Rechercher dans ce blog

Senin, 19 Desember 2022

Europa beschuldigt Facebook-moederbedrijf Meta van concurrentievervalsing - NU.nl

Socialemediabedrijf Meta hangt een miljardenboete boven het hoofd. De Europese Commissie heeft het bedrijf achter onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp maandag officieel beschuldigd van machtsmisbruik. Daarmee worden volgens de toezichthouder concurrerende bedrijven benadeeld.

Facebook misbruikt zijn macht om het eigen advertentieplatform Marketplace aan de man te brengen, concludeert de Europese Commissie. Als die voorlopige conclusie overeind blijft, dreigen voor Facebook miljardenboetes.

Facebook geeft de miljarden gebruikers automatisch toegang tot Marketplace, waar ze met spullen kunnen adverteren of juist zoekertjes kunnen plaatsen. Concurrerende advertentiediensten als eBay of Marktplaats kunnen daardoor worden weggedrukt, stelt de commissie.

Bovendien dwingt Facebook op een oneerlijke manier af dat het data van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram kan gebruiken om met diezelfde rivalen te concurreren. Dat laatste is "ongerechtvaardigd, buitensporig en onnodig", meent het dagelijks EU-bestuur. Deze contractvoorwaarden hinderen concurrenten en "spelen enkel Marketplace in de kaart".

De conclusie van de commissie is nog niet definitief. Meta krijgt nog de kans om zich te verdedigen. Als blijkt dat het Amerikaanse internetbedrijf inderdaad de Europese mededingingsregels heeft overtreden, moet het voor hoge boetes vrezen. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de mondiale jaaromzet.

Het bedrijf zelf zou voor mogelijke nieuwe boetes al miljarden dollars opzij hebben gelegd.

Adblock test (Why?)


Europa beschuldigt Facebook-moederbedrijf Meta van concurrentievervalsing - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...