Rechercher dans ce blog

Jumat, 25 November 2022

Kabinet biedt op 19 december op acht plekken excuses aan voor slavernijverleden - NU.nl

Het kabinet gaat op 19 december excuses aanbieden voor het slavernijverleden van Nederland. Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van NOS. De excuses worden aangeboden in toespraken op acht verschillende plekken.

De excuses vinden plaats in onder meer de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, waar minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) naartoe reist. Het kabinet reist ook naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten. Premier Mark Rutte zal spijt betuigen in Nederland.

Begin november werd bekend dat het kabinet excuses wilde gaan aanbieden voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. Dat betekende een ommekeer in het standpunt van het kabinet, want in 2020 zei premier Rutte nog dat hij dit niet wilde doen omdat het zou leiden tot tweedeling in de samenleving.

Onder meer het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden en een Kamerdelegatie adviseerden dit toch te doen. Volgens de delegatie had de Nederlandse Staat een doorslaggevende rol in het slavernijverleden. "Een onderdeel dat niemand kan ontkennen."

Adblock test (Why?)


Kabinet biedt op 19 december op acht plekken excuses aan voor slavernijverleden - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...