groothandelsprijs is nu alweer bijna de helft van wat die tijdens de piek deze zomer was. Als dat doorzet, wordt het tarief per 1 januari weer lager.’ De variabele klanten van Vattenfall en Essent kunnen in het nieuwe jaar hoogstwaarschijnlijk juist een extra verhoging verwachten.
Overigens is Eneco nog altijd goedkoper dan een grote groep klanten van Greenchoice die per 1 oktober de halfjaarlijkse verhoging krijgt. Die betalen vanaf dat moment 0,89 euro per kilowattuur voor elektra en 3,44 per kubieke meter gas. In principe gelden die prijzen voor een half jaar. Opvallend is dat BudgetEnergie – dat prijzen maandelijks aanpast en ruim een maand geleden landelijk de aandacht kreeg wegens enorme tariefverhogingen – weer ruim onder die bedragen zit.
Prijsplafond
Op sociale media wekken de verhogingen grote woede. Daar wordt ook regelmatig de link gelegd met de invoering van het prijsplafond dat het kabinet dinsdag heeft afgekondigd. Vanaf 1 januari moet dat de energietarieven beteugelen. Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten wil dat consumenten tot een gemiddeld gebruik ‘ongeveer’ 1,50 euro per kuub gas betalen en 70 cent per kilowattuur stroom. Nu energiebedrijven weten dat de staat alles boven dat bedrag bijpast, durven zij de prijzen extreem te verhogen, is de suggestie.
‘Dat begrijpen we, maar het is echt niet waar’, verzekert de woordvoerder van Eneco. ‘Wij hadden deze tarieven intern al vastgesteld voordat tot dat prijsplafond werd besloten.’ Bovendien is er op dit punt toezicht op de energiebedrijven door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die monitort het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijzen bij energiebedrijven. Volgens de toezichthouder worden er momenteel geen ‘onredelijke vergoedingen’ gevraagd.
Klanten van Essent, Eneco en Vattenfall met een variabel contract gaan fors meer betalen voor energie - Volkskrant
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar