Rechercher dans ce blog

Rabu, 12 Oktober 2022

De coronathermometer gaat een stand omhoog. Wat nu? - Trouw

De najaarsgolf van het coronavirus is een feit, en nu springt ook het sein van groen naar geel. Dat sein is tegenwoordig een ‘coronathermometer’ met vier standen. Tot gisteren stond de thermometer op ‘laag’, maar op verzoek van het RIVM heeft zorgminister Ernst Kuipers de thermometer verzet naar ‘verhoogd.’

Die aanpassing heeft een reden: het coronavirus grijpt weer sneller om zich heen. In verpleeghuizen neemt het aantal positieve testen rap toe, en ook bij GGD-testlocaties is het drukker. Ondertussen maken ziekenhuizen extra capaciteit vrij voor coronapatiënten. Het aantal ligt inmiddels boven de 1100, vergelijkbaar met de piek in de zomer.

Nu is de verwachting dat deze cijfers blijven stijgen omdat mensen meer binnen zijn, waar het virus gemakkelijker verspreidt. Dat betekent volgens het RIVM dat het risico voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, toeneemt. Meer virus levert een hogere kans op om covid te krijgen en mogelijk ernstig ziek te worden.

Snel de herhaalprik halen

De verhoogde stand van de thermometer leidt echter niet tot maatregelen. Kwetsbare mensen wordt vooral geadviseerd om zelf op te passen. Het belangrijkste advies van het RIVM en minister Kuipers aan kwetsbaren is om snel de herhaalprik te halen. Die geeft het immuunsysteem een boost.

Ook adviseren het RIVM en de minister de gehele samenleving om basismaatregelen aan te houden. Het welbekende credo testen, thuisblijven bij een positieve test en vaccineren wordt dus weer van stal gehaald.

Aanvullend kunnen kwetsbare mensen ervoor kiezen om extra maatregelen te nemen om het virus buiten de deur te houden. Het RIVM verwijst naar maatregelen rondom bezoek, afstand houden, drukte vermijden en het dragen van een mondkapje.

Deze maatregelen worden nadrukkelijk niet vanuit het ministerie geadviseerd, laat een woordvoerder weten. De bal ligt bij mensen zelf. Die passieve houding wordt niet door iedereen gewaardeerd. Iederin, het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, vindt dat het kabinet de regie moet pakken om kwetsbare mensen te beschermen. Nu vraagt de regering eigenlijk van ouderen en chronisch zieken om zichzelf terug te trekken, terwijl de rest van het land ook preventieve maatregelen zou kunnen nemen om het virus tegen te gaan.

Lees ook:

Voor kwetsbaren in zelfisolatie is de pandemie nog lang niet voorbij

Niet iedereen kijkt na een snikhete zomer uit naar de herfst. Chronisch zieken bijvoorbeeld, die uit angst voor corona nog altijd in zelfisolatie zitten.

Adblock test (Why?)


De coronathermometer gaat een stand omhoog. Wat nu? - Trouw
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...