Rechercher dans ce blog

Rabu, 21 Desember 2022

Politie krijgt 50.000 euro boete voor cameraopnamen tijdens corona - NU.nl

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de politie een boete van 50.000 euro gegeven vanwege het ongeoorloofd inzetten van camera's. Daarmee controleerde de politie of mensen 1,5 meter afstand hielden van elkaar tijdens de coronacrisis.

"Tijdens corona zijn in Rotterdam camera-auto's ingezet, zonder dat hiervan eerst de privacyrisico's in kaart waren gebracht", aldus de waakhond woensdag in een persbericht.

Volgens de AP hebben de rondrijdende auto's gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat de camera's te veel beelden maakten die niet noodzakelijk waren. Maar voor die overtreding kan de AP naar eigen zeggen geen boete opleggen.

De beelden werden geschoten gedurende vijf weken in 2020 door twee auto's die waren uitgerust met 360 gradencamera's. De gemeente en de politie wilden ermee controleren of mensen wel 1,5 meter afstand hielden van elkaar. De verzamelde beelden werden bekeken in een meldkamer en doorgestuurd naar andere politielocaties.

"Je wil in Nederland vrij over straat kunnen lopen. Zonder dat je hoeft te verwachten dat de overheid vanuit rondrijdende auto's scherpe opnames van je maakt. En dat die naar de meldkamer gaan, zodat de overheid je kan identificeren en desgewenst tegen je kan optreden", zegt Katja Mur, bestuurslid bij de AP.

Volgens de toezichthouder heeft de politie de overtreding erkend. Wel kan de politie nog in beroep gaan tegen de boete.

Adblock test (Why?)


Politie krijgt 50.000 euro boete voor cameraopnamen tijdens corona - NU.nl
Read More

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Pia Dijkstra volgt Kuipers op en wordt demissionair minister voor Medische Zorg - NU.nl

Door onze nieuwsredactie 01 feb 2024 om 14:58 Update: 4 uur geleden Pia Dijkstra treedt als demissionair minister voor Medische Zo...