De voorkeursvariant die op tafel ligt is een prijsplafond op basis van het verbruik van energie. "En dan op manier waar de meeste Nederlanders wat aan hebben", zegt een bron. Volgens een ander draait het nu om zaken bij welk gasverbruik dat dan is en wat de maximumprijs dan moet worden.
Prijsplafond
Afgelopen vrijdag werd al duidelijk dat het kabinet aanstuurt op een prijsplafond voor stroom en gas en een noodfonds wil instellen voor mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen. De partijen bespreken nu hoe dat zal moeten worden ingevuld. De varianten die het kabinet overweegt, hebben allemaal hun voor- en nadelen en verschillende kosten.
Bij de instelling van het prijsplafond is het kabinet afhankelijk van de energiebedrijven. Het is onduidelijk hoeveel tijd die nodig hebben om zo'n plafond in te stellen. Het zou tussen de twee en zes maanden kunnen duren.
Volgens een betrokkene hangen alle maatregelen met elkaar samen: als een vaste maximumprijs snel kan worden ingevoerd, is er een kleiner noodfonds nodig. Daarom is het zo belangrijk wat de energiebedrijven kunnen doorvoeren.
Andere opties waarover deze week in Den Haag werd gesproken, zijn een verdere verlaging van de energiebelasting en extra toeslag voor mensen met een laag inkomen.
Overleg met energiebedrijven
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) voert al overleg met energiebedrijven. De minister zei afgelopen woensdag dat niemand deze winter mag worden afgesloten van gas en elektriciteit omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen.
Niet alleen de huishoudens hebben last van de hoge energieprijzen. Ook het bedrijfsleven, de cultuur- en de non profitsector klagen daarover.
Nog geen akkoord over energierekening na spoedoverleg, gesprekken morgen verder - RTL Boulevard
Read More
Tidak ada komentar:
Posting Komentar