"De maatregelen die het kabinet neemt, hebben als doel om het komend jaar de bestaanszekerheid van mensen te stutten, groeiende armoede een halt toe te roepen en Nederlanders een steuntje in de rug te geven. Desondanks kan de overheid de gevolgen van inflatie niet helemaal wegnemen en moeten we ons er bewust van zijn dat beleid nooit gratis is", schrijft Kaag in het voorwoord, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws.
Koopkracht
Het kabinet maakt in totaal bijna 16 miljard euro vrij voor koopkrachtreparatie. En dat werkt, volgens de rekenmeesters van het Centraal Planbureau. De koopkracht van een gemiddeld huishouden gaat er volgend jaar 3,9 procent op vooruit. Voor de laagste inkomens lijkt de schade helemaal mee te vallen. Zij zullen er volgend jaar 7,4 procent op vooruit gaan.
Daar waar het CPB eerder voorspelde dat meer mensen onder de armoedegrens zouden komen, zorgen de maatregelen van het kabinet ervoor dat het aantal daalt. Dit jaar komt 6,7 procent van de mensen onder de armoedegrens. Dat percentage zal volgend jaar dalen tot 4,9 procent.
Inflatie
De economische groei komt dit jaar nog uit op 4,6 procent, die valt volgend jaar terug naar 1,5 procent. De inflatie bedraagt dit jaar 9,9 procent en volgend jaar 2,6 procent als de energiecrisis niet verder escaleert.
Het begrotingstekort is volgend jaar 2,5 procent. Toch daalt de staatschuld, als percentage van het BBP, wel licht naar 48,8 procent vanwege de hoge inflatie.
Frits Wester: 'Relatief gunstige cijfers maar veel onzekerheden'
Politiek commentator Frits Wester over de Miljoenennota. "Het pakket is natuurlijk met heel veel onzekerheden omgeven omdat niemand weet hoe het verder gaat met de oorlog in Oekraïne en of de energiecrisis verder escaleert. Maar het beeld dat nu geschetst wordt pakt relatief gunstig uit. Het maakt de koopkrachtachteruitgang van dit jaar niet goed, maar volgend jaar zit heel Nederland door het pakket van 16 miljard euro, in de plus. Vooral de lage inkomens zien volgend jaar hun koopkracht groeien, door de verhoging van het minimumloon met 10 procent. Dat werkt ook door in de uitkeringen en de AOW. En door de verlaging van de inkomstenbelasting in de eerste schijf gaan vooral werkenden er meer van merken."
Miljoenennota: volgend jaar 'historische' koopkrachtreparatie - RTL Boulevard
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar