Rechercher dans ce blog

Senin, 12 Desember 2022

FTX-oprichter gearresteerd op de Bahama's na faillissement van cryptobeurs - NU.nl

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, is gearresteerd op de Bahama's. Dat liet de politie van de eilandengroep in de nacht van maandag op dinsdag weten. FTX was een van de grootste handelsplatformen voor digitale valuta, tot het miljardenbedrijf in november volledig in elkaar stortte.

De Bahama's arresteerden Sam Bankman-Fried nadat de Verenigde Staten hadden laten weten de ex-topman strafrechtelijk te willen vervolgen. Volgens het OM van de Bahama's zal de VS om zijn uitlevering vragen. De Amerikaanse justitie liet eerder al weten te onderzoeken of de ondernemer fraude heeft gepleegd.

Daarbij kijken de aanklagers met name naar het versturen van geld naar de Bahama's rond het moment van een aanvraag voor faillissementsbescherming, zo vertelden ingewijden eerder tegen Bloomberg. Bij het verplaatsen van het geld verdween volgens persbureau Reuters een miljard dollar van investeerders.

FTX ging failliet omdat het bedrijf niet genoeg geld had om tegoeden van gebruikers terug te kunnen betalen. Reden waren de vele schulden die het cryptoplatform samen met dochterbedrijf Alameda Research was aangegaan. Toen die schulden niet meer betaald konden worden, viel FTX om.

Naast fraude verdenkt het Amerikaanse OM Sam Bankman-Fried ook van marktmanipulatie. Hij zou verschillende aankopen en verkopen hebben gedaan die leidden tot de neergang van de cryptomunt TerraUSD, en daarmee ook van de bedrijven die daarbij betrokken waren.

Bankman-Fried gaf de afgelopen weken meerdere interviews waarin hij geen schuld bekende. Wel zei hij dat er te weinig controles waren en dat hij en zijn medebestuurders het overzicht waren verloren. De timing van de arrestatie is opvallend. Bankman-Fried had toegezegd om dinsdag via een videoverbinding te getuigen over zijn rol bij de ondergang van zijn FTX.

Adblock test (Why?)


FTX-oprichter gearresteerd op de Bahama's na faillissement van cryptobeurs - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...