Rechercher dans ce blog

Rabu, 30 November 2022

Aantal uit huis geplaatste kinderen van 'toeslagenouders' blijkt nog groter - NU.nl

Er zijn meer kinderen van ouders die slachtoffer zijn van het toeslagenschandaal uit huis geplaatst dan eerder berekend. Volgens een nieuwe telling van statistiekbureau CBS zijn in de periode van 2015 tot en met juni 2022 in totaal 2.090 kinderen uit huis geplaatst. Dat zijn er ruim 400 meer dan het in mei bekendgemaakte aantal van 1.675 kinderen.

Het CBS kan op basis van de cijfers niet concluderen of er een rechtstreeks verband is tussen de uithuisplaatsing en het toeslagenschandaal. Wel gaat het in alle gevallen om kinderen van wie de ouders gedupeerd zijn. Het toeslagenschandaal trof vooral eenoudergezinnen, gezinnen met een migratieachtergrond en gezinnen met een laag inkomen.

Het aantal uithuisplaatsingen valt groter uit omdat het statistiekbureau eerder alleen cijfers tot en met 2021 had. Intussen hebben meer gedupeerden zich gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Deze organisatie moet er via een herstelregeling voor zorgen dat kinderen toegang krijgen tot professionele hulp en een geldbedrag. Dat moet de kinderen helpen hun leven weer op de rit te krijgen.

De onderzoekers gebruikten de lijst met gedupeerden van het UHT als basis. Vervolgens keken ze hoeveel kinderen van benadeelden uit huis geplaatst zijn. Het CBS deed geen onderzoek naar oorzaken van de uithuisplaatsing, omdat het niet over de onderliggende dossiers beschikt.

Alleen uithuisplaatsingen die zijn verlopen via een door de rechter uitgesproken jeugdbeschermingsmaatregel zijn meegeteld. Het werkelijke aantal uit huis geplaatste kinderen is dus mogelijk nog groter.

Van de 2.090 kinderen die sinds 2015 uit huis zijn geplaatst, woonden er eind juni van dit jaar 645 nog steeds niet bij hun ouders of verzorgers.

Adblock test (Why?)


Aantal uit huis geplaatste kinderen van 'toeslagenouders' blijkt nog groter - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...