Rechercher dans ce blog

Sabtu, 05 November 2022

Iedereen kan nu een herhaalprik krijgen, en daarmee begint ook de twijfel: wel, niet, wel, niet - RTL Boulevard

Wel, niet, wel, niet. Nu ook 60-minners een herhaalprik mogen, slaat bij een deel van hen ook de vaccinatietwijfel toe. De Vaccinatie Twijfel Telefoon krijgt zo'n 200 telefoontjes per week van mensen die het niet zo goed weten, vertelt Robin Peeters, internist bij het ErasmusMC en medewerker van de twijfellijn, aan RTL Nieuws. "Het leeft", zegt hij.

Mensen hebben volgens Peeters verschillende redenen om te bellen. Sommigen willen iets weten over de combinatie van een coronavaccinatie en griepprik. Kan dat allebei, willen ze weten, kan dat samen? ("Ja", antwoordt Peeters dan steevast, "dat is geen enkel probleem.")

Verder zijn er bellers die vragen hebben over bijwerkingen, of daar zelfs bang voor zijn, omdat ze bijvoorbeeld bij de eerste prikrondes klachten kregen. Ze willen weten of ze die weer kunnen krijgen. "Ook mensen met een allergie bellen met dit soort vragen."

Wij vroegen jullie op Instagram welke vragen jullie hebben over de booster. In deze video beantwoorden we die vragen:

Tactiek van priklocaties

Bij de meeste grote priklocaties kan er inmiddels geprikt worden zonder afspraak in de hoop zo de vaccinatiegraad op te krikken. Dat doet onder andere GGD Hart voor Brabant. De vaccinatiebereidheid in de regio is er hoog, laat een woordvoerder weten. Maar: "We merken dat het vanaf morgen rustiger is in de afspraken. Daarom is sinds gisteren een aantal locaties ook open voor prikken zonder afspraak."

Ook bij GGD Haaglanden is dat de tactiek. "We zien het aantal afspraken gewoon enorm afnemen", laat een woordvoerder weten. "De aandacht zakt een beetje weg. Er is niet dagelijks iemand in een talkshow aan het vertellen over het belang van vaccineren." Terwijl, zo stelt de woordvoerder, zo'n vaccin nog steeds noodzakelijk is, ook voor jongeren: ook zij kunnen (long) covid krijgen. 

Informeren

Bij GGD Hollands Noorden is de opkomst 'prima'. Maar ook daar doen ze alles om het halen van een prik zo laagdrempelig mogelijk te maken, bijvoorbeeld met pop-uplocaties in Hoorn, Enkhuizen, Schagen en Opmeer. De GGD Gelderland-Midden scoort iets 'maar niet veel' beter dan het landelijk gemiddeld. 

Bij GGD Rotterdam-Rijnmond is het 'best wel rustig', aldus een persvoorlichter. Medewerkers proberen mensen te informeren op de markt en in buurthuizen, en ze te wijzen op het belang van de herhaalprik, voor betere bescherming.

Waarom zou ik het doen? 

Maar het sentiment is volgens de woordvoerder anders dan tijdens de lockdowns. "Iedereen kende toen wel iemand die in het ziekenhuis lag met corona. Nu is het wel heel anders." Mensen hebben volgens haar zoiets van: 'Waarom zou ik me überhaupt laten prikken?'"

Dat blijkt ook uit een online peiling van RTL Nieuws. In onze stories op Instagram plaatsten we gisteren een poll die 24 uur actief was, met de vraag: 

'Ga jij de herhaalprik tegen corona halen?'

  • 9089 van onze volgers brachten hun stem uit.
  • Hiervan stemde 31 procent op 'ja'.
  • De overige stemmers, 69 procent dus, stemde op 'nee'.

Televisiepresentator Beau haalde onlangs live op tv zijn herhaalprik: 

De redenen

Ja-stemmers gaven onder andere aan dat ze het gaan doen omdat het 'geen enkele moeite' kost, omdat ze voor hun werk bij oudere mensen over de vloer komen, om een ziek familielid te beschermen, of om zichzelf extra te beschermen. Iemand stipte aan hoe fijn het is dat we in Nederland 'een gratis vaccinatie kunnen krijgen'. 

Janneke (53) geeft aan dat ze longpatiënt is en daarom voor een herhaalprik kiest. Nathalie (57) werkt op de intensive care, en heeft daarom de prik al gehaald: om zichzelf en haar patiënten te beschermen. Johannes (24) neemt de prik ook omdat hij vindt dat iedereen in Nederland 'samen de verantwoordelijkheid' moet nemen om het aantal besmettingen laag te houden, en hij wil zijn collega's beschermen.  

'Het is genoeg'

Niet-prikkers gaven aan dat ze bang zijn voor bijwerkingen. "Ik vind het genoeg geweest", liet iemand bovendien weten, en iemand anders gaf aan zieker van de prik zelf te zijn geweest dan van het virus. Weer een andere nee-stemmer liet weten het nu nog niet te willen, maar als het aantal sterfgevallen door corona toeneemt, dan wel te gaan. En iemand anders zegt: "Alleen als ik het nodig heb, als ik bijvoorbeeld op skivakantie ga." Enkele vrouwen gaven aan dat ze de prik niet wilden halen omdat ze veel last hebben gehad van hun menstruatie

Lizzy (41) geeft aan dat ze meerdere keren corona heeft gehad, zonder echte klachten. Laurens (27) heeft drie keer corona gehad, elke keer werd het minder erg, en, zo zegt hij: "Ik vertrouw liever op mijn eigen gezondheid." Annie ziet er 'het nut niet van in'. "Ik heb nog nooit corona gehad." En Desiree 'acht het niet nodig', met deze varianten, waarmee ze onder andere op de relatief milde variant Omikron doelt. 

Ook het RIVM zag de vaccinatiebereidheid de afgelopen tijd dalen. Het percentage van de bevolking van 12 jaar en ouder dat een herhaalprik tegen corona heeft gehad is bijna 20 procent. Een groep mensen gaf eerder dit jaar bij een inventarisatie van het RIVM aan pas een nieuwe prik te willen als er ook een nieuw soort vaccin zou zijn. Toen dat onderzoek werd gedaan, was die prik nog niet goedgekeurd. Nu wel, en het vaccin wordt inmiddels ook gebruikt, sinds 19 september om precies te zijn.

"En dat heeft meerwaarde", zei vaccinoloog Ben van der Zeijst van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) eerder tegen RTL Nieuws. "Met dat vaccin ben je niet alleen beschermd tegen de varianten die erin zitten, maar ook tegen andere varianten en mogelijk ook de varianten die nog moeten komen. Want zoveel verschillen ze vaak niet van elkaar."

Eigen keuze

Bovendien weten we niet wat de situatie de komende maanden zal zijn, stelde viroloog Gorben Pijlman eerder in een interview met RTL Nieuws. "Omikron overviel ons vorig jaar in het najaar ook. Een nieuwe prik in het najaar beschermt je weer een paar maanden extra goed tegen infectie en zware ziekte. Maar het voelt nu voor velen alsof het wel klaar is."

Pijlman stelt dat een prik zinvol is, vooral als je nog nooit omikron hebt gehad. "Dat kun je dan zomaar oplopen in het najaar en een prik gaat je daartegen helpen."

"Iedereen moet zijn eigen afweging maken", benadrukt Peeters van de Twijfeltelefoon. "Dat zeggen we ook heel duidelijk tegen de mensen die bellen."

Adblock test (Why?)


Iedereen kan nu een herhaalprik krijgen, en daarmee begint ook de twijfel: wel, niet, wel, niet - RTL Boulevard
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...